大圍新跑手 發表於 2010-2-21 22:10:23

2010.2.21 馬鞍山盃8K賽

呢個比賽本來冇諗住報,後尾Simon兄話泰基出隊問我玩唔玩,心郁郁之下最後應承左,玩得隊際自然又唔想跑得太失禮,所以之幾個星期都有刻意加強返少少速度練習,賽前自己感覺狀態同準備都唔錯,PB應該冇問題。
唔知係好彩定唔好彩,天氣及時回暖。今之係虎年第一個比賽,於是著對新老虎鞋來應下景,去到運動場換好衫仲夠時間熱身,差唔多時間上線等開跑。起步都幾塞人同埋好多踫撞,大家要搶位都冇辦法唯有小心D,初時諗住搵下個里數牌希望知道自己跑緊咩速度,後尾跑完1,2K都唔覺有里數牌,都冇咩所謂跑返自己速度。
過左轉折點先發現自己唔記得按錶,睇返表果陣16'xx時間都唔錯,keep住呢個速度PB一定冇問題,回程就係間唔中過下d散散地既跑手,又比d跑後勁既跑手過下,過終點自己時間32'48PB成功,平均唔使4'10/K自己都有少少意外。
跑完又唔覺得好攰,於是又跟埋Simon兄jog返幾K鬆下腳先收工。仲有一個星期就到渣打,計劃應該仲會跑多3日,當然都係輕鬆為主,加油!ng19hgh

711MF 發表於 2010-2-21 22:45:25

超人阿四 發表於 2010-2-21 23:03:28

大圍 Hing,

You looked really fit today! Keep going!

大圍新跑手 發表於 2010-2-22 10:15:58

原帖由 711MF 於 2010-2-21 22:45 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍真係唔錯...加油..
7兄, 多謝鼓勵, 我仲有排向你學習呀~hjhjD170hjhj

大圍新跑手 發表於 2010-2-22 10:21:25

原帖由 超人阿四 於 2010-2-21 23:03 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍 Hing,

You looked really fit today! Keep going!
阿四ching, 跑完渣打希望繼續可以keep落去,最好長跑長有~hjhjD093hjhj
多謝使你同埋停雲、街坊幾位MOS跑友突登過來同大家打氣,星期日渣打見,加油!ng19hgh

witchycatcat 發表於 2010-2-22 11:38:36

圍圍你狀態好fit喎,老渣你俾心機呀.

大圍新跑手 發表於 2010-2-22 12:29:24

原帖由 witchycatcat 於 2010-2-22 11:38 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
圍圍你狀態好fit喎,老渣你俾心機呀.
catcat都係呀,千奇唔好上車wor~hjhj04318hjhj

燉奶佬 發表於 2010-2-23 12:30:42

大圍兄,狀態愈來愈好,渣馬再pb

花子阿DEE 發表於 2010-2-23 12:40:28

大圍兄而家真係好快,我燈尾都見你唔到啦,老渣加油,祝您跑得開心,PB 而回~~hjhjD119hjhj

大圍新跑手 發表於 2010-2-23 15:57:10

原帖由 燉奶佬 於 2010-2-23 12:30 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄,狀態愈來愈好,渣馬再pb
到時又熱又濕,希望到時影響唔係太大啦!
ching都要加油呀,預祝你跑到滿意成績~hjhj01218hjhj

大圍新跑手 發表於 2010-2-23 15:58:39

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-23 12:40 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄而家真係好快,我燈尾都見你唔到啦,老渣加油,祝您跑得開心,PB 而回~~hjhjD119hjhj
dee兄過獎啦,希望大家都跑得開開心心,PB而回啦~

大圍新跑手 發表於 2010-2-23 23:34:58

跑完21/2馬鞍山8K賽,已經進入渣打最後倒數階段,心情唔多唔少有d緊張,操練都係主要輕鬆為主。

2010.2.22 顯田遊樂場 Recover Run 6K

呢晚簡簡單單落樓下公園jog幾K,沿緩跑徑慢跑10個圈約6K,時間38'20,之後最加15分鐘踢腿就收工。

2010.2.23 灣仔運動場 Interval Training (1K x 2, 400m x 6)

