cyrilchu 發表於 2014-9-10 13:50:31

124. 每個比賽要定下三個目標:
      1. 完成
      2. 以可達到行的時問完成
      3. 以個人最佳時間完成

賽季已開始,你會否這樣定目標?

cyrilchu 發表於 2014-9-11 12:48:53

125. 請吸煙的朋友戒煙,加入長跑行列.

吸煙危害健康!知易行難!

cyrilchu 發表於 2014-9-12 15:17:33

126. 如果比賽有將牌,紀念牌,Tee等等,可以即刻著住或掛住佢,起碼即刻可以開心下.

不過好多人都係收埋哂,離開賽場掛住嗰牌上公車都幾!!!!

cyrilchu 發表於 2014-9-15 16:09:31

127. 當你覺得憤怒時,去跑下步!

呢樣好Work! 跑緊嗰陣個人會平靜好多,起碼可以獨處一陣,"動"思己過!

cyrilchu 發表於 2014-9-16 14:50:50

128. 天氣差可以改跑室內跑步機.

今日打風落雨,我去咗跑機,跑5K速度跑,心肺都辛苦呀,不過跑步機踏板彈彈,下卸哂啲力,大小腿肌肉唔太疲勞.

cyrilchu 發表於 2014-9-17 15:42:30

129. 如果公司有長跑隊或長跑步活動,参加吓啦.

同事一齊跑,都幾好呀,食飯,飲茶,如運動,非公式活動有時幫助大家互相了解得重多.

cyrilchu 發表於 2014-9-18 13:56:59

130. 請得跑步比賽不一定只比快跑手参加嘅.

所以每年渣打都好多快腳投訴比慢脚/步兵阻住,請記得尊重他人,在記起跑綫上人人平等.

cyrilchu 發表於 2014-9-19 17:03:50

131. 如果你末跑過全馬,千萬唔好對全馬完成者講話 "我知道你嘅感受或感覺",因為你係冇可能知道!!!

cyrilchu 發表於 2014-9-22 15:59:12

132. 無論跑到乜距離,身體去到乜狀况,都要抬頭眼看前方,唔好垂低頭,望任自己對鞋.

望遠啲,望多啲,可以分散吓注意,起碼要望到前面尾燈!

cyrilchu 發表於 2014-9-23 12:50:07

133.不要計算花了多少時間在長跑,因為你會發覺是值得的!

起碼比坐係梳化睇劇有意思.

cyrilchu 發表於 2014-9-26 14:07:55

134. 留起你的舊跑鞋,因為唔知幾時有用.

我啲舊鞋总是留著!留著!!!

cyrilchu 發表於 2014-9-30 13:37:58

135. 咪驚跑上斜,因為上斜先係"介"人嘅好時機!

你有幾多次上斜比人介低?

maytai 發表於 2014-9-30 14:38:15

cyrilchu 發表於 2014-9-30 13:37
135. 咪驚跑上斜,因為上斜先係"介"人嘅好時機!

你有幾多次上斜比人介低?

比人介的忘了, 只記得試過介仔:lol

cyrilchu 發表於 2014-10-3 12:44:36

136. 跑跑下比賽時想停低行番幾步,就行啦!

不過記得靠邊行,行之前舉下手示意比後面知.

cyrilchu 發表於 2014-10-8 16:09:19

137. 比賽冲線後,你仍覺得可以跑長啲,又重有氣力,即係你跑得太慢!下次可以去盡啲!

我通常10K比賽都有呢種感覺,不過次次都放過自己.

cyrilchu 發表於 2014-10-10 17:04:28

138. 地面濕滑時記得跑細步啲.

運動場轉圈冇乜所謂,跑街眞係要收細脚,步以免PK.

cyrilchu 發表於 2014-10-13 14:51:58

139. 千祈咪限制自己比賽時慢下來,"行"因為冇賽例話比賽唔可以行.

通常我跑爆咗先會行jfghgfhg

cyrilchu 發表於 2014-10-14 13:50:14

140. 長課時去程順風跑,回程就逆風喇!

去程就跑快咗,回程死死下重要逆風!夏天就正唓,冬天舍會死喎!

cyrilchu 發表於 2014-10-17 14:57:58

141. 當傷患後恢復跑時,記得跑慢啲,跑短啲.

記住慚進式訓練原則

cyrilchu 發表於 2014-10-29 09:01:43

飛咗去跑大板馬,偷懶成2星期.
簡報下:
三万人跑全馬在F區起步,一共由A至?區都係人,基本上全程42K都人拍人跑,跑下影下相.30K後食下,除左最後幾K條路悶啲,呢个賽值得去由其是未跑過日本馬。

142. 早啲上線,賽事越大越要提早上線,除非你係特邀.

今次板馬9點起步,我同跑友8點開始由行李區順大會指示行去上線,不過實在人多,連埋排放水,最後8點9迫到入自己起跑區尾尾起跑.
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10
查看完整版本: 每日"跑"一句

香港長跑網