大圍新跑手 發表於 2010-9-16 01:30:22

2010.09.14 毅行操山 麥徑後50K 沙田凹至大棠

原定周末操山因天氣關係取消,呢日有日補假順便可以補埋課,首先係度要多謝壞人隊長突登請假陪埋我一齊操。
今次操練壞人嘗試改變操練摸式,上山路段照舊各自走自己速度,平路落斜壞人做押尾,呢個策略對我來講好成功,總算第一次可以係目標時間內完成操練。

分段時間:

沙田凹 ---> 大埔道1:03
(呢段出奇地走得好舒服,仲同隊長講好輕鬆,不過初時佢好似唔多信!)

大埔道 ---> 城門      0:37
(城門水機壞左冇水買,唯有一人買一支烏龍茶,然後溝山水飲.....估唔到又幾好味!)

城門       ---> 鉛鑛凹1:36
(全日最辛苦就係上針山呢段,上面曬到正一正,下面d熱氣向上升,直個係個蒸籠人面咁,走完個針山同壞人講散散地,佢話佢都係叫一路行一路回氣。
好好彩唔知幾時個天出現一大堆黑雲,擋住個太陽當堂涼好多,越走越順之下去到鉛鑛凹個時間都幾靚。)

鉛鑛凹 ---> 荃錦      1:25
(食住個勢即時上山,呢個時候開始落雨仲舒服,上到亂石堆都唔係好辛苦,跟住山脊一段用均速跑都好順唔太辛苦,好快落到石屎路,行上去d雨越來越大仲好大霧開始凍凍地,好彩冇行雷唔使驚。
落山一段安全計我地都唔敢入Short Cut位,呢段路太斜平時驚傷腳都會就住落,今次見對腳仲有d力於是試下大大步咁衝落去,又幾好feel。)

荃錦       ---> 吉慶橋1:08
(去到荃錦士多拿拿淋補返1.5L水,整支ZERO一路行一路隊埋個包繼續行程,第九段d石屎路太硬唔係咁好走,唯有離遠跟住壞人慢慢跑,好彩呢段路唔算太長總算捱到吉慶橋。
睇返個時間應該好大機會7個半鐘完成到,壞人都唔急扲埋LAST CALL果罐保礦力同面包SHARE埋佢先出發。)

吉慶橋 ---> 大棠      1:34
(最後一段頭6.5K泥路由我帶跑,雖然對腳其實已經好攰,不過慢慢均速跑還可以,6.5K話長唔長,話短唔短走完真係都幾甘。
之後果段斜路要慢慢行回下氣,來到最後一段山路入口,開始感覺抽抽地都驚會前功盡廢,好彩總算順利出返大棠山道。
目標在望繼續前進,走走下唔對路wor...點解唔見左壞人,唔理咁多自己爆埋返去先算。)

總時間:7:23

kan0902 發表於 2010-9-16 01:39:38

大圍的的確犀利左
如果唔接受係犀利左

咁一定係進步左:lol

大圍新跑手 發表於 2010-9-17 00:39:38

原帖由 kan0902 於 2010-9-16 01:39 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍的的確犀利左
如果唔接受係犀利左

咁一定係進步左:lol
根根,
我諗自己都有少少進步既, 不過年紀大都盡架啦, 以後睇你地d後生仔上啦, 加油呀~hjhjD134hjhj

MatthewTse 發表於 2010-9-19 00:58:18

大圍兄苗圃路线一問,今日我井欄經飛鵝山到獅子亭後沿引水道走,到了路口左上獅子山跟着到上左 over 400m畢架山頂到九龍水塘,累到死乘巴士走。

再看路线十成行錯,係咪應該沿引水道直行平路到大埔道?

大圍新跑手 發表於 2010-9-20 09:35:50

原帖由 MatthewTse 於 2010-9-19 00:58 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄苗圃路线一問,今日我井欄經飛鵝山到獅子亭後沿引水道走,到了路口左上獅子山跟着到上左 over 400m畢架山頂到九龍水塘,累到死乘巴士走。

再看路线十成行錯,係咪應該沿引水道直行平路到 ...
Mattew兄,
呢條路我都係操過一次咁大把, 不過好肯定你係行錯路...唔緊要啦, 都係操山啫~:lol

大圍新跑手 發表於 2010-9-20 10:32:33

2010.09.16 毅行Recover Run 18K

星期二跟隊長操完麥徑後50K,佢話周中仲要加操一課20K長課儲里數,呢晚搵埋馬王渣車入大尾篤走轉。

路線:大尾篤停車場 ---> 烏蛟騰 ---> 鹿頸 ---> 大尾篤停車場
時間:1:40

原本以為真係Recover Run慢慢跑,點知佢兩條友越走越快,大家一齊操點都要照跟,間唔中又互介下都幾好玩,去到最後3K衝完條路之後真係冇使力跟唔住,自己慢跑返停車場。
之後出返大埔沖身再去食宵夜,仲plan定下一課操山路線。

