香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-3 23:58 發表

嗯嗯.... 我都感覺到...
最少我依家都覺得我有必要去控制. 果日玩完風帆朋友拎包m&m's出黎請我食, 我都無食. 拎番個蘋果出黎...
我估我下次應該計埋如果唔準時食飯, 我應該食咩頂住肚先... 唔洗一番到去見到有野 ...

加油丫...
不過一星期有 d 小放縱反而有助平時既飲食控制... 至少唔會因為太辛苦而放棄

不過放縱完就要繼續好好地控制飲食啦

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-3 20:56 發表

你食得仲清過我喎 (除左生啤+心太軟 )

生啤+心太軟 完全係滿足自己既虛榮.... 難得有人在我蠻想去的地方約我飲杯野, 又因為我其實極喜歡飲酒, 難得有朋友陪我, 最後決定放縱一次... 至於甜品...因為佢個名實在係太太太好聽啦... death by chocolate <-- 黎到先知係心太軟
果度個位的確好舒服... 不過俾佢個心太軟呃左...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 蕉仔 於 2009-5-3 12:06 發表
有時刻意記低去控制飲食,未必最好
當然要 control ,但鬆一點去control
幻想自己是貴族,慢慢吃, 健康的都是貴野 ,
提自己 你有商業價值
熱氣食物都是d奸臣想害你而比你食架姐
想你中毒, 無咁易 !
想好飽個時 灌 ...

蕉仔....都ok喎... !
我估可以試下, 我都未試過
加上我想像力都幾豐富.... 可能ok...唔該哂!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-3 23:58 發表

其實呢兩日我開始動搖. 番工放工咁我都可以控制到. 但一出街見朋友, 好多時都覺得好難控制. 唯有自己唔好食太多. 要知節制呢樣最重要. 以前我會一路食一路食一路食. 完全唔自覺個腦就係覺得無野做就想食.... 呢排我識節制左. 我會繼續努力.

呢樣野我好同意, 出到街見朋友無理由叫朋友就你呢樣唔好食個樣唔好食...但係叫到埋黎唔食真係好難忍, 比著我見到美食當前...就會乜都唔記得...其實只有兩個辦法,

一係唔好出街見朋友... 但無理由減肥減到斷六親.....

二就係打定個底先出去, 咁出去就算食都食得少D...快飽D..

我而家都開始食亮哥介紹個D渣咋, 有益又飽肚, 就算出去食野都食少D

P.S. 呢兩日我都出街食左好多違禁品... 真係要自隊番幾廿k....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-4 00:06 發表

蕉仔....都ok喎... !
我估可以試下, 我都未試過 " />" />
加上我想像力都幾豐富.... 可能ok...唔該哂! " />" />jn

其實... 成日想食野, 係心理上多過生理上既問題
如果唔係真係咁餓, 唔食又唔會傷害倒身體既... 但食完野... 心理上會覺得好滿足
去年有段時間, 我日日都食朱古力/餅乾等零食, 買埋好多唔同既零食 (屋企近jusco, 所以成日可以買野食!), 肚有少少餓就食, 唔食就心思思
當時覺得... 再係咁樣食法唔得架, 之後充多d 提下自己... 慢慢覺得... 唔食都無問題啦, 唔會餓死既, 留番個肚食正餐啦, 咁就慢慢無再不停咁食啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-5-4 00:07 發表

呢樣野我好同意, 出到街見朋友無理由叫朋友就你呢樣唔好食個樣唔好食...但係叫到埋黎唔食真係好難忍, 比著我見到美食當前...就會乜都唔記得...其實只有兩個辦法,

一係唔好出街見朋友... 但無理由減肥減到斷六 ...

我照出去食飯.. 始終我都會放縱一下的~
但如叫送食飯...食果陣叫佢地 order 多 d 菜俾我..
除0左炸野食少 d 之外.. 食 d 咩基本上同以前無咩分別......可能我本身少食好甜好甜/肥膩既野啦..

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-4 00:34 發表

我照出去食飯.. 始終我都會放縱一下的~ hgjD115" />" />hj
但如叫送食飯...食果陣叫佢地 order 多 d 菜俾我..
除0左炸野食少 d 之外.. 食 d 咩基本上同以前無咩分別......可能我本身少食好甜好甜/肥膩既野啦..

e... 咁似乎我都有少少potential可以戒得清d... 因為我唔算好"好"好甜好甜既野/超肥熱氣野...
呢排都話俾朋友聽我要食清d, 都會專登order多d菜黎食...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-4 00:20 發表

其實... 成日想食野, 係心理上多過生理上既問題
如果唔係真係咁餓, 唔食又唔會傷害倒身體既... 但食完野... 心理上會覺得好滿足
去年有段時間, 我日日都食朱古力/餅乾等零食, 買埋好多唔同既零食 (屋 ...

我都知其實我主要係心理問題. 但知還知. 好難去解決, 決心真的非常重要...
schnix 我會參考你既經驗啦... 謝謝你!

升級   90%

該用戶從未簽到

一係唔好出街見朋友... 但無理由減肥減到斷六 ...