渣打前最後一個Interval Run都預左唔會去得盡,頭2個1K連休6'30:
4'05"433'57"12
頭段比d快腳帶快左,尾段雖然冇咩加速時間都好似太快。
跟住6個400m本來諗住走1'35~1'40都夠,點知大家都好似唔留力咁搞到自己都忍唔住:
1'28"561'32"761'29"761'27"881'30"181'29"20
可能跑得太快小腿感覺有少少攰,不過應該冇問題既,最後跟大隊慢jog數圈,再拉埋筋收操。

peter6565652003 發表於 2010-2-24 00:19:34

大圍兄你簡直係我偶像

麥麥 發表於 2010-2-24 20:48:59

原帖由 peter6565652003 於 2010-2-24 00:19 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄你簡直係我偶像

X2

大圍新跑手 發表於 2010-2-25 13:18:51

回復 1599# 1600#的帖子

兩位ching唔好玩小弟啦.....我仲係長跑新手有排要跟大家學野!hjhjD122hjhj

大圍新跑手 發表於 2010-2-25 13:26:24

2010.02.25 渣打倒數第3日模擬測試7K

今朝9:00諗住整多課馬速走10K,順便希望模擬吓渣打當日半程後既情況。真係好濕
好焗跑唔起,又可能因為之前兩日食少左飯冇咩力咁,唔想太辛苦跑完7K收工,時間38'11好慢,渣打果日真係唔敢諗!hjhjD123hjhj

大圍新跑手 發表於 2010-2-25 14:13:31

渣打賽前操練里數統計:

MONTUEWEDTHUFRISATSUNTOTAL
15/2 - 21/2
  10K + 2K 12K 8K + 3K35K
08/2 - 14/2
 8K + 4K   25K 37K
01/2 - 07/2
 8K + 2K6K + 2K  21K 39K
25/1 - 31/1
 8K + 4K 22K  30K64K
18/1 - 24/1
 6K + 2K22K   10K + 20K60K
11/1 - 17/1
 4K + 4K9K + 2K  3K + 2K35K59K
04/1 - 10/1
 7K + 2K    21K30K
28/12 - 03/1
     42K 42K
21/12 - 27/12
 13K  14K 13K40K
14/12 - 20/12
 7K + 2K   37K 46K
07/12 - 13/12
 8K + 2K5K + 2K   30K47K
30/11 - 06/12
  16K   28K44K
23/11 - 29/11
    12K + 4K 21K37K

之前因為唔想比自己太大壓力,只係抱住跑到就跑既心態操練,無特別刻意計劃每周既操練里數,襯而家得閒來一次總結都好。
睇返原來自己既操練日數同里數都係好普通,星期日渣打比賽個目標唔知會唔會太高呢? 不過點都會盡力去馬! GO! GO! GO!

sunrise 發表於 2010-2-26 11:07:16

里數同我差唔多, 大家都係練得少, 想有理想表現似乎難d, 不過只要有鬥心,保持水準應該仲可以, 到時大家都要加油, 中途千奇唔好放棄, 要頂到尾呀!

兆聰 發表於 2010-2-26 11:22:55

大圍兄個訓練表好有系統咁,等我又學下整返個先

另外預祝大圍兄星期日全馬成功達到目標hjijhkjhkh

大圍新跑手 發表於 2010-2-26 14:44:55

原帖由 sunrise 於 2010-2-26 11:07 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
里數同我差唔多, 大家都係練得少, 想有理想表現似乎難d, 不過只要有鬥心,保持水準應該仲可以, 到時大家都要加油, 中途千奇唔好放棄, 要頂到尾呀!
朝陽兄, 你都要頂到尾~hjhjD085hjhj
頁: 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 [80] 81 82 83 84 85 86 87 88 89
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網