阿聰 發表於 2013-10-8 23:21:05

日期:2013年10月 8日(星期二)- 20:06地點:藍田晒草灣遊樂場緩跑徑21個圈長度:約 10.3 km   時間:1:02:08 (6:01.9/km)
氣溫:25度 (大致多雲)
今晚原本都冇打算跑咁快既,只是今晚跟住一個著住長跑網衫既師兄,因此係咁「帶快左」啫。講真,我係咁追住佢,我都驚自己會跌傷呢?:L

阿聰 發表於 2013-10-12 13:31:15

賽事 : AVOHK Adidas 5km Series 2013 (Race 4) – 元老會5公里跑步比賽 (第四場)日期:2013年10月 12日(星期六)- 8:00地點:淺水灣海灘 + 淺水灣道 + 南灣道長度:約 5 km   時間:0:26:28 (5:17.6/km)
氣溫:28度 (大致天晴)

阿聰 發表於 2013-10-13 16:09:04

20131012– The official result of AVOHK Adidas 5km Series 2013 (Race 4) – South Bay元老會5公里跑步比賽 (第四場) 官方成績 – 南灣Officialtime: 0:26:31 Chiptime: 0:26:20Overallranking: 164 / 251Categoryranking : 39 / 55
http://www.avohk.org/admin/index.php?_spAction=saveMedia&room=content&recordType=attachment&media_id=792

阿聰 發表於 2013-10-14 12:40:10

日期:2013年10月 14日(星期一)- 8:02地點:荃灣公園 + 青山公路 (荃灣,汀九段) + 汀九機場展覽中心長度:10 km   時間:0:55:31 (5:33.1/km)
氣溫:26度 (大致多雲)

阿聰 發表於 2013-10-15 16:31:10

「就當每一次練習都係比賽去挑戰。」:loveliness::victory:

阿聰 發表於 2013-10-15 21:30:25

日期:2013年10月 15日(星期二)- 18:16地點:荃灣公園 + 青山公路 (荃灣,汀九段) + 汀九機場展覽中心長度:10.1 km 時間:0:59:10 (5:51.5/km)氣溫:27度 (大致多雲)

阿聰 發表於 2013-10-15 23:04:51

vcbid
師兄日日跑一次NB個賽道, 真係合埋眼都識跑發表於 6 分鐘前
咁始終個邊唔係我地頭,加上呢個比賽係首次參加,自己唯有「將勤補拙」了。:)

purejoey 發表於 2013-10-16 00:48:07

阿聰 發表於 2013-10-15 21:30
日期:2013年10月 15日(星期二)- 18:16地點:荃灣公園 + 青山公路 (荃灣,汀九段) + 汀九機場展覽中心長 ...

今晚好似見到你,7點20分度我進入海濱長廊範圍~

阿聰 發表於 2013-10-16 12:48:13

purejoey 發表於 2013-10-16 00:48
今晚好似見到你,7點20分度我進入海濱長廊範圍~

係?! sorry 師兄,我都見唔到你添:(
今個星期日比賽見啦 !! :victory:

阿聰 發表於 2013-10-17 21:59:30

日期:2013年10月 17日(星期四)- 18:15地點:荃灣公園 + 青山公路 (荃灣,汀九段) + 汀九機場展覽中心長度:10 km 時間:0:57:44 (5:46.4/km)氣溫:23度 (大致多雲)

經過今晚之後,大腿已經酸痛無力。或者呢兩日我都要「休戰」,以預備星期日既比賽了。:)

阿聰 發表於 2013-10-17 22:47:21

2013 國慶長跑 - 成績證明書

阿聰 發表於 2013-10-20 13:12:50

賽事:第二十五屆荃灣體育節開幕典禮暨 New Balance 10K日期:2013年10月 20日(星期日)- 8:00地點:荃灣公園 + 青山公路 (荃灣,汀九段) + 汀九機場展覽中心長度:10 km 時間:0:56:40 (5:40.0/km)氣溫:26度 (大致天晴)

阿聰 發表於 2013-10-20 17:05:29

gxchen
Like: 5
Nice to meet you today 聰師兄!:)發表於 4 分鐘前

好高興認識你,希望練習 / 比賽時再見啦?:lol

阿聰 發表於 2013-10-20 17:23:36

其實今日比賽,更難得既係撞到現在和以前公司既同事都有參加。
睇黎練跑呢個運動,只會越來越受歡迎。
自己也不能偷懶,要再次好好計劃了。:)

阿聰 發表於 2013-10-20 22:20:31

20131020 – The official result of 25th Tsuen Wan Sports Festival Opening Ceremony cum New Balance 10K
第二十五屆荃灣體育節開幕典禮暨 New Balance 10K 官方成績
Official time : 00:56:32
Chip time : 00:56:24
Overall rank : 1140 / 3121
Gender rank : 1045 / 2401
Category rank : 254 / 612
http://www.hkmarathonpro.com/Race%20Result/2013-2014/NB10K%20-2013%20-%20full%20set%20result01.xls

阿聰 發表於 2013-10-20 22:58:03

vcbid
Like: 5
師兄第1批出發?發表於 18 分鐘前

係呀,莫非你認得我?:o

阿聰 發表於 2013-10-21 11:52:36

經過了昨天的比賽之後,眼見身邊不少朋友,成績都可以突破自己既PB,而自己發現想追回以前既成績都如此困難。我唔清楚係自己要繼續努力,定還是有些方法我係需要更改?

朋友都叫我換左對新鞋,可以令你跑得更快。
但我更加相信,換鞋之外,比賽前既訓練要重新安排,否則肌肉太累,比賽時你想維持現有表現都會好難。

問題係 : 除左不停練練練,跑跑跑,我真係諗唔到其他更好的方法了......:dizzy:

vcbid 發表於 2013-10-21 12:14:50

阿聰 發表於 2013-10-21 11:52
經過了昨天的比賽之後,眼見身邊不少朋友,成績都可以突破自己既PB,而自己發現想追回以前既成績都如此困難 ...

多口講句, 師兄好似跑黎跑去都係用差唔多既速度去走, 好似無咩計劃, 如果想進步既可以參考下其他師兄既日誌, 多數每星期會包含TEMPO, 長課, EASY RUN, INTERVAL等等, 比賽之前會減量, 用個excel 擬定自己既計劃, 比起每次都係咁落街亂跑會好好多

阿聰 發表於 2013-10-21 23:10:13

vcbid 發表於 2013-10-21 12:14
多口講句, 師兄好似跑黎跑去都係用差唔多既速度去走, 好似無咩計劃, 如果想進步既可以參考下其他師兄既日 ...

謝謝。但我目前里數唔夠,除左interval 同埋長課之外,其他都要將來練得足夠先得。:)

阿聰 發表於 2013-10-22 12:02:52

經過今早一輪「混戰」,今次成功報到2014年既渣打半馬賽事。

回想起上一次2013年的渣馬,因為比賽前一星期練習跌傷而造成「緣盡飲恨」,令我康復後都會注意到跑姿,以及研究買防滑跑既問題。
之前擔憂網上報名踴躍而「塞車」,令我希望報到今次既渣馬,繼續自己的夢想。
幸好上天還很眷顧,終於讓我來年有機會「復仇」,不致於放棄這個有益身心的興趣活動。

今年有幸加入「May 姐有請」,每逢星期日也跟他們練跑,令我也認識到更多跑友,大家得以互相勉勵。
期待往後的日子會跟他們定時練跑,令自己參加得最耐次數的「渣打馬拉松」得以延續下去。:)

頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30
查看完整版本: 養兵千日,用在一朝﹗

香港長跑網