cyrilchu 發表於 2014-1-27 15:58:46

13. 買定兩對跑鞋輪流著.

我估随咗新手之外,大部份跑手都有多過一對跑鞋,或者十對八對都大有人在,起碼我自己就有三對練習鞋,兩對比賽鞋!
重有幾對借口買嘅新鞋未開.

cyrilchu 發表於 2014-1-28 17:16:30

14. 跑步時面向對頭車方向跑

我估跑馬路面向對頭車會安全啲,跑行人路就冇問題,有時跑沙田去大埔都會落單車路,試過同單車同方向,單車"飛飛"聲係身邊過,都幾危險,所以都係跑番行人路,起碼冇同向車或單車,更加冇對頭車.

cyrilchu 發表於 2014-1-29 17:12:40

15. 不要因為估計完成時間會比自己目標慢而中途放棄比賽.

我係慢腳,比賽目標都係全馬希望完成,堅持慢跑不停步,半馬及十K更希望一次快過一次,所以參加過的比賽亦從未在中途棄權。

cyrilchu 發表於 2014-1-30 17:49:33

16. 比賽中途真的受傷亦要無奈退賽.

這與上一句雙矛盾!有時真的在比賽中受傷例如拉傷韌帶,我都會行完個比賽,全馬中抽根我都會行埋佢,人到中年,唔快放,每步小心啲,中途都唔會受傷,我大多數比賽中出現都係舊傷,年輕時的傷復發!
雖然人人都話有傷就咪跑,休息下啦,長跑長有,但係我地多數係咁椅休三幾日又腳痕!

cyrilchu 發表於 2014-2-5 11:48:34

過年外遊偷懶幾日!

17. 要有完美你的跑步生涯,必須完成一次馬拉松·
完成咗啦,不過大家都係由完成第一個開始,中毒!希望完成下一個,再下一個,再再下一個⋯⋯

cyrilchu 發表於 2014-2-5 23:34:17

18. 練近上斜路跑嘅時候自己咪講嘢,有嘢等你隔離嗰個講!

呢啲叫有氣冇定呌!上近斜上氣唔接下氣,要傾計真係幾難,一般邊跑邊傾到計,心跳都係140到160倒,我上到160到180以上,想傾都好難!
你知唔知你心跳大約幾多就傾唔到計呀?

cyrilchu 發表於 2014-2-6 14:05:35

19.你永遠可以較你想像中的距離跑遠小小.

我次次想像自己跑完全馬個面容,一冲線個屎樣!如果差唔多冲線有工作人員話唔好意思,"你冲錯線!"前面跑多幾百米先啱,個小小距離可能跑到想死!

cyrilchu 發表於 2014-2-7 15:55:15

謝菖蒲兄之言.

20. 千萬不要抱怨,沒有人喜歡埋怨個沒完沒了的人,就算是時常抱怨者.

呢句同跑步有乜關係呢?
跑齡愈長者我覺得愈少抱怨,跑多幾隻馬仔,跑得快慢对我黎講冇乜所謂,最近要跑得完!其他嘢怨嚟做乜!
得罪哂!初跑者我覺得會埋怨多啲,例如参加嘅比賽賽會安排差,攪到自己表現不佳,物非所值,或者怨自己訓練不足,对鞋又硬,落雨,太熱,太哂,前面咗住,隔離切線,後面推人...............可以寫番本書.
我都抱怨過唔記得貼胸前兩點,一路跑一路痛到死!

cyrilchu 發表於 2014-2-8 18:56:46

21.尊重及善待你的身體.
我估大家都會因傷及病停止練習,不過要尊重身體即係將自己身體當成另一個個體,我估定期身體驗查都好重要,有時跑手都以為自己好Fit,不難係比賽過程見有跑手要急救,就係因為冇體驗,隱性病當我地去盡時出現!其實身體好多時都會警告你,你唔比面就出事!

cyrilchu 發表於 2014-2-9 13:09:30

22. 平時飲脫脂奶.

