kokyan_lam 發表於 2013-10-22 14:54:44

阿聰 發表於 2013-10-21 23:10
謝謝。但我目前里數唔夠,除左interval 同埋長課之外,其他都要將來練得足夠先得。 ...

聰, 其實你並非里數不足, 而係需要更多元化而有效既訓練方法. 實不相瞞, 去年11月尾UNICEF 10k 我都係跑56分幾, 而且我當時一星期先跑一次, 每月既總里數不出40k, 相比之下你既月里數比我當時多唔只一倍, 又何解妄自菲薄話自己里數少?

當時我就係響呢一度不斷去睇去學去問, 其他師兄既訓練方法, tempo, interval, LSD, 步法,呼吸等等知識, 自己消化, 吸收, trial and error, 俾多左心機用於對自己更有效既訓練, 到2個月後既某10k比賽就跑出45分了(當時月總里數依然係100以內, 比你而家仍然少得多), 此個人經驗, 就係希望可以鼓勵你, 可以放眼更多元既訓練方式, 回饋自己既一直付出.

在我同你的whatsapp交流中, 我真係覺得你係有心求進的, 所以我就算對訓練呢門東西一知半解, 都盡力向你介紹過tempo, LSD等方法既異同及個人山寨心得, 因為我相信只要你找對方法的話, 將會得到應有既回報.

長跑網其實係一個寶庫, 蘊藏好多師兄同仁既個人經驗, 同海量的跑步知識, 只要你多去發掘, 真係會非常受用. 我曾經向你提過, 世上冇最好既訓練方法, 只有最適合你自己既訓練方法, 外來既知識經驗, 唔可以硬性去全收, 要自己先消化, 整合. 你既身體其實係最好既指導員, 你每一次既練習同比賽, 甚至每一天每一刻, 其實你身體都一直話緊俾你知佢感覺如何, 佢欠缺d咩, 佢需要什麼. 你現在覺得迷失係正常, 不如就試下由step 1開始, tempo run好, interval又好, 什麼也好, 先走出第一步, 試試效果, listen to your body, 一步步修正, 慢慢自然可以擁有自己既心得同方法. 同時間, 你會發現自己原來已經突飛猛進!

不要灰心, 你潛力無限, 各位跑友, 包括我自己, 都好樂意去協助你的! 歡迎隨時交流!

Dare to aim, strive to achieve!

阿聰 發表於 2013-10-22 20:01:17

日期:2013年10月 22日(星期日)- 14:35
地點:馬鞍山遊樂場 + 梅子林 + 沙田濱景花園 + 沙田河畔花園 + 大圍神學院 + 沙田文化博物館 + 雙橋 + 馬鞍山海濱長廊
長度:約 17.8 km
時間:1:52:53 (6:20.5/km)
氣溫:28 - 30度 (大致天晴)

阿聰 發表於 2013-10-22 20:05:43

可能今日衝上衝落梅子林,真係太拚命啦,加上之前比賽,我都懷疑拉傷肌肉,現在唯有搵呢支頂住先,希望冇事啦?:dizzy:

阿聰 發表於 2013-10-24 19:39:23

Jamieson 7.5公里巔峰之戰 2013 - 成績證明書

阿聰 發表於 2013-10-26 16:38:07

日期:2013年10月 26日(星期六)- 12:42地點:荃灣公園 + 青山公路 (荃灣,汀九段) + 汀九機場展覽中心 + 深井嘉頓 + 深井天主教小學長度:約 12.6 km   時間:1:10:47 (5:37.1/km)氣溫:26度 (大致天晴)

阿聰 發表於 2013-10-27 14:20:55

日期:2013年10月 27日(星期日)- 8:06地點:馬鞍山運動場 -> 雙橋 -> 白石角海濱長廊 -> 大埔元洲仔公園 -> 大埔海濱公園 -> 大埔元洲仔公園 -> 白石角科學園 -> 雙橋 (沙田 / 馬鞍山) 長度:約 22.4 km 時間:2:26:04 (6:31.3/km)氣溫:24 - 26度 (大致天晴)

阿聰 發表於 2013-10-27 16:06:20

allmyfriend
Like: 5
跑到手機都無電^_^發表於 半小時前

我部手機已經老化,好快冇電架啦......;P

阿聰 發表於 2013-10-27 16:08:55

今日長課過後,決定「雙劍合璧」,希望肌肉可以快啲好番。但係兩者都搽落去,啲薄荷勁到真係叫救命。:L
不過,為左想早點好番,以便繼續練習,忍下痛都需要架啦.....:dizzy:

阿聰 發表於 2013-11-1 23:45:07

20131101 - 斧山道運動場

諗住自己從未練過interval,今晚咪搵個朋友黎呢度一試囉。
我地既計劃,係打算先跑400m,然後休息30秒再跑,餘此類推。
開始第一個圈,我地的確跑得好快,甚至超出預期,
但代價係自己既腰痛發作,結果只是跑多三個圈就要被迫放棄。:'(
今次志在汲取經驗,期望下一次可以跑得更好吧?

