大圍新跑手 發表於 2008-8-11 09:35:25

原帖由 redred 於 2008-8-9 23:20 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
CHING , 放假都可以9點起身,巳經好好野
而且你無因為遲左起身而放棄去跑
証明你熱愛跑步..good~~~

不過現9點開始跑
應該巳經好曬同好熱
新水壺有無用到呀 ? 好唔好用 ?

redred ctse:
之前我都係黃昏後或者夜晚先跑,原來日頭跑真係好熱好熱同埋個人好似冇咩力咁,下次長課都係要揀返黃昏後或者夜晚跑先得。
可能第一次帶住個水壺跑唔多習慣,跑得唔係咁舒服同埋咁熱跑其實帶一個水壺600ml都唔夠,途中都係要搵地方補水,下次都係用手拎住支水跑仲方便。
希望ctse可以快d復原,遲吓可以一齊跑。

大圍新跑手 發表於 2008-8-14 09:36:19

8.13 沙田城門河 <---> 雙橋 8K

去程       20'17"
回程      22'04"      42'21"

琴晚見放工準時,雖然個人都係攰攰地,但係點都要走返轉。去程都算跑得幾快(當然係以自己既標準啦),跑完都索索地氣所以休息咗一陣先回程。回程因為冇咩力點都跑唔起,唯有順住咁跑返來算數。

後記:
而家對鞋跑得開始唔係咁舒服,見到咁多 ching ctse 都話買新鞋,睇來我都係時候換鞋。

大圍新跑手 發表於 2008-8-18 10:06:11

8.16 大圍 <---> 科學園 18K 長課

星期六晚跑完太攰,而家先 update 返 d 資料。
因為跟住星期日8.17個比賽冇報名,所以等個太陽落山大約6:00pm度去走返轉,因為主要都係想練長力所以過程都冇咩特別,只係記錄咗半程同埋全程既時,時間好似幾慢吓。
去程 :    1'01"
回程 :   1'20"
半程既時係科學園個公厠度洗個面,然後對住吐露港吹咗陣海風休息咗10分鐘度先回程。

來緊 8.31 個比賽我都有報,我諗要試吓學其他 ching 咁落場衝吓圈練返d速度先得,唔係到時d咁既時間真 係失禮死人。

大圍新跑手 發表於 2008-8-20 10:18:11

8.19 沙田運動場 10圈間歇跑練習

琴晚第一次學人落場練吓間歇跑,頭一組跑完 6 圈休息既時候先發現禁錯錶,淨係睇到第一圈時間為1'37"。
跟住休息咗一陣開始第二組,因為攰所以淨係跑咗 4 圈,時間為 1'43", 2'09", 1'46", 2'10"。
加埋屋企來回運動場慢跑既 4K,合共跑咗 8K。

8月份現時里數:71K

洛虎添 發表於 2008-8-20 12:48:02

你訓練時候既強度越大, 越需要多0的熱量

例:

菲比斯每日需 12000 卡路里 係正常人既6倍有多

食多0的野先至可以跑多D跑遠D

大圍新跑手 發表於 2008-8-20 14:25:37

原帖由 大隻添跑手 於 2008-8-20 12:48 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
你訓練時候既強度越大, 越需要多0的熱量

例:

菲比斯每日需 12000 卡路里 係正常人既6倍有多

食多0的野先至可以跑多D跑遠D

大隻兄:
但係我怕肥wor,咁點算呀?

洛虎添 發表於 2008-8-20 15:17:03

原帖由 大圍新跑手 於 2008/8/20 14:25 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

大隻兄:
但係我怕肥wor,咁點算呀?1642

呢樣就要睇下你每日既訓練量ga...

每日都10-20K , carbo 及 適量脂肪 補充唔少得ga..

食得太少野跑果陣會好易到極點

大圍新跑手 發表於 2008-8-22 00:46:43

8.21 Cross Training 一小時小型足球
襯住鸚鵡仲未飛到來又冇落雨,一星期一場友誼波如常進行,不過真係唔夠人踢只係 4 打 4 好辛苦呀。順便係度想問吓有冇其他 ching 有興趣又唔介意入來沙田既可以一齊玩。
打完風我諗都會落幾日雨,正好可以比對腳休息吓,養精蓄銳跑好來緊8.31既比賽。

慢子 Wilson 發表於 2008-8-22 08:25:44

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-22 00:46 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
襯住鸚鵡仲未飛到來又冇落雨,一星期一場友誼波如常進行,不過真係唔夠人踢只係 4 打 4 好辛苦呀。順便係度想問吓有冇其他 ching 有興趣又唔介意入來沙田既可以一齊玩。1 ...