我好少飲牛奶,美國人好常飲奶,政府學校都有免費奶飲,香港人冇呢個習慣,更加冇免費歺,脫脂奶可以比想減肥啲人飲,常跑步的人飲全脂奶都消耗哂,如果有做舉重訓練肌肉,飲牛奶都好嘅!

阿聰 發表於 2014-2-9 14:58:06

cyrilchu 發表於 2014-2-9 13:09
22. 平時飲脫脂奶.

我好少飲牛奶,美國人好常飲奶,政府學校都有免費奶飲,香港人冇呢個習慣,更加冇免費 ...

但我成日飲奶茶,豈不是好易肥?:dizzy:

cyrilchu 發表於 2014-2-10 16:04:56

23.比賽之前記得鞋帶個結打緊啲.

我通常打完死結再將鞋帶塞番入前面啲鞋帶以下,压住咗多重保護,有啲鞋帶尼龙好滑,打双結都會鬆,所以用開條正鞋帶都要留住!

cyrilchu 發表於 2014-2-11 14:29:16

24. 向比賽為你/其他人打氣的人講多謝!或者比個{:26_2125:}或{:26_1751:}擊掌給他們.

星期日渣打記得做喇!

cyrilchu 發表於 2014-2-12 15:08:31

25.跑步最艱苦是踏出家園的第一步.

呢樣可以引申很多背影故事,例如家中有細路/長者要照顧,日日番完工身心疲倦,練跑同參賽得太多更加要家人支持,天氣好似呢幾日咁凍想瞓覺多過一切,天熱要避開太陽,.........
所以渣打都話跑出信念,有理由去跑先會去面對及解決以上種種困難,跑出第一步.
不過好多未參與跑步行列同放棄跑步嘅人都揾到唔跑嘅理由!

cyrilchu 發表於 2014-2-13 12:55:13

26.跑之前要熱身.

一般練習都會先慢跑加伸展活動,用以使身體進入運動狀態,亦免受傷,大家都做得到.
但係一到比賽就永遠有偏差,細賽好啲,但十居其九都係比賽前15分鐘要上線,或者好似渣打咁早30分鐘走去迫,夏天好啲,冬天就熱咗身都凍哂!個個都係頭幾K當熱身,如果好似外地啲賽咁嚴格分pb分段上線,熱身就有作用,本土賽我現階段估都幾難做到!

cyrilchu 發表於 2014-2-14 15:18:22

27.跑完之後要做放鬆活动.

放鬆活动用以使身體由活动時心跳上升,血液循環加快,出汗,發熱,肌肉收緊,精神高度集中等等回覆正常狀態.猶其是關節韌帶,收緊後必須放鬆及以伸展话动即係拉根去拉番長,以提高下一次的表現及受傷防禦.
練習多數做到,比賽完就好多時都行行企企,同跑友吹水,去飲茶當放鬆{:25_1419:}

cyrilchu 發表於 2014-2-15 13:20:49

今日呢句自己寫比大家

28.明天比賽加油,見到識得嘅要講加油!長跑網C兄C姐叫加油!加油!

cyrilchu 發表於 2014-2-16 18:02:03

29.不要找藉口!

今日可以例外{:26_2002:}
我今日渣全馬5:04:13,pb,不過係personal bad!!唔係Best!
藉口係左膝半月板舊相好來訪!

你有冇藉口?

cyrilchu 發表於 2014-2-17 15:08:20

30.不要收藏你的奖牌,將它們展示出來.

年少時的奖牌只留下一個,一個79年中學800米冠軍,其他已經!!!
跑長跑比賽係呢幾年嘅事,冇奖牌奖杯之類,全馬完成5場,渣馬大家都有完成牌,不如不自量力比大鹏同广馬完成牌分享下.
你地都鋪啲上嚟比大家睇下.

cyrilchu 發表於 2014-2-18 13:30:27

30.如果有私家車,將一袋跑步裝備放定係車,以備失警無神得閒或想跑就跑得.
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 每日"跑"一句

香港長跑網