香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

9 May 星期五
早餐: 包兩塊 + 啡 + 小蘋果
午餐: 阿娘愛心飯盒
小食: 蕉 + 小小紅蘋果
晚餐: 邪神飯局
運動: 邪神分享會
今晚完成分享會後不是太累. 反而心肺功能仍是很差... 做單腳跳我抖唔到氣, 做完伏地摺腳就起身見頭暈, 攪到要行開去飲水. 到最後1400m衝圈, 一起步已經跑得慢過大家好多, 之後就開始腸痛, 然後最後一個到終點. 大家是衝圈, 我是慢跑.
不過有曲奇同ee鼓勵...之前成日都拎肥+重黎做跑得慢既藉口, 邪神就指住kc同我講, 叫我努力. 嗯! 別放棄!
(今日終於第一次遇見wingginw)
今日總結是訓練不足. 不過... 已經比之前進步了, 初初跟節奏跑, 我跟都跟唔到, 今次跟到, 可能係領跑的活活同赤子放慢了. 但總算沒有在1400停下來. 記得對上一次跑nike, 我未到2k已經腳痛, 明顯是訓練不足 + 熱身不足. 要加把勁
吃飯時邪神又埋黎同我地傾計. 減肥無論如何都是把健康放在大前提
食多d蔬果, 嗯, 現正實行中啦食飯時我又認多幾個跑友啦~
回程又同ee, finewong, arnold仲有駿駿駿一齊傾住計, 有傾有講好開心!

9 May 星期六
早餐: 娘親手自製蘿蔔糕 + 番薯糖水 (係尋晚留番俾我既糖水!) +咖啡
午餐: 黑椒牛肉飯 + 又係咖啡 (果度食送同飯分開上, 幾好!)
小食: 茄蛋三分治半份
晚: 又係阿娘愛心飯仲有母親節蛋糕一小塊
運動:滑浪風帆5hrs, 遇番我好敬佩既阿sir, 遇上水退, 在沙灘又玩海膽又玩海星, 超累但玩得好開心

星期五晚跑完其實一諗起自己跑成點就好唔開心, 一來跟不上體能訓練進度, 二來一跑起來還是很慢. 今晚和爸爸講起我跳完喘氣喘得好勁. 佢話應該係中氣不足.... 而上網睇好多人話, 慢跑是計對改善中氣不足最好的運動....
更加要繼續努力啦!!!
  症状二:经常感冒 出汗异常
    临床表现:经常感冒,鼻塞,打喷嚏,出汗异常,头晕,气短,或是伴有胸闷症状,还伴有记忆力下降、心慌等症状。
    发病原因:肺气虚。中气受影响后,会波及上气,引起肺气虚。长期伏案工作的白领就更易出现肺气不足。此外,大楼空气质量不高,也会加重肺气虚。
    好发人群:青年人较多。工作过程中久坐不动、平时缺少运动、办公楼不通风的人群较多见。
    调理方略:补气药与调理中气的大同小异,差别在于剂量不同以及“佐药”的不同,例如,出现头晕、耳鸣者要加柴胡、桔梗等。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-9 22:51 發表
不過有曲奇同ee鼓勵...之前成日都拎肥+重黎做跑得慢既藉口, 邪神就指住kc同我講, 叫我努力. 嗯! 別放棄!
(今日終於第一次遇見wingginw)
今日總結是訓練不足. 不過... 已經比之前進步了, 初初跟節奏跑, 我跟都跟唔到, 今次跟到, 可能係領跑的活活同赤子放慢了. 但總算沒有在1400停下來. 記得對上一次跑nike, 我未到2k已經腳痛, 明顯是訓練不足 + 熱身不足. 要加把勁  

原來有D咁既事!! 不過你要努力呀,雖然我而家都仲係好慢,但相對幾個月前既我都已經進步了...

不過個晚我都比邪神話我無沖盡....

無論減肥同跑步大家都一齊努力呀

升級   0%

該用戶從未簽到

e.c.我今日煲左渣咋食啦,落左2粒小冰糖, 因為落左好多水&好少豆(綠豆+紅腰豆+薏米+不知名豆),所以要食多幾隻蝦+菜先夠飽...好健康

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-9 22:51 發表
9 May 星期五
早餐: 包兩塊 + 啡 + 小蘋果
午餐: 阿娘愛心飯盒
小食: 蕉 + 小小紅蘋果
晚餐: 邪神飯局
運動: 邪神分享會
今晚完成分享會後不是太累. 反而心肺功能仍是很差... 做單腳跳我抖唔到氣, 做完伏地摺腳 ...

應該係 8 MAY 2009 吧

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-5-10 20:39 發表

應該係 8 MAY 2009 吧

係喎... 下次睇真d~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-5-10 17:58 發表

原來有D咁既事!! 不過你要努力呀,雖然我而家都仲係好慢,但相對幾個月前既我都已經進步了...

不過個晚我都比邪神話我無沖盡....

無論減肥同跑步大家都一齊努力呀 :handshak ...

係呀係呀!見你咁勤力我都要繼續努力呀!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-10 19:47 發表
e.c.我今日煲左渣咋食啦,落左2粒小冰糖, 因為落左好多水&好少豆(綠豆+紅腰豆+薏米+不知名豆),所以要食多幾隻蝦+菜先夠飽...好健康

謝謝分享! 你都好落力呀!....俾我應該會落好多豆再加多少少糖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-11 09:21 發表

謝謝分享! 你都好落力呀!....俾我應該會落好多豆再加多少少糖

大家咁話啦~今晚我都加多DD豆試下!

