nc 發表於 2008-9-4 20:28:31

3/9/2008 - 工聯會跑步班第六課

今天除了練基本功外, 主打是變速跑 (Interval). 最後分了兩大組: (一)5分鐘 x 8 圈 (560m)   (二) 6分鐘 x 6圈 (560m)

目標: 2'54"一圈 x 8 (5分連休)
2'46"18/2'45"30/2'49"44/2'42"58/2'49"11/2'58"29/2'55"40/2'56"34 Total: 22'40"

看見chingctse上了摩打咁, 絕麈而去. 而自己好似快斷氣+無力, 便知自己衰什麼了 ghjhgjghj

變速跑目的: 訓練心肺呼吸, 一般48小時才recover, 並且很傷關節, 因此如有比賽, 一星期也不會做多2次.

阿sir講過, 如果數年後跑步的時間也沒有快過, 唔駛番去找他了, 很簡單, 因為缺乏心肺呼吸的訓練 ghjhgjghjg

ram 發表於 2008-9-4 21:12:13

回復 270# 的帖子

ctse 其實跑得不錯,
起碼呼吸不會像小弟氣喘如牛更大聲~gfyfgughj

nc 發表於 2008-9-4 21:24:57

原帖由 ram 於 2008-9-4 21:12 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
ctse 其實跑得不錯,
起碼呼吸不會像小弟氣喘如牛更大聲~gfyfgughj

真係唔明白點解個個都可以比阿sir訂下的target pace 快咁多, 很奇怪小妹今天感覺不到有乳酸, 不過就有d肌肉疲倦, 是否代表昨天自己未盡全力 ghjhgkjhjkh , 但昨天真係跑到個心就快跳了出來 fhdfhdf

大圍新跑手 發表於 2008-9-4 21:34:27

原帖由 obaanc 於 2008-9-4 20:28 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
3/9/2008 - 工聯會跑步班第六課

變速跑目的: 訓練心肺呼吸, 一般48小時才recover, 並且很傷關節, 因此如有比賽, 一星期也不會做多2次.

阿sir講過, 如果數年後跑步的時間也沒有快過, 唔駛番去找他了, 很簡單, 因為缺乏心肺呼吸的訓練 ghjhgjghjg
又跟 ctse 學到野,另外個阿sir都幾搞笑,如果比著我跑幾年都冇快過,我都唔好意思再去搵佢啦。

nc 發表於 2008-9-4 21:42:48

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-4 21:34 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

又跟 ctse 學到野1839,另外個阿sir都幾搞笑,如果比著我跑幾年都冇快過,我都唔好意思再去搵佢啦1840。

大ching唔好玩啦, 小妹都係在此做筆記, 寫過自己會入腦d.

gfyfgughj gfyfgughj gfyfgughj

711MF 發表於 2008-9-5 09:34:44

慢子 Wilson 發表於 2008-9-5 11:31:01

我或者想報星期三或星期六那個做你師弟,多多指教!hjkjhlkuiol

課程編號          開課日期         上課時間
HR93381(跑馬地) 11月3日逢星期一    晚上7:30-9:00
KR93381A (九龍仔) 11月5日逢星期三    晚上7:30-9:00
KR93381B (九龍仔) 11月8日逢星期六    下午4:00-5:30

nc 發表於 2008-9-5 13:10:16

原帖由 711MF 於 2008-9-5 09:34 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
nc姐,你個目標時間係唔係啊sir 定比你架: 2'54"一圈 x 8 (5分連休)
你以達標啦,,,

我都重未得閒寫返上週訓練過啊.........

7兄, 個時間係阿sir根據2.4m測試定的, 人人不同. 最後幾個達不到標呢 trfyrftufgu同組的chingctse個個都比阿sir定的時間快成20秒, 睇怕都係時間練interval了, 有排挨 hjkhjkghjgfhjfrt

nc 發表於 2008-9-5 13:26:28

原帖由 慢速小子 於 2008-9-5 11:31 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
我或者想報星期三或星期六那個做你師弟,多多指教!hjkjhlkuiol

課程編號          開課日期         上課時間
HR93381(跑馬地) 11月3日逢星期一    晚上7:30-9:00
KR93381A (九龍仔) 11月5日逢星期三    ...

