大圍新跑手 發表於 2008-11-20 12:59:37

原帖由 daniel0415 於 2008-11-20 11:57 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄:

照咁樣練法,你人 生第一個馬拉松應可輕易達標啦!不過仍要小心保護好隻腳,長跑長有。
至於我的第一隻全馬餐恐怕要留番2010年去食啦。gyujghkjhk" />" />
daniel兄:
跑全馬有時真係兩難,練唔夠又好難跑得好時間,練得太多又會整傷腳,逹唔逹到標真係要到時先知。hgjghjgjufgu
ching既腳傷進展如何呀? 星期日來唔來到比賽?gfjghkhjk

daniel0415 發表於 2008-11-20 13:33:42

回復 441# 的帖子

行路已不痛了,但跑步就仲未得,如果再休息多一排,即使到時好番我怕都冇時間來練全馬了,所以我說祗能要等到2010年才有機會去食全馬餐囉。定了一年的目標到年尾就因腳傷而消失,雖失望,但也無奈。祗能好番後再努力過,仍然是這句:長跑長友!

大圍新跑手 發表於 2008-11-22 13:50:48

11.21 SSP小隊跑步訓練 (深水埗 <---> 大圍 15K輕鬆跑)
因為早兩日跑完一個幾辛苦既28K長課,所以呢晚join咗SSP小隊一齊跑(貪佢地唔會跑得太快當Recovery)。fgyhgjm
呢條路線之前係我提意跑,因為大家都未跑過所以去程先由我帶跑,因為唔想大家走失所以跑得非常保守,由嘉頓開始計時,跑到大圍顯徑約6.5K用咗50'46。hjkuhijuiijho
之後去咗公圍飲吓水休息一陣回程,一開始先上一段估計約600-800m既大大斜路,見到各人雖然跑得好辛苦吓都努力完值得鼓掌hjikgyufyu 。上到斜路頂再等齊人之後,batigoal兄可能因為去程既時候跑得太輕鬆,急不及待就開始帶放,小弟同埋ming2884兄緊跟隨後,其他跑手負責帶貓未能跟上大家開始分開兩group人跑。Group1一路由batigoal兄個步速帶跑,跑到過咗馬騮山開始落斜時batigoal兄速度突然加了好多(事後傾返ching原來是特別練過落斜既方法),我同ming2884兄開始跟得有些吃力,距離亦慢慢開始拉開,跑到嘉頓時間用咗41'17。nmkjhkuyiuy
為免大家係條街度食風等埋Group2既人hgjghjghjgh ,所以先行回體育館沖身換衫再到先前約好落腳點"熱情如火"茶餐廳食宵野吹水,最後再到松記食甜品後才各自歸家。gchbdfmydf
P.S. 今次提意呢條路線其實小弟是想預跑計劃中一條由大圍跑到屯門既35K超長課其中一段路,其餘路段之前分別已經跑過,我諗住安排20-21/12是但一日跑,有興趣既ching cste可以約埋一齊跑呀。 hghonion_icon_109hgh

shogikin 發表於 2008-11-22 14:06:32

大圍跑到屯門......加油呀.......

大埔道如何去美孚?

Kin in Running

大圍新跑手 發表於 2008-11-22 14:22:58

原帖由 shogikin 於 2008-11-22 14:06 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍跑到屯門......加油呀.......

大埔道如何去美孚?

大圍 ---> 深水埗 (琴晚跑完)
深水埗 ---> 荃灣海濱 (之前SSP小隊跑過)
荃灣海濱 ---> 屯門 (新界西約跑跑過)

shogikin 發表於 2008-11-22 22:45:16

大圍屯門35K超長課

問題1. 深水埗跑市區?
問題2. 補水安排如何?

大圍新跑手 發表於 2008-11-23 23:33:10

原帖由 shogikin 於 2008-11-22 22:45 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍屯門35K超長課

問題1. 深水埗跑市區?
問題2. 補水安排如何?