小弟都有興趣,

不過自十多年前在英國同鬼仔踢完後就沒有再踢了,
所以宜家技術十分.......hjgfyhjfy

神童威威 發表於 2008-8-22 10:35:12

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-22 00:46 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
襯住鸚鵡仲未飛到來又冇落雨,一星期一場友誼波如常進行,不過真係唔夠人踢只係 4 打 4 好辛苦呀。順便係度想問吓有冇其他 ching 有興趣又唔介意入來沙田既可以一齊玩。1 ...

大圍兄,的確好有興趣踢波,不過要平日入沙田踢真係好遠:L 。

大圍新跑手 發表於 2008-8-24 21:52:25

8.24公園緩跑徑15圈共約9K

今晚來一次8.31比賽模擬戰略試跑,雖然場地同埋時間都非常之唔同,都希望可以有參考作用。
每 3 圈分段時間為 8:158:509:119:379:11,總時間 45:04。
聽其他 ching 講要做好時間頭1K一定要盡量跑快少少,所以頭兩圈都刻意跑快,跟住用返大約 5'/K既平均速度完頭三段,第四段開始覺得攰同埋諗住留返少少力係尾段度沖一沖,雖然尾 3 圈都唔係好快,但起碼感覺係仲有力唔係斷使果隻。
根據今晚既試跑,考慮埋8.31條賽道要上斜落斜同埋係跑 10K,我都有信心可以 sub 55' 完成。

大圍新跑手 發表於 2008-8-24 21:57:47

原帖由 慢速小子 於 2008-8-22 08:25 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

小弟都有興趣,

萬子兄:
同鬼仔踢唔講得笑wor,爛船都有三斤釘啦,下星期四預埋 ching 你呀。

大圍新跑手 發表於 2008-8-27 10:57:21

原帖由 慢速小子 於 2008-8-22 08:25 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

小弟都有興趣,

萬子兄:
嘩!你踢開鬼仔而家對住我地呢班老鬼,你出 3 成功力都卓卓有餘啦,一於聽日星期四場波預埋你呀,8:15pm 火炭車站等,我 send 我手提去你訊息度來到既call我。

大圍新跑手 發表於 2008-8-29 00:23:06

8.28 沙田運動場 10圈 Interval Training
本來今晚係踢波既,點知有兩個波友唔得閒唔夠人 cancel 咗真係冇引,好彩萬子兄話唔來如果唔係實比佢話我玩野。 既然冇波踢一於又去學吓人衝圈先,加埋來回運動場慢 jog 果 4K (其實回程太攰有一半要行) 共 8K。
先由屋企慢 jog去運動場當熱身,去到運動場門口離遠見到有班應該係跑會既人係度預備緊練習,咪行埋去望吓會唔會見到d識得既長跑網 ching 啦,點知真係見到我偶像米拿兄wor,於是揮手同佢打個招呼啦,佢可能睇唔到我又或者唔認得我所以冇咩反應,反而好搞笑企佢隔離個位 ching 好開心咁又同我揮返手打招呼。之後佢地開始跑,我就做吓拉筋然後都開始跑。
今晚 10 圈既時間為:快跑 :1) 1:35   3) 1:40   5) 1:41   7) 1:37   9) 1:42
                                       慢跑 :2) 2:08   4) 2:20   6) 2:35   8) 2:42   10) 2:39
雖然快跑果幾圈都 keep 到個時間係 1:40 咁上下,但係跑完 2 組之後好明顯慢咗好多先夠時間回氣。
我而家跑 10K 用平均速度跑可以做到 5"/K,如果我想可以做到 4.5"/K 既話,咁樣練法會唔會有幫助?有冇 chingctse 可以比d意見小弟?