你話食飽d呢個都係ok架, 其實我在食心太軟前已自隊一包soyjoy諗住打底無咁易出事, 點知餐廳話要order食物先可以繼續俾我地坐個靚位, 我地唯有叫野食... 而餐牌無邊樣野係唔肥... 疑似無咁肥既沙律又貴... 於是叫左比較便宜的甜品...
我們一起努力吧 kc 兄!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-4 00:52 發表

我都知其實我主要係心理問題. 但知還知. 好難去解決, 決心真的非常重要...
schnix 我會參考你既經驗啦... 謝謝你!

如果同朋友出去食野, 當大家一路吹水, 其他人不停食野時, 我會不停飲野 (如果食中菜, 我就不停飲茶, 個茶壺最好放係我旁邊)
試下啦emma, 習慣左就自然會食少d 架啦, 加油~!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-4 00:02 發表

加油丫...
不過一星期有 d 小放縱反而有助平時既飲食控制... 至少唔會因為太辛苦而放棄

不過放縱完就要繼續好好地控制飲食啦 hgjD115" />" />hj

連今日都放縱埋...
不過... 希望健康飲食慢慢成習慣. 見到d極肥勁熱氣等的食物我都會諗過先放落口. (之前有時有種:算罷啦. 唔理啦. 食得就食啦)既想法, 愈食愈多, 越食越肥...
是日早餐: 飲茶
午餐: 都係飲茶...
又係生日蛋糕, 我係1-4月之星.... (1-4月....)
晚餐: 打邊爐... =.=
又係訓覺時候啦...
運動量: 0....

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-4 00:58 發表

如果同朋友出去食野, 當大家一路吹水, 其他人不停食野時, 我會不停飲野 (如果食中菜, 我就不停飲茶, 個茶壺最好放係我旁邊)

唔............................
我會啦... 繼續努力!

升級   90%

該用戶從未簽到

是日早餐: 包兩塊 + 啡 + 一條soyjoy (唔記得買香蕉)
午餐: 雞翼 + 白菜 + 涼瓜炒蛋 + 飯 (食左好少... 好似無咩胃口咁)
飯後醒醒神: 啡 + 一條soyjoy = 我要快手做完d野今晚早番屋企執執野之後再去跑 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-4 00:04 發表

生啤+心太軟 完全係滿足自己既虛榮.... 難得有人在我蠻想去的地方約我飲杯野, 又因為我其實極喜歡飲酒, 難得有朋友陪我, 最後決定放縱一次... 至於甜品...因為佢個名實在係太太太好聽啦... death by chocolate <-- 黎到先知係心太軟
果度個位的確好舒服... 不過俾佢個心太軟呃左...  

原來師姐愛好杯中物...女中豪傑呀下! 酒我唔識+唔飲的,但係甜品...,除左朱古力我乜都吃

不過啤酒都好肥o架,如果唔係D人就唔會有啤酒肚啦!你都要少D飲好D啦~改飲烏龍茶/綠茶/水啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

一係唔好出街見朋友... 但無理由減肥減到斷六親.....

二就係打定個底先出去, 咁出去就算食都食得少D...快飽D..

我而家都開始食亮哥介紹個D渣咋, 有益又飽肚, 就算出去食野都食少D

P.S. 呢兩日我都出街食左好多違禁品... 真係要自隊番幾廿k....

渣咋係咪好多豆豆o既甜品呀? 唔落糖的話應該都幾健康喎,不過一煲就有排食...加上得自己一個食,咪dayday都食渣咋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-4 00:58 發表

我都係o向人地不停吃時,自己不停飲o野+發呆....咁會食少D

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-4 22:39 發表

渣咋係咪好多豆豆o既甜品呀? 唔落糖的話應該都幾健康喎,不過一煲就有排食...加上得自己一個食,咪dayday都食渣咋

係呀, 成煲都係豆豆, 我都要落糖ge, 不過一斤豆煲落一片片糖咁大把囉...

我都係得自己一個食, 一日食一碗...都食幾日

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-5-4 22:43 發表

係呀, 成煲都係豆豆, 我都要落糖ge, 不過一斤豆煲落一片片糖咁大把囉...

我都係得自己一個食, 一日食一碗...都食幾日

食得豆豆多會有好多「氣」o架 ,不過真係幾健康...唔知唔落糖難唔難食呢?等我搵日買少少試下先~多謝kc師兄好介紹 !

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 WinggniW 於 2009-5-4 22:45 發表
    食得豆豆多會有好多「氣」o架 ,不過真係幾健康...唔知唔落糖難唔難食呢?等我搵日買少少試下先~多謝kc師兄好介紹 !

係架!
    一個人食咪煲半煲.
    半斤豆豆就差唔多, 上次煲半煲兩人食都食三日.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-5-4 22:54 發表

係架!
    一個人食咪煲半煲.
    半斤豆豆就差唔多, 上次煲半煲兩人食都食三日.

2個人都要食3日 ,即係食到幾多碗呀? 如果我食...咪要食一個星期

叮叮噹師姐落唔落糖煲o架 ,唔落糖唔知似唔似粥呢? 明天收工買少少試煲先~