1. yes (冇所謂啦,果度都係1-2K度,問題應該不大)
2. 只要帶個膠bottle已經得啦,補水點有SSP運動場,荃灣西約體育館,市區有士多,荃灣入屯門最後仲可以係汀九7仔買野飲,另外最好帶小小野食。

堅兄問得咁詳細係咪有興趣呀?kjlkjliuohui

大圍新跑手 發表於 2008-11-24 00:26:27

11.23 Nike 香港十公里挑戰賽
今次呢個比賽真係好熱鬧,不過因為7:45就開跑,成晚冇訓著過5:00起身準備大約7:00去到集合地點,又要存行李,又要排隊放水,影大合照等等都冇咩時間做熱身,淨係求其拉吓筋就行上起步點等開跑。tyuytugj
開跑因為人太多要成33秒先過到起點,今日7兄頭1,2K做咗我既帶跑員ghjhkjhlkj ,開始既時候佢用比平常慢既步等我可以跟到佢,到跑過2K既時候佢就我講keep住呢個速度應該43'返度來,我自己今日唔記得帶錶計時所以唔知頭兩K用咗咩時間,但係估計對我來講應該都幾快hgjhhghjgh 。
7兄講完呢句說話之後就開始加速,我都有嘗試加速追上去,不過大家pacing唔同跟本跟唔上,好快就唔見咗7兄個尾燈ghughufgj 。
中段既時候係咁轉彎又係咁要過感應地毯(唔知點解咁密,可能怕d人出術)iuoihohighu ,一路跑其實都跑得幾順,本來諗住過咗半程之後可以試吓慢慢加速,但係跑到6K既度右腳大脾開始作痛,到咗7K微痛,8K就真係痛hgjghjhgjghj ,因為當時計唔到時唔知時間點,個心係度諗就算夾硬跑都未必PB到,不如留力以色傷勢惡化仲好 ,於是改為用比較輕鬆既步速跑返終點,遲咗睇大會時間估計自己應該跑46'度。nmkjhkuyiuy
因為最後果3K都冇咩點加速,就當呢個比賽係一個快既Tempo Run啦,因為右腳大脾肌肉拉傷咗我諗都要停跑兩日先得啦。jfghgfhg

大圍新跑手 發表於 2008-11-27 11:31:49

11.26 夜探梅子林(第二回) Easy Run 12K
由於跑完Nike傷咗大脾肌休息咗兩日,呢晚本來都係啱住輕鬆跑,咁啱SSP區兩位快腳女跑手又一齊join跑,咁就可以乘機扮好人陪跑又可以順便試新行山鞋真係一舉數得。ghjghiuijhkj
時間:43'0246'10 (總時間 1'29'12)
雖然呢晚跑得好慢,但係對鞋真係幾硬,著住佢來跑咗成個半鐘對腳都好攰,要搵多d機會著軟對鞋先得。jhkhjyfufttf

瘋瘋 發表於 2008-11-27 11:35:45

大圍新跑手 發表於 2008-11-27 11:55:34

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-11-27 11:35 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

用行山鞋來跑? 因住奶野喎大圍兄!:lol
果對都係跑鞋來反而保護性仲強,係硬d同比較重,著耐咗對腳好易攰。jkljkljkljk

kenneth 發表於 2008-11-27 12:02:28

大圍新跑手 發表於 2008-11-27 12:38:44

原帖由 kenneth 於 2008-11-27 12:02 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

大圍兄,是否美記的行山跑鞋?
唔係呀,下面post#56有相:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1545&extra=&page=3

xo523 發表於 2008-11-27 18:58:28

著新鞋來跑山小心受傷吖!仲要跑渣打家hgj091ghjghj 哈哈哈

大圍新跑手 發表於 2008-11-28 10:14:30

原帖由 xo523 於 2008-11-27 18:58 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
著新鞋來跑山小心受傷吖!仲要跑渣打家hgj091ghjg" />" />hj 哈哈哈
好多謝xo兄指點,我會用呢兩個多星期盡量著多d對鞋,希望到時會著得舒服d啦。fgyhgjm
ching渣打係咪都係報咗全馬,應該正在全力備戰中,一齊加油!lkjkljkljkl