2010.09.18 毅行操山 北潭凹 ---> 沙田凹

呢日隊友R歸隊,可惜因為馬王腳痛未能full team出操,8:45北潭凹出發,天氣熱加上回唔切,走到沙田凹收工,時間
5:11...休息陣行落黃大仙食個tea先返屋企~

分段時間:
北潭凹 ---> 企嶺下1:44
企嶺下 ---> 大老山2:55
大老山 ---> 沙田凹0:32

<2010毅行操山里數:10課共364K>

大圍新跑手 發表於 2010-10-4 10:38:43

偷懶好耐冇update個blog,簡簡單單做返個紀錄先~

2010.09.23 pre-trip@Salomon Lantau 2 Peaks 21 km trail

因為組隊報左呢個比賽,襯呢日公眾假期約埋隊友pre-trip,全程9成上落樓梯好少機會比你跑,21K行成5個幾鐘行腳都震。hjhj092hjhj
去相:
http://www.facebook.com/album.php?aid=52541&id=1610655324

2010.09.27 毅行補課

今日放假陪隊友馬王補課,因為夜晚要上堂唔夠時間操長,又唔可以太hea所以揀麥徑3-5來操。11:00北潭凹出發,預咗今日會勁曬,好耐冇用太陽帽今日都要帶,馬王仲勁帶埋傘,出發前先來張合照:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs644.snc4/60480_1380155156503_1610655324_901998_672031_n.jpg
幾醒神~

北潭凹 ---> 企嶺下   1:43
沿途竟然一個人都見唔到,差唔多要去到尾先見到幾個人,走多幾步已經去到企嶺下公厠。唔係吓...3部水機都壞使,冇水補唯有放棄鬆人啦,望真d原來有架補給車來咗,咁好自然即係又要繼續,休息+等補給都搞成21分鐘~
企嶺下 ---> 大老山2:56
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs640.snc4/60062_1380185717267_1610655324_902097_3928816_n.jpg
好曬呀,嗱嗱淋影完走人啦~

大老山 ---> 沙田坳0:32
經驗話我知呢段路好惡梗,幾次都唔夠水,今次打滿2L水加上稍為控制飲水,先至勉強捱到沙田坳。
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs010.ash2/33869_1380188837345_1610655324_902116_5800725_n.jpg
搵人幫手影咗3張, 都係第一張最好~

馬王真係堅,雖然星期日先玩完三項鐵人賽,今日完全冇問題於是大家決定照原定計劃走埋去第5段。沙田坳 ---> 大埔道 1:30
總時間:6:41 (差張操後合照唔記得影).....仲有少少力淨,於是同馬王jog去4K落顯徑體育館沖身~

大圍新跑手 發表於 2010-10-4 11:14:03

2010.10.01 國慶長跑 10公里比賽

個人成績:44'10
    (分段4K-17'147K-31'07)

呢排主力操毅行,冇咩點練速度,自己又頂唔到跑到爆既感覺,真係越跑越慢.....

2010.10.03 壞人同盟毅行操練 (麥3-8段)

1/10 跑完個比賽,可能唔係谷得太盡消耗唔係咁大,加上第二晚去左泳池游水鬆筋,呢日朝早起身感覺狀態幾好。
今次按照隊長目標分段時間,盡力希望9:40完成,多謝各位十卜支援同陪走,今次full team都能夠係目標時間內完成。

自己分段時間(藍字為目標時間):
北潭凹 ---> 企嶺下1:34(1:45)
企嶺下 ---> 大老山2:20(2:15)
大老山 ---> 大埔道1:58(1:50)
大埔道 ---> 城門   0:39(0:40)
城門    ---> 鉛礦坳1:32(1:35)
鉛礦坳 ---> 荃錦凹1:23(1:35)全程時間:9:26(9:40)

<2010毅行操山里數:12課共452K>

MatthewTse 發表於 2010-10-4 14:48:16

圍圍有機會碰上你可以打招呼 wor.hgftk_18fghfh

大圍新跑手 發表於 2010-10-4 17:32:03

原帖由 MatthewTse 於 2010-10-4 14:48 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
圍圍有機會碰上你可以打招呼 wor.hgftk_18fghfh
一定有機會, 不過我認人同認路一樣唔多掂, 如果你認到我一定要叫我~hjhjD082hjhj

MatthewTse 發表於 2010-10-4 18:02:07

原帖由 大圍新跑手 於 2010-10-4 17:32 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

一定有機會, 不過我認人同認路一樣唔多掂, 如果你認到我一定要叫我~hjhjD082hjhj

Me too. 我會認住你雙紅鞋~~jhgjhgtk_21gjgj

大圍新跑手 發表於 2010-10-8 09:52:55

2010.10.06 Recovery Jog 40 mins

星期日操完課雙凹,休息兩日,本來呢晚想游水鬆筋,但係見都幾凍下怕冷親都係落公園jog下,jog完40分鐘跟住踢一陣腿收工。

2010.10.07 沙田運動場突訓 Interval Run 2K x 6 (連休13')