慢子兄, 請多多指教就真 hfghfgh 又去踩場 ghjhgkjhjkh

最近ching好似報了很多比賽, 又打算上課, 很勤力喎 gjhfghftgh今個秋, 冬天全職跑步尼 iuoihohighu

努力加油呀 hgjugyyytu

慢子 Wilson 發表於 2008-9-5 14:37:40

原帖由 obaanc 於 2008-9-5 13:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

慢子兄, 請多多指教就真 hfghfgh 又去踩場 ghjhgkjhjkh

最近ching好似報了很多比賽, 又打算上課, 很勤力喎 gjhfghftgh今個秋, 冬天全職跑步尼 iuoihohighu

努力加油呀 hgjugyyytu

大家咁話!hjkjhlkuiol

711MF 發表於 2008-9-5 15:26:16

nc 發表於 2008-9-5 22:24:18

回復 280# 的帖子

7兄, 小妹看了這個post很多次了, 但都係唔係好知7兄問題ghjhgkjhjkh

小妹也曾番看亞sir e貓的資料 (表), 現在頭都大晒 ... 結論: 小妹都係跟個表跑的 gjhfghftgh

瘋瘋 發表於 2008-9-5 22:25:26

nc 發表於 2008-9-5 22:35:33

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-5 22:25 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
nc, 9.21入鹿頸燒鹿肉, 吃唔吃? :lol

瘋兄, 辛苦閣下喇, 逐家逐戶去問 gjhfghftgh鹿肉唔係好o岩, 可能人肉o岩d :lol

有興趣10k的, 時間又o岩, 但好似無地方沖涼喎, 咁ching們怎樣呀 ghjg 唔沖涼就去bbq????

小妹學精了 gfyfgughj未到最後截止報名都唔報住呀. 希望會有女腳 hjhk

711MF 發表於 2008-9-5 22:36:50

711MF 發表於 2008-9-5 22:38:11

nc 發表於 2008-9-5 22:45:57

原帖由 711MF 於 2008-9-5 22:38 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

女腳可能有架不過10k多....

咁就o岩晒, 小妹跑唔到去見隻鹿架喇, 費是ching們b完小妹都未番到.

咁靠你喇, 7兄. 女腳呀 hjijhkjhkh

nc 發表於 2008-9-5 22:48:44

原帖由 711MF 於 2008-9-5 22:36 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
nc姐:
阿sir講練 lsd 係平均速度,(100米加11秒)
而你一般的計法是lsd的速度快5秒
所以唔係好明...

無錯 lsd 是... 見紅字

小妹記得亞sir講話馬拉松速度是lsd快些少 (即係 lsd -5秒)

nc 發表於 2008-9-5 23:29:54

5/9/2008 - 4.45k
2'37"45/2'40"72/2'40"25/2'48"15/2'51"76/2'51"29/2'52"55/2'51"70/2'53"77/2'48"27Total: 27'55"91
今天都是累, 慢跑, 係快唔到.明天去玩5k, 都係休息吓好d guihjjhn

nc 發表於 2008-9-6 21:51:32

6/9/2008 - 灣仔峽公園中峽道 - 左轉港島徑 - 再右轉布力徑到回旋處折返 - 5k - 31'11"

今天很高興完成了5k的"賽事", 很開心有網友blurmax, mj and sportfighter 相伴, 不致孤單的面對"比賽".還有跑步班同學仔Maria, 她跑得很快, 非常勁 hjikgyufyu

最甘是頭1k, 非常斜的攞命斜, 後面的人不停地過小妹是預料之事, 但最激心是臨起跑前10分鐘左右, 有美少女派顏色牛, 話跑之前飲枝好, 結果小妹就是一個"貪"字, 飲了一罐之9成, 跑攞命斜時知衰喇, 隻牛頂住o左個胃, 另外奇怪的是連隻手擺動時也覺非常吃力, 有d重, 有d"比", 覺得自己完全是一隻牛, 以前從未有這感覺, 一路跑才記起, 在長跑網好似曾有ching說過跑之前不要飲"牛", 到落山時再一次feel到隻牛d 罷氣, 事隔幾小時還feel到"他"的氣味, 屎唔屎...

講番最精彩那一part - 攞命斜, 一邊跑一邊問自己做咩要跑呢? 攞尼辛苦, 當然跑完之後, 就變了另一問題: 點解d女將會跑得咁快? 自己咁慢?

開心之處:1) 有人鼓勵 - 大會marshall/helper, "madam, keep going"
2)到布力徑有一段暗上斜, 離遠看見先後有3男, 4女左右, 於是對自己說試試過他們吧, 於是嘗試un下un下, 又點喎.之後無幾耐下斜, 剛才小妹懶叻的過了其中那2位女子及2個男子也相計在下斜時過番小妹. 自己其實已經是"綠"緊落去, 估計是因為天生腳短, 別人腳長d, 所以 ghughufgj, 不過很好玩的, 你過我時, 我又過番你, 哈哈哈...ghjhgjghjg

誘惑的時候: 在跑港島徑 (山路 - 石路, 有時暗斜)時, 見一名ching在行, 已不跑, 自己見人行, 自己又心思思, 魔鬼正打小妹主意, 其實自己那時的確行了一, 兩步, 不過很快便繼續跑, 話晒都著住見網衫, 至多慢d, 千祈唔可以行.
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: nc 跑步blog

香港長跑網