oscar 發表於 2008-12-29 11:57:07

desmond 發表於 2008-12-29 12:03:57

原帖由 oscar 於 2008-12-29 11:57 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
我地都係同是天涯淪落人,相逢何必曾相跑! 要既要既,唔同咁多師兄/姐跑過又點學到咁多野呢。我都知Oscar兄在時間及身體上都面對緊d問題,大家盡力啦!

大圍新跑手 發表於 2008-12-31 11:19:18

2008.12.30 夜探梅子林 - 告別08極速一上

跑完石崗30K休息咗一日,感覺都恢復得到,出發前梁兄問我攰唔攰仲認叻答佢唔攰,頭1,2K都開得幾快拍住梁兄7兄幾位快腳(當然佢地都係就住來跑),點知跑完2K就開始來料,小腿d乳酸出使來原全發唔到力,冇使速度越跑越慢。ng038hgh
本來諗住放棄係咁慢跑一轉當交差,好彩呢個時候有slowrunner ching追上來拍住我跑,ching真係好人就住我有特別加速拋離我,等我有個人跟下又可以問唔中吹下水先支持到,之後我地兩個就係咁全程拍跳返到運動場,唔同既係ching跑得好輕鬆而我就跑到索使氣。

去程 : 19:39 + (上斜:10:52)
回程 : (落斜:9'26) + 21'00
全程 : 1'00'56

12月里數:247K + 樂善30K

09年第一個目標:美津濃半馬 sub 1'40ng19hgh

desmond 發表於 2008-12-31 13:26:58

大圍兄,小弟想係度向你同瘋兄報告一下,我咁日跑左幾K後又痛、個膝頭又硬左咁。我盡量都唔想放飛機但係星期日可能會有一個逃兵...............我聽日再試試腳

大圍新跑手 發表於 2009-1-4 22:41:56

2009.1.4 美津濃半馬拉松錦標賽

操完30/12梅子林果課之後,因為係元旦同新年假期,可能因為節日氣氛太濃冇咩mood跑步所以都冇操過,賽前都有少少怕冇狀態跑得唔好。
之前因為跑過Fila半馬同埋有其他ching出過預跑報告,對賽道都有一定認識。賽前目標希望1'40內完成,粗略計過如果上斜要留力跑,咁平路同埋落斜一定要大約4'30/K先有機會達標。好彩今日個比賽除咗頭1K搵唔到里數牌之外其餘每K都有,全程順利用到呢個策略來跑,除咗跑到8K好似有d覺得攰於是食咗包gel,其餘自己都覺得幾滿意,分段時間記錄如下:
S-5K    :      9'064'185'175'06(23'47)
5-10K: 4'434'324'354'434'21(46'41)
10-15K: 4'234'454'514'254'41(1'09'46)
15-20K: 4'344'514'444'544'28(1'33'17)
20K-F: 4'53                                 (1'38'10)

running-sue 發表於 2009-1-4 23:15:05

恭喜大圍ching達標完成賽事ng015hgh
由於小妹的 "雙公" (兩隻腳趾公) 投訴, 而未能與大家切磋球技, 請見諒!hgD158bnvbn

亞平 發表於 2009-1-4 23:40:06

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-4 22:41 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
2009.1.4 美津濃半馬拉松錦標賽

操完30/12梅子林果課之後,因為係元旦同新年假期,可能因為節日氣氛太濃冇咩mood跑步所以都冇操過,賽前都有少少怕冇狀態跑得唔好。
之前因為跑過Fila半馬同埋有其他ching出過預 ...

大圍兄比預先估計既1:40快左成接近2分鐘完成,唔錯啦..

sleung2002hk 發表於 2009-1-4 23:52:27

大圍兄呢課走得好丫
呢個月搵d時間走下d強度/tempo
3:30冇問題

大圍新跑手 發表於 2009-1-4 23:53:01

原帖由 亞平 於 2009-1-4 23:40 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

大圍兄比預先估計既1:40快左成接近2分鐘完成,唔錯啦..
呢樣真係全靠batigoal ching,最後果5K我同佢一路拍住走,ching佢落斜技術真一流,每次落斜都比佢帶離要係平路慢慢咁追返,最後大壩果兩K batbat越追越近迫住我谷埋最後一啖氣先頂到大家一齊衝線,唔係咁我諗真係啱啱可以達標完成咋。ng7hgh

大圍新跑手 發表於 2009-1-4 23:58:14

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-4 23:52 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄呢課走得好丫
呢個月搵d時間走下d強度/tempo
3:30冇問題
多謝梁兄既寶貴意見,對小弟非常有參考價值。ng48hgh

曲奇 發表於 2009-1-5 07:44:22

恭喜哂大圍ching!!!
跑出一個令自己滿意的成績...

瘋瘋 發表於 2009-1-5 09:51:45

kopo1128 發表於 2009-1-5 10:13:44

大圍兄, 照你現時的成績及狀況, 加上梁兄的建議, 你SC全馬SUB3:30應該沒有問題的! ADD OIL AR!!lkjkljkljkl

batigoal 發表於 2009-1-5 10:22:36

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-4 23:53 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

呢樣真係全靠batigoal ching,最後果5K我同佢一路拍住走,ching佢落斜技術真一流,每次落斜都比佢帶離要係平路慢慢咁追返,最後大壩果兩K batbat越追越近迫住我谷埋最後一啖氣先頂到大家一齊衝線,唔係咁我諗真係& ...

甘客氣呀ching,我已經出盡力追你架啦hjhjD134hjhj ....渣打全馬3:30...努力!!!我依家諗緊全馬應該用自己個咩速度跑....有咩意見hjhjD118hjhj

oscar 發表於 2009-1-5 10:30:38

HM 1:38, FM sub 330 no problem la!

上水馬王 發表於 2009-1-5 14:12:23

恭喜大圍兄造出好成績!hjokkjlkjlkjl

1月18日長課小弟想跟一跟你的步速,希望晌渣打前再會有些進步空間

pwong5618 發表於 2009-1-5 14:29:04

大圍兄,恭 喜! 恭 喜!

你用咗半年時間便有此成績,實不簡單,半馬唔同全馬,早D計劃好点跑全馬至得。
祝渣打達標 3:30hjhjD134hjhj

大圍新跑手 發表於 2009-1-5 15:22:23

再次多謝咁多位ching ctse既支持同埋鼓勵,但係我知道第一次跑全馬要達到330真係唔係咁易。hg18bnvbn
小弟好好彩過去幾個月來既操練進度非常理想,亦慶幸未受到太大傷患影響,所以都會係來緊最後一個月盡力完成目標,希望唔會令大家失望。ng19hgh

Gills 發表於 2009-1-5 15:39:09

好野大圍兄! 發覺大家既比賽距離愈拉愈近, 大家係比賽中可以一大班會員並駕齊駒!hg036bnvbn
頁: 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網