little-fish 發表於 2013-3-20 16:55:41

長跑傑 發表於 2013-3-19 02:44 static/image/common/back.gif
多謝, 開心過後, 又覺得sub 45 係一件唔易既事, 苦惱中

肯正式練,長中短距,快、變、衝、慢,樣樣跑,3個月一定sub45, 我肥中坑一名,兩個月多點搞掂

長跑傑 發表於 2013-3-20 17:58:21

little-fish 發表於 2013-3-20 16:55 static/image/common/back.gif
肯正式練,長中短距,快、變、衝、慢,樣樣跑,3個月一定sub45, 我肥中坑一名,兩個月多點搞掂 ...

快,變,衝,慢,這口訣要死記呀:Q

長跑傑 發表於 2013-3-22 06:26:11

2013/03/21 葵涌運動場 10K - 52" 53
4"22/4"32/5"02/5"16/5"19/5"16/5"19/5"24/5"04/5"04
開頭也是爆快, 已經故意減速, 中段又開始無氣,慢了下來,最後2k死衝,好彩都有個場地最佳紀錄...

little-fish 發表於 2013-3-22 06:56:36

http://www.duathlon.com/articles/1460

長跑傑 發表於 2013-3-22 07:04:05

little-fish 發表於 2013-3-22 06:56 static/image/common/back.gif
http://www.duathlon.com/articles/1460

Mark Allen
6 Time Ironman World Champion{:23_1276:}

我會比時間慢慢睇的, THANKS FISH{:23_1267:}

little-fish 發表於 2013-3-22 09:28:45

長跑傑 發表於 2013-3-22 07:04 static/image/common/back.gif
Mark Allen
6 Time Ironman World Champion

是希望你明白點解要慢跑,我見你好像經常以接近比賽速度去跑,怕你overtrain

長跑傑 發表於 2013-3-22 09:58:38

little-fish 發表於 2013-3-22 09:28 static/image/common/back.gif
是希望你明白點解要慢跑,我見你好像經常以接近比賽速度去跑,怕你overtrain ...

係lor, 一落場就當比賽咁跑,真係消化下要速度平衡先才是王道的道理,而家都ok, 無overload,但長期咁train就唔知:)

little-fish 發表於 2013-3-22 12:04:31

長跑傑 發表於 2013-3-22 09:58 static/image/common/back.gif
係lor, 一落場就當比賽咁跑,真係消化下要速度平衡先才是王道的道理,而家都ok, 無overload,但長期咁tra ...
從這句看,你還未明白乜係慢跑。以我自己為例,我sub45/10km, 但大部份時間都在5:50-5:30間跑,近日在未行山受傷前,更是以6:40 pacing 去跑。
慢跑作為基礎,如果個底唔厚,你係咁起高(快跑),始終在長跑上會受限制,尤其之前你說目標是2014全馬,一定要把帶氧系統練強,而慢跑是唯一途徑(就我所知)

little-fish 發表於 2013-3-22 12:10:43

即以你sub50/10km, 慢跑約莫是6:20-6:50 去跑10m

長跑傑 發表於 2013-3-22 12:54:54

little-fish 發表於 2013-3-22 12:10 static/image/common/back.gif
即以你sub50/10km, 慢跑約莫是6:20-6:50 去跑10m

咁係咪梅花間足咁一日快一日慢去練

little-fish 發表於 2013-3-22 13:52:49

如果短期內無比賽,我是建議先用兩個月作慢跑,去我blog 第八頁開始有寫,首尾4個月

dchsub 發表於 2013-3-22 14:36:03

little-fish 發表於 2013-3-22 13:52 static/image/common/back.gif
如果短期內無比賽,我是建議先用兩個月作慢跑,去我blog 第八頁開始有寫,首尾4個月 ...

little-fish師兄, 請問你個blog點去?

Ah_Wing 發表於 2013-3-22 22:39:26

長跑傑 發表於 2013-3-22 12:54 static/image/common/back.gif
咁係咪梅花間足咁一日快一日慢去練

慢跑要配合哩數。哩數要慢慢加。要加到幾多視乎你能付出幾多時間和身體適應能力。加哩數時不好加強度,所以要慢跑。哩數穩定一排後才增加強度。如果一星期跑3,4次,一課快或長已夠。「梅花間足」代表難/易課嘅哩數比率係1:1,似乎高了點。

dchsub 發表於 2013-3-23 00:44:46

唔該 little-fish 師兄!

