mill 發表於 2013-5-29 10:59:15

5月28日, 晚上6:00起步, 荃灣公園-->機場展覽館來回, 10K, 1:02:XX
昨晚跑時, 因前晚失眠的關係, 跑得比較辛苦:L 去程尚算舒服, 回程一滴風都無.
天氣開始熱了, 真係要好有意志才可支持下去.

龜兔競跑 發表於 2013-5-29 11:19:51

mill 發表於 2013-5-29 10:59 static/image/common/back.gif
5月28日, 晚上6:00起步, 荃灣公園-->機場展覽館來回, 10K, 1:02:XX
昨晚跑時, 因前晚失眠的關係, 跑得比較 ...

失眠+ 炎熱都難吾到Mill姐, 果然好毅力:)

mill 發表於 2013-5-30 22:27:24

5月30日, 晚上6:00起步, 與荃西華由荃灣公園-->深并(舊柏麗灣碼頭)來回, 約13,89K, 1:21:33
今天不算太熱, 沿途忘記帶水, 好在有荃西華請飲寶礦力啫! 唔係都幾慘 :lol

mill 發表於 2013-6-4 09:41:49

6月3日,浦崗村運動場,:L 暖暖的風加上嗅嗅的草,練心律145, 捱了時間1:17:52

little-fish 發表於 2013-6-5 06:27:24

荃灣公園-->深并(舊柏麗灣碼頭)來回, 約13,89K, 1:21:33<------1389km,利害:L

師姐練低心率嗎?唔係長時間=好,有effective mileage 及junk mileage 之分。我揸打後一直練至上星期,每次都係45一60分鐘,天熱,到接近60分鐘要大幅降速才可維持,便知再跑也是多餘。
慢慢跑了3個月,跑到連自己都懷疑動搖(我近月用75%mhr -5去練,之前一年用75%mhr 練)成效,前日33c下午4點,試了一下在81%上限下去跑,比起冬天時最快那一km快了10秒(33c與約莫15c 比較)

mill 發表於 2013-6-5 08:57:51

little-fish 發表於 2013-6-5 06:27 static/image/common/back.gif
荃灣公園-->深并(舊柏麗灣碼頭)來回, 約13,89K, 1:21:33

啊! 好的, 多謝你給予的寶貴意見, 我會參考一吓的.
有機會入馬鞍山再同你傾過. hjhj089hjhj

little-fish 發表於 2013-6-5 09:08:18

mill 發表於 2013-6-5 08:57 static/image/common/back.gif
啊! 好的, 多謝你給予的寶貴意見, 我會參考一吓的.
有機會入馬鞍山再同你傾過....

再?我們見過?女跑手我記得只與怒怒姐傾談過/一起跑過。因我99%是在孤獨練習。(因我年多以來跟隨一位師兄的指導練習利用心率去跑,冇乜約跑可能)

mill 發表於 2013-6-5 09:55:27

little-fish 發表於 2013-6-5 09:08 static/image/common/back.gif
再?我們見過?女跑手我記得只與怒怒姐傾談過/一起跑過。因我99%是在孤獨練習。(因我年多以來跟隨一位師 ...

"再"字只是用作形容那句說話罷了....
我也知道我們尚未見過面, 我記得上次你取網衫時, 也是由我的同事出手代我交給你的.
我有時都係一個人跑步, 一個人跑步也是一種享受呢! 計我話,跑步最緊要有歌聽就得.

little-fish 發表於 2013-6-5 10:02:13

Mill 姐仍記得取衫一事

mill 發表於 2013-6-6 08:43:22

5 JUN 2013,6:00pm,荃灣公園----->青龍頭橋底來回, 16K 時間 : 1:35:29

細康 發表於 2013-6-6 17:37:57

mill 發表於 2013-6-6 08:43 static/image/common/back.gif
5 JUN 2013,6:00pm,荃灣公園----->青龍頭橋底來回, 16K 時間 : 1:35:29

MILL 姐常操中長課嗎?   我未試過跑咁遠呢......

Run2012 發表於 2013-6-6 21:20:51

mill 發表於 2013-6-5 09:55 static/image/common/back.gif
"再"字只是用作形容那句說話罷了....
我也知道我們尚未見過面, 我記得上次你取網衫時, 也是由我的同事出 ...

一個人跑專心 D hjkhkjhkhk

nothize 發表於 2013-6-7 13:27:45

little-fish 發表於 2013-6-5 06:27 static/image/common/back.gif
荃灣公園-->深并(舊柏麗灣碼頭)來回, 約13,89K, 1:21:33

75% mhr -5 意思係經過一年訓練, 可用每分鐘少 5 下的心率達到相同(或更好!)的練習目標嗎?