升級   90%

該用戶從未簽到

呢幾日情緒低落... 無左把火, 工作上亦都無哂心機. 然而工作又排山倒海的來臨.... 每次唔開心, 我都會搵番9型人格的建議黎睇睇... 飲食記錄... 聽日先打番啦...
第四型人是怎樣的:
"愛和別人保持距離, 但不會真正走開.  怕被別人遺棄, 卻又極需要獨處時光."
"討厭和別人一樣."
給第四型的一些:
給第四型的話..... Do what you have to, but not what you like to. 做你應該做的, 非你所喜歡做的.
給第四型的歌曲.....  在晴朗的天空下
給第四型的建議.....
....... 多把創作化為行動, 紀錄下來.
....... 掌握現實生活節奏
....... 控制起伏不定的情緒
....... 接受世間有其醜惡面卻不會影響藝術之美
....... 不要太多與他人比較

給第四型的默想操練.....
(這部份可說是針對每一型的人生課題. 他人容易做到的, 當中型號卻會是難題. 然而經常默想, 可以自我幫助.)
從今以後, 我願意...

:: 放棄 ::
- 以激憤怒氣對待自己
- 自我憎恨及自我藐視
- 一切絕望及悲痛的感受
- 一切自我摧毀的思想及行為
- 感到別人一定會拋棄我
- 相信自己是無能及無價值的人
- 恐懼自己是無用及無不可愛的人
- 感覺自己是可恥的人
- 過度的情緒化表現

:: 接納 ::
- 不再被情緒主導我的人生
- 自己是一個可愛的人
- 向別人展露我的心靈世界
- 使用過去的經歷來成長
- 我能夠把世界變得更美好
- 自己, 朋友及生命美好的一面
- 自己需要愛護自己
- 我已經從過去的創傷中釋放
- 自己的生命被轉化提昇

另外比較簡短的:
給第四型的建議
1.不要輕言放棄。
2.不要讓情緒主宰你的行為。
3.當你不安時,不要多想,趕快採取行動。
4.不要因為你不喜歡某個人,就否定了他的
貢獻。
5.不要把「妥協」與「適切的讓步」混為一
談。與人合作、實際思考,可以讓你的作
品更好。
6.不要把每件事都當成是針對你個人而來。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-12 11:47 發表
呢幾日情緒低落... 無左把火, 工作上亦都無哂心機. 然而工作又排山倒海的來臨.... 每次唔開心, 我都會搵番9型人格的建議黎睇睇... 飲食記錄... 聽日先打番啦...
第四型人是怎樣的:
"愛和別人保持距離, 但不會真正走 ...

ec你無事嗎??? 會唔會係on diet 抑壓得太辛苦? 俾自己休息一日啦! 今晚睏一覺明天再努力

登錄/註冊後可看大圖
!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-12 11:47 發表
第四型人是怎樣的:
"愛和別人保持距離, 但不會真正走 ...

e.c. 你無事嘛?

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-12 12:53 發表

ec你無事嗎??? 會唔會係on diet 抑壓得太辛苦? 俾自己休息一日啦! 今晚睏一覺明天再努力

登錄/註冊後可看大圖
!

唔止休息緊, 仲有少少心灰意冷啦. 太易放棄. 呢個係我咁耐都失敗既主要原因.
不過, 多謝關心...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-5-12 13:03 發表

e.c. 你無事嘛?

應該無咩事啦...
唔知自己做咩鬼. 不過講左出黎好好多...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-12 14:17 發表

唔止休息緊, 仲有少少心灰意冷啦. 太易放棄. 呢個係我咁耐都失敗既主要原因.
不過, 多謝關心...

乜都無得食,我都會心灰意冷,不過睏一覺跑一轉再食番少少零食會好好多

登錄/註冊後可看大圖
  take care 呀~~~~~e.c.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-12 14:22 發表

應該無咩事啦...

我想你都係週期性情緒低落 ja~

我想跑步做少少運動會令你開心番.. 加油丫..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-12 14:22 發表

應該無咩事啦...

做多d運動,減掉低落的情緒呀....

ec 加油...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-12 14:35 發表

做多d運動,減掉低落的情緒呀....

ec 加油...

謝謝曲奇.
相信係... 我最近迫得自己太緊.
本來決心跑步就係為左想身心都健康. 自知係一個情緒化的人. 跑左步開始心情輕鬆得多了.
只不過自己週身癮又貪玩. 當左自己真係精力無窮, 依期太多活動休息唔夠... 連工作時間都掛住玩. 本末倒置了... 不過相信過埋今個月會好好多啦.
跑步應該係件快樂的事而唔係負擔呀

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-12 14:27 發表

我想你都係週期性情緒低落 ja~

我想跑步做少少運動會令你開心番.. 加油丫..

嗯!... 今晚食飽飽就去跑跑先~

升級   0%

該用戶從未簽到

點解我個post會小左咁多字?

原文:
e.c.你無事嘛?
想搵人打波,跑步,食飯,傾計都可以call我地~
TKO逍遙團全部人都會支持你ga~

升級   0%

該用戶從未簽到

佢掛住玩水, 唔理我地la