JoJoYip 發表於 2013-3-23 01:15:41

師兄加油!我自己覺得我個PLAN唔錯,可以試用兩個禮拜睇下對你有無幫助,我目標都係全馬,不過天氣熱同岩岩開始訓練都唔敢加(懶,哈哈)

隔日練呢三樣
1 INTERVAL
一個月前10K落在SUB 55左右,自己PLAN後INTERVAL玩住400M * 10 1:40 EACH
中間慢跑半個圈
開頭什至衝200抖200
而家好左,但有時都開頭太快後尾幾SET無力

2 TEMPO
今日玩住第二次,第一次玩10個圈兩SET,每圈2:00,岩岩果次每圈1:55
都係控制唔到圈速,頭果幾圈落係1:40﹣1:50,到最後刻意收慢先做左1:50﹣1:55
每SET中間抖三分鐘左右,去補水

3 LSD
天生就會懶,雖然我岩岩起步最遠都係19K但我覺得跑姿改變左用少左力(當然有訓訓都有幫助),肌肉習慣左長時間運動

至於呢三日中間我無約人就去慢跑10K,唔好問點解,只係因為我鍾意齊頭~時間我諗一個鐘完成,會揀啲岩速度GE人跟,加里數同出下汗

搵日去跑下10K運動場,我諗可以落係SUB47內,去盡可能可以SUB45,比你參考下,大家研究研究~
https://www.longrun.hk/forum/thread-19344-1-1.html

長跑傑 發表於 2013-3-23 04:41:01

Ah_Wing 發表於 2013-3-22 22:39 static/image/common/back.gif
慢跑要配合哩數。哩數要慢慢加。要加到幾多視乎你能付出幾多時間和身體適應能力。加哩數時不好加強度,所 ...

thanks wing, 原來如此 !!! 1星期3次, 1 次快 !!!hjijhkjhkh

長跑傑 發表於 2013-3-23 04:51:06

JoJoYip 發表於 2013-3-23 01:15 static/image/common/back.gif
師兄加油!我自己覺得我個PLAN唔錯,可以試用兩個禮拜睇下對你有無幫助,我目標都係全馬,不過天氣熱同岩岩 ...

想問下我有無誤解 :
1 400m10次 (快200,慢200)
2.8000 m 2 set, keep 400/2 mins (中間休息3imins)
3.10 k
係咪咁 ??

長跑傑 發表於 2013-3-23 04:54:12

little-fish 發表於 2013-3-22 12:04 static/image/common/back.gif
從這句看,你還未明白乜係慢跑。以我自己為例,我sub45/10km, 但大部份時間都在5:50-5:30間跑,近日在未 ...
咁睇黎真係要6min跑2個月去操好個底, 我去你個blog睇下先 ~

JoJoYip 發表於 2013-3-23 12:18:32

長跑傑 發表於 2013-3-23 04:51 static/image/common/back.gif
想問下我有無誤解 :
1 400m10次 (快200,慢200)
2.8000 m 2 set, keep 400/2 mins (中間休息3imins)

應該我講得唔好
1 衝400 抖200 (不過第一次就唔到變左衝200 抖200) 不過之後應該會將衝的距離加長,下次會試800
2 無錯 速度同距離可以FINE TUNE
3 LSD 暫時都比較短,聽日會跑20K,之後會由每個禮拜加1K變加2K,好事成雙嘛~

10K係呢三樣中間慢,但較鬆為主,唔會去盡,除左或速度外。。。

長跑傑 發表於 2013-3-23 15:38:55

JoJoYip 發表於 2013-3-23 12:18 https://www.longrun.hk/forum/static/image/common/back.gif
應該我講得唔好
1 衝400 抖200 (不過第一次就唔到變左衝200 抖200) 不過之後應該會將衝的距離加長,下 ...

ghjghjghjg咁樣操都真係幾啃下....睇黎我要由底練起, 睇下可否操到你咁樣..
師兄果隻係咩運動錶, 好似幾好咁 ~
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: Running kit - Running report

香港長跑網