攪到心郁郁想買隻心跳錶添!!!

little-fish 發表於 2013-6-7 13:45:11

nothize 發表於 2013-6-7 13:27 static/image/common/back.gif
75% mhr -5 意思係經過一年訓練, 可用每分鐘少 5 下的心率達到相同(或更好!)的練習目標嗎?

攪到心郁郁想 ...

唔係,係指導者要求用一個更底的心率去練,練到較平均為止。當係低心率,尤其天熱,很難維持的,我便試過吹一陣迎面風,便超標了。反而在高心率如tempo ,interval 就很易控制(可以輕鬆地控制在上下3下之內),但低心率有成10下range ,都唔係咁易。
練習這個,會令心跳下降幅度很大(指導者resting heart rate 36,我練習一年,由68降至42),目的是在練習心臟在負擔較輕下(即跳動不高下)仍然有較高的運動力。長跑者必須。
10km 比賽就話可以谷一道氣完成(其實10km 比賽是無氧的),但全馬就接近93%是帶氧力,所以要練這個,由根基練起。由淺至難。
我之前便試過在可樂(9月)比賽(50:38成績,但我認為應該可快些,約48),單練習這個,在12月,在氣溫下降了的情況下,自己路測(與可樂97%相同路線),跑出45:30!

nothize 發表於 2013-6-7 13:54:33

little-fish 發表於 2013-6-7 13:45 static/image/common/back.gif
唔係,係指導者要求用一個更底的心率去練,練到較平均為止。當係低心率,尤其天熱,很難維持的,我便試過 ...

resting heart rate = morning resting heart rate or daily resting heart rate?!

我的 daily resting heart rate 80 左右................成日聽到踩單車(岩士)嗰啲人心跳好低, 我聽到覺得太不可思異, 都好想"擁有".

呢種練習方法有無名架? 或者有咩相關 keywords 可以參考? 你都係用 220 - age 計 zone 定複雜啲嗰啲計法? (若你的日誌有講你叫我入去睇就得架喇)

little-fish 發表於 2013-6-7 14:44:56

nothize 發表於 2013-6-7 13:54 static/image/common/back.gif
resting heart rate = morning resting heart rate or daily resting heart rate?!

我的 daily resting...

係Morning resting heart rate. 至高心率至好係實測一次,計算出的係唔多準。得到一個較可靠心率後,直接剩%便可以了:
Recovery run 65-75%
Long run65-81%
Semi long run 分三段: 65-75%, 75-81%,81- 87% ,每段1km, 重複
Tempo: 87-89%
Interval (1km ) : 89-91%
Speed repeat/hill repeat 冇需理會心率

留意一下,tempo & interval 會先以至近的10km 比賽成績的時間去計,才再用hr 去微調,所以唔一定須要所有里程都在zone 內,越練得耐,入zone 前的時間越耐,因你心跳無需太高便可以達到該速度。一般而言,tempo 的速度約莫正是你比賽的速度,而1km interval 速是10km 比賽速(x):x - 3%(時間)。
用這個有個好處,當tempo 到達6-7km時,你便可以預測你10km 的成績,很準確。因為到你比賽時,頭6、7km 正正是約莫這個時間,餘下的3、4 km, 便是你慢慢放心率至至高的能力考驗了。

little-fish 發表於 2013-6-7 14:52:31

系統名稱便不知道了,只知指導者曾經與曾小強的教練學習,所以是同一套。曾小強在soho 訪問時,用的名稱都係一樣(其他系統有其他名稱)。

Ps: 玩這個,短於400m 或以下的衝刺都唔叫做interval , 歸納為speed repeat 內。我年多以來練interval 只練1km ,沒有其他,分別在於active recovery 的休息時間(比較多人忽略了active recovery 的重要性)

mill 發表於 2013-6-8 18:14:49

hghonion_icon_108hgh樓上兩位師兄, 請勿在此閒聊!!!

6月7日, 晚上7:00起步, 荃灣公園-->機場展覽館來回, 10K, 1:00:35

little-fish 發表於 2013-6-8 18:54:44

mill 發表於 2013-6-8 18:14 static/image/common/back.gif
樓上兩位師兄, 請勿在此閒聊!!!

6月7日, 晚上7:00起步, 荃灣公園-->機場展覽館來回,...

我剛醒起,so sorry,請飲茶fhfthfgvhg

mill 發表於 2013-6-8 19:16:02

little-fish 發表於 2013-6-8 18:54 static/image/common/back.gif
我剛醒起,so sorry,請飲茶

嗱....你話架, 我唔要淨飲熱茶架, 要稻香架hgonion_icon_105ghgh
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11
查看完整版本: ~millmill我都做得到~^6^

香港長跑網