8'39"358'38"558'44"758'39"568'43"868'21"63

對腳仲係攰攰地加埋毅行將至,都唔敢衝得太盡,雖然慢d總算可以keep住均速完成算係咁啦~
而家速度睇來真係慢左好多,希望毅行之後可以恢復返多d速度練習,最少都可以做返個10K PB時間比自己啦~

大圍新跑手 發表於 2010-10-24 23:27:19

2010.10.10 Salomon Lantau 2 Peaks 21 km Trail Race

今次參加4人混合隊際,之前pre-trip都知個比賽難走,最後全隊人4:20完成,17隊中排第五都算滿意,如果出年最玩希望3:30可以完成到。

2010.10.11 顯田遊樂場 <---> 城門河雙橋 Recovery Run 13K

旨在鬆鬆腳冇計時。

2010.10.12 泰基灣仔運動場 衝圈練習 3+2+2套餐

- 先來3K熱身 13'13"37
- 再來400 x 5 (1'23"31 1'29"83 1'29"77 1'29"41 1'24"31)
- 最後2K去盡 8'22"90

2010.10.14 沙田運動場突訓

沙田運動場 <---> 元洲仔 20K中長課, 1:43 (連3'休息)

2010.10.19 泰基灣仔運動場 衝圈練習 800m X 8 連休5'30

遲到趕返
去灣仔場大家已經走完2個800m....
2'58"202'59"632'58"773'04"02
第5個起步冇耐有少少意外加上自己爆爆地跑到300m停咗, 休1個再跑~
3'00"75
冇態又跑唔到目標時間, 諗過想同大家一齊收工, 最後都係跑多3個補夠數~
3'05"323'10"233'11"10

2010.10.21 沙田運動場特訓 (600m @4'30連休 + 1000m @6'連休) x 5 sets

2'18"133'56"67
2'21"853'59"52
2'21"653'59"84
2'22"563'52"01
2'25"853'56"34

2010.10.22 泰基極速飄移 沙田運動場 <---> 梅子林 16K

星期四衝完圈腳攰, 走慢d走多轉梅子林當加里數, 又可以鬆下腳, 時間1:36~

街坊鄭 發表於 2010-10-26 13:33:55

大圍....有冇時間安排到一個星期日.帶友情去馬走番轉樂善盃路線呀

大圍新跑手 發表於 2010-10-27 09:31:42

原帖由 街坊鄭 於 2010-10-26 13:33 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍....有冇時間安排到一個星期日.帶友情去馬走番轉樂善盃路線呀
街坊,
冇問題呀, 我都諗住要走返轉, 不過最快都要21/11 or 28/11先得~ :handshake

街坊鄭 發表於 2010-10-27 09:34:58

原帖由 大圍新跑手 於 2010-10-27 09:31 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

街坊,
冇問題呀, 我都諗住要走返轉, 不過最快都要21/11 or 28/11先得~ :handshake 我21/11冇問題,28/11要跑迪迪尼.11月21日你岩岩玩完蟻痕.都要抖抖喎,我12月5日都得架.

大圍新跑手 發表於 2010-10-27 09:44:39

2010.10.26 泰基灣仔場衝圈練習 (600m x 3 + 5K)

放工又遲到走少個600m...
2'11"76   2'12"81

停操幾日狀態好似低落咗, 走未夠400m已經腳軟, 跟住5K唯有走均速~
21'24"39   (分段 4'11"53   4'24"89   4'25"12   4'20"36   4'02"49)

大圍新跑手 發表於 2010-10-29 09:35:06

2010.10.28 沙田運動場突訓

先跑城門河大圈9K熱身51'28返到運動場見一大班人係度衝400m, 又試下跟住衝, 亂咁跑時快時慢, 玩咗8個有d頂唔住收工:
1'21"001'28"201'23"741'27"75
1'29"011'29"511'27"061'31"16
星期六毅行終極長課4-10, 希望順利完成!

大圍新跑手 發表於 2010-11-1 16:44:22

2010.10.29 沙田運動場 <---> 梅子林路口 慢跑 8K

因為弟二日要操毅行終極長課要留力,呢晚冇跟大隊一齊跑上梅子林,慢跑到橋底4K位折返運動場,時間48'52~

大圍新跑手 發表於 2010-11-1 16:59:21

2010.10.30 壞人同盟毅行終極長課 (麥4-10段)

睇返記錄原來對上一次full team出操毅行已經係3/10操3-8段,果次9:26完成,今次目標時間希望11:00內完成。
呢日天氣清涼真係幾適宜操山,可能都係咁頭段開得太快,反而後尾走得比較吃力,好彩有隊友支持同埋咁多位支援同陪走,最後都算超標完成。

自己分段時間(藍字為目標時間):
企嶺下 ---> 大老山2:01(2:15)
大老山 ---> 大埔道1:44(1:55)
大埔道 ---> 城門   0:39(0:40)
城門    ---> 鉛礦坳1:41(1:35)
鉛礦坳 ---> 荃錦凹1:32(1:35)
荃錦凹 ---> 吉慶橋1:16(1:20)
吉慶橋 ---> 大棠   1:37(1:40)
全程時間:         10:30(11:00)
頁: 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網