阿聰 發表於 2013-11-2 10:30:48

gxchen Like: 5
聰師兄不如加多些tempo run, 一來冇interval 咁易傷,另外對提高Lactate Threshold 很有效,會助你跑得更快!:)發表於 2 小時前

呢個我都有諗過,但講真tempo run 要keep 住番速度去跑更加唔容易,隨時攪攪下變左樣呢?:Q

係喎,請教下咩叫做Lactate Threshold 呢?

gxchen 發表於 2013-11-2 13:48:46

高手眾多,小弟不敢班門弄斧,聰師兄可參考這

gxchen 發表於 2013-11-2 13:49:39

http://runninggeorge.blogspot.hk/2009/07/tempo-run.html
Tempo run 的距離可以跑短一些,我估6-8k 就夠,那師兄想保持均速的難度應不大!

阿聰 發表於 2013-11-2 17:55:54

今日去灣仔運動場去攞Asics 10K既號碼布,佢地都會俾埋大量贈品。
當中今年最特別既,就係Asics 今次出埋呢本跑步手冊。
當中除左介紹佢既跑鞋系列,以及跑手訪問之外,更介紹全港既練跑路線。
佢介紹既路線,有些我都跑過,但某些路線,特別係港島區既路線反而我未試過。
或者往後考慮去邊度練跑個陣,都可以參考呢本小冊子,因此真係值得推薦呢?:victory:

阿聰 發表於 2013-11-3 14:53:24

日期:2013年11月 3日(星期日)- 8:07地點:馬鞍山運動場 -> 雙橋 -> 白石角海濱長廊 -> 大埔元洲仔公園 -> 大埔海濱公園 -> 大埔元洲仔公園 -> 白石角科學園 -> 雙橋 (沙田 / 馬鞍山)-> 馬鞍山海濱長廊長度:約 24 km 時間:2:28:04 (6:10.2/km)氣溫:26度 (大致天晴)

今日打算利用6mins / 1K 既速度,希望可以跑到呢個長課。的確大部份路程係做到了,唯一美中不足既係,最後兩公里係跌得好厲害。另外,今日所跑既大多數都係平路,如果遲下再加埋梅子林之後,時間(pacing)係咪可以繼續維持呢?其實我既腰痛還未完全康復,或者需要再次踏出這一步以證明答案。

阿聰 發表於 2013-11-7 23:21:30

20131107 - 斧山道運動場

阿聰 發表於 2013-11-10 15:37:01

賽事 : ASICS 香港10公里挑戰賽 2013日期:2013年11月 10日(星期日)- 8:11地點:天水圍天影路 + 濕地公園路 + 洪天路長度:10 km 時間:53:26 (5:20.6/km)氣溫:26度 (多雲有雨)

今日呢場比賽,是我首次著住對brooks 去比賽。原先都只是試驗呢對鞋比賽既感覺,可以盡力而為就可以了。不過,最後出來既成績,已經可以超出預期了。
期待下次比賽,可以繼續進步。:)

gxchen 發表於 2013-11-10 15:44:41

阿聰 發表於 2013-11-10 15:37
賽事 : ASICS 香港10公里挑戰賽 2013日期:2013年11月 10日(星期日)- 8:11地點:天水圍天影路 + 濕地公園 ...

聰師兄,今早見到你好開心,恭喜你有好成績!練多些tempo 、速度課,進步可期!

阿聰 發表於 2013-11-10 17:29:25

真係玩野!今日跑完Asics 10K之後,下午打去Smartone個度。
佢叫我重新裝置網絡,結果「離奇」成功登入Nike Running App,不過今日既成績就入唔番落Nike lu。
「天將降大任於斯人也,必先勞其筋骨,餓其體膚」。
上天希望要我有更好成績,或者之前既努力還未足夠啦?
期望下次有更好成績,可以正式紀錄番係Nike 度啦?!:L

阿聰 發表於 2013-11-10 17:58:13

阿業 Like: 5
恭喜 聰師兄PB成功 發表於 1 小時前
謝謝,我會繼續努力。:victory:

阿聰 發表於 2013-11-10 22:38:10

bm2004Like: 5
發表於 16 分鐘前
vcbidLike: 5
發表於 1 小時前
RingoLeeLike: 5
恭喜師兄PB。發表於 2 小時前
tammytseLike: 5
恭喜!發表於 4 小時前

謝謝各位,自己功力未夠,仍要加緊努力!! :)
頁: 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31
查看完整版本: 養兵千日,用在一朝﹗

香港長跑網