大圍新跑手 發表於 2008-11-28 10:30:42

11.27 港島快活索K團 Interval Run (1K 7分連休 x 6組)
呢晚準時放工未到7:00pm已經到咗快活谷運動場,換完衫自已先係內圈跑咗兩圈熱身,之後等齊人再拉吓筋熱吓身就一齊出大圈開操。
雖然自己好少操Interval而且未試過操1K Interval,不過都幫自己set咗個Target Pacing少過4'30/K,好開心最後都順利達標:
4'18
4'08
4'15
4'17
4'15
4'10
最後慢跑一個大圈cool down,全晚共跑約9K。fgyhgjm

大圍新跑手 發表於 2008-11-29 20:06:14

11.29 Pre-Trip 樂善盃 24K (北潭涌 ---> 西灣亭)
因為自己其實之前未玩過樂善盃,好難得wayne兄今日跟朋友Pre-Trip預埋小弟,就算聽日要去迪士尼跑半馬都一定要去試試路,唔係到時我真係要打天才波。ftytfufgh
我地一行四人10:00am,由北潭涌巴士站出發沿樂善盃路線行jhvgfc ,經過蚺蛇、長咀兩個check-point,跟住跑過兩個沙灘去到咸田灣(第三個check-point) nmkjhkuyiuy ,大家係士多休息再補足水份,繼續向第四個check-point西灣進發,過咗要西灣後經過一段好很斜路ghjkjhkjhk(大部份都係行只可以間唔中稍平時跑幾步,以前果d路都唔係好記得邊段打邊段,淨係記得好多上上落落既碎石路),卒之去到西灣亭見返d好平既馬路,睇吓時間果間應該用咗已經4個半鐘utyuftyftyf,因為我同wayne聽日都要跑迪士尼半馬,商量過反正最後6K都係跑馬路冇咩特別,而且果度又停咗幾架的士係度,我地當堂抵受唔住誘惑決定留力hjkjhbgh ,齊齊打的返北潭涌。
再次感謝wayne兄安排呢次Pre-Trip同埋沿途講解,如果唔係我第一次玩分分鐘唔知完唔完成到。jfghgfhg
仲送咗個好有記念價值既水壺腰包比我同埋wayne朋友車我去搭巴士返屋企,都係果句今日跑得雖然好辛苦,不過好滿足。hghonion_icon_109hgh

ee_tpk 發表於 2008-11-29 21:35:22

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-29 20:06 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
11.29 Pre-Trip 樂善盃 24K (北潭涌 ---> 西灣亭)
因為自己其實之前未玩過樂善盃,好難得wayne兄今日跟朋友Pre-Trip預埋小弟,就算聽日要去迪士尼跑半馬都一定要去試試路,唔係到時我真係要打天才波。ftytfufgh" />" />
我 ...
ching.. 你地真係行得好快丫....
小妹一定行唔到咁快...hgjD103ghjghj

大圍新跑手 發表於 2008-11-29 22:00:21

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-29 21:35 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

ching.. 你地真係行得好快丫....
小妹一定行唔到咁快...hgjD103ghjg" />" />hj
ee ctse志在欣賞風景,吸收大自然靈氣,人都靚d,所以唔使同我地比既,大家目標唔同麻。yuytiojiuoiuo
我正式比賽果日希望可以再快d,如果可以攞到背包就開心死。hjijhkjhkh

CRE 發表於 2008-11-30 12:40:43

唔該晒大圍兄幫我交衫錢
今日有事要先走
影唔到大合照
頁: 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 29 30 31 32
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網