大圍新跑手 發表於 2008-8-31 16:22:33

8.31 第24屆泰基盃10公里賽
今日賽事順利完成 + 達標,總時間 54:18 (大會時間 53:52),因為今日天氣仲係好熱同埋成9:00先開跑已經好曬,賽道仲要係不停咁上落斜,做到呢個時間已經好滿意。其實真係要多得有 ching 預先提供有關賽道情況,如果唔係真係不敢想像。
分段時間:
5:38 / 5:40 / 5:12 / 10:38 (4-5K, 唔知點解睇唔到4K個牌) / 5:03 / 5:58 / 5:50 / 5:18 / 5:01 (4:35)真係咁快
今次呢個比賽自己都學d野,應該開始識得 listen to my body,真係一個好好既比賽經驗。

8月總里數 (練習 + 比賽):98K
9月目標里數                  :120K

瘋瘋 發表於 2008-8-31 16:57:04

spmho 發表於 2008-8-31 17:03:22

今次俾大圍兄快過我:@ ,我會努力:victory:

大圍新跑手 發表於 2008-9-2 11:51:21

9.1 Cross Training 沙田曾大屋人造草足球場
之前個fd約踢波以為係平時踢開d小型足球,已經推咗佢話比賽完果日要休息吓,後尾知道係踢大波仲要係沙田區咁難得,嗱嗱淋改口風話就算腳痛都來,踢完真真覺得好好玩,就算搞到受傷都抵。
事源有一球我已經推過對方一個後衛係禁區頂諗住起腳射門,就係呢個時候感覺背脊比人壓一壓,就係咁右腳腳尖鋤落個地度,即時感覺到隻食趾好痛,擰轉頭望咗條友2,3秒以為自已會發火,點知原來自己年紀大冇使火,心諗鬼叫自已細粒輸身材冇計啦(其實可能係比對方身形嚇親唔敢出聲),返到屋企除鞋先知成隻腳趾個甲位瘀使,希望唔會影響到練跑啦。

P.S.:初時以為自己比賽完第二日就可以去踢波,復完得咁快好掂咁,點知睇返原來好多ching已經開始recover run,仲係咁意都話10K,一個字"勁"。

大圍新跑手 發表於 2008-9-4 15:30:10

3/9 沙田運動場 10圈 Tempo + 10圈 Easy Run

踢完 1/9 場波之後整瘀咗隻腳趾加上好似仲未復原咁,本來唔諗住跑,但係又怕月尾冇里數交同埋咁好又可以準時放工,都係走返轉 keep 住個進度。

首先屋企樓下慢 Jog 2K去運動場當熱身,拉完筋諗住先來10圈 Tempo,希望 keep住大約每圈1'55,但係發現自己真係唔識控制速度,頭果圈快到1'50,之後一放慢就慢到1'58,跟住都係時快時慢咁跑完 10圈,之後休息飲水,因為唔小心 delete 咗個時間,淨係記得個總時間係 19'xx。

休息完開始跑埋其餘10圈,但係跑落冇咩力所以將 Tempo 改為 Easy Run,仲諗住跑多5圈算數收工走人,唔知好彩定唔好彩,跑跑吓有個 ching 慢慢過咗我但係之後佢又冇加速咁走咗去,於是我一路跟住佢跑,仲每個圈都keep到2'0x,總時間為 20'18,分段 1'56, 2'01, 2'05, 2'07, 2'04, 2'03, 2'00, 2'00, 1'59, 2'00,好彩有果位 ching 帶住我跑,如果唔係應該跑唔到咁平均。

休息一陣之後諗住Jog返屋企,果時先識後悔點解頭先唔跑少5圈,對腳完全係冇力同埋隻腳趾又有d痛痛地,仲要鬼咁肚餓,冇計都要半行半彈咁"冷"到大圍火車站真係唔想再行走咗去搭小巴,卒之用咗半個鐘有多先返到屋企。咁辛苦先呃到果 10K 里數,值唔值得呢?

Alfred 發表於 2008-9-4 23:54:31

原帖由 大圍新跑手 於 4/9/2008 15:30 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
3/9 沙田運動場 10圈 Tempo + 10圈 Easy Run

踢完 1/9 場波之後整瘀咗隻腳趾加上好似仲未復原咁,本來唔諗住跑,但係又怕月尾冇里數交同埋咁好又可以準時放工,都係走返轉 keep 住個進度。1826

首先屋企 ...

絕對值架ching。
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網