大圍新跑手 發表於 2010-1-30 11:36:56

原帖由 上水馬王 於 2010-1-29 19:52 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

咁矛盾既?hjhjD118hjhj
文字表達能力差, 有機會搵你呢個朋友傾下計~:loveliness:

大圍新跑手 發表於 2010-1-30 11:41:42

回復 1565# 1566#的帖子

梁兄, 聰兄:
打工仔冇辦法啦,難頂都要頂~
要你兩個後生仔鼓勵返轉頭, 真係多謝使~

大圍新跑手 發表於 2010-2-1 12:54:42

2010.1.31 渣打全馬備戰長課 30K

路線:沙田運動場 ---> 大圍 ---> 城門河雙橋 ---> 元洲仔 ---> 水陸墟 ---> 元洲仔 ---> 城門河雙橋 ---> 沙田運動場

分段時間:
沙田運動場 ---> 大圍 ---> 城門河雙橋 7.3K(38'58Ave - 5'20/K)
城門河雙橋 ---> 元洲仔 7.7K                      (39'40Ave - 5'09/K)
元洲仔 ---> 水陸墟 ---> 元洲仔 4.6K         (24'40Ave - 5'22/K)
元洲仔 ---> 城門河雙橋 7.5K                      (39'12Ave - 5'14/K)
城門河雙橋 ---> 沙田運動場 2.6K                (13'55Ave - 5'21/K)

Total(29.7K) - 2:36'25   Ave - 5'16/K

呢課主要想練平路均速,所以skip左原路線上梅子林一段上落斜,改為延長路線至水陸墟先折返,全程差少少夠30K。今次仲特登著對舊拍檔Wave Idaten(上年渣打都係著佢跑)試下走長課,跑來感覺良好,跑後對腳都冇咩問題,不過因為買細左有d頂趾,仲未決定好唔好用佢來跑埋今次渣打...等佢光榮退役~

P.S. 參考完其他人既意見之後,呢課都應該係渣打之前既最後一次30K+既長課,不過來緊2,3個星期關鍵時刻,仲要好好計劃一下。

711MF 發表於 2010-2-1 12:59:33

大圍新跑手 發表於 2010-2-1 15:36:53

原帖由 711MF 於 2010-2-1 12:59 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍今年預戰做得好足喎..
祝你超標完成....
多謝7兄鼓勵, 希望承你貴言~ng48hgh

kito807 發表於 2010-2-1 16:01:42

原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-1 12:54 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
2010.1.31 渣打全馬備戰長課 30K

路線:沙田運動場 ---> 大圍 ---> 城門河雙橋 ---> 元洲仔 ---> 水陸墟 ---> 元洲仔 ---> 城門河雙橋 ---> 沙田運動場

分段時間:
沙田運動場 ---> 大圍 ---> 城門河雙橋 7.3 ...

大圍兄好勁呀! 0個日見到你時仲好輕鬆, 原來已跑左十幾k

我都係 Idaten fans, 今年都諗住著佢黎跑全馬~~ 確實好好著~

大圍新跑手 發表於 2010-2-3 14:16:46

2010.2.2 灣仔運動場 Interval Training (3K x 1, 800m x 6)

星期日慢速走完個30K,星期一休息一日冇跑,對腳基本上已經恢復得8899。
長命功夫長命做,呢晚放工搭正6:00即刻9秒9咩袋鬆人,話知果條友照例臨放工擺底野叫我做。仲以為今次應該有時間做下熱身,點知因為勁阻塞車搞到又遲,又係要零熱身開操.....
3K時間:0'48"181'37"131'37"271'38"501'40"591'41"511'41"511'39"94(Total 12'24"63)

因為冇熱身所以唔敢跑得太快,平均4'08/K都算唔太差啦。休息5分多鐘開始走6個800m(5'45連休),目標希望可以食得使時間唔太慢就收貨啦.....
時間:3'01"383'02"763'02"513'04"073'06"323'02"20
估唔到可以咁順利完成,尾果個未散仲可以加到少少自己覺得好滿意啦。
抖順條氣jog返2K鬆腳,最做埋基本拉筋...收操食飯。hgj091ghjghj

大圍新跑手 發表於 2010-2-4 13:10:44

2010.2.3 將軍澳運動場 外圍大圈Interval Run (1.9K x 3)

呢排公司冇咁忙,有機會跑都想跑多d,於是join左長跑網TKO個約跑。換好衫先係運動場慢jog幾圈熱身,跟住去埋外圍單車徑jog多圈順便視察下條跑道,計埋熱身都夠20分鐘。
之後返入運動場跟大隊拉筋做基本體能,跟住到主菜既1.9K Interval x 3,有新野玩當然要先聽聽講解,今次操練目標希望頭一個用7成力,之後每個快5秒,做唔到都希望唔會跌....
自己時間:7'44"26(休4'28)7'43"21(休5'23)8'06"00
因為冇用開心跳錶,其實唔知自己7成力係幾多,都係用返平時跑Interval既感覺去跑,頭圈正常地都會受到其他快腳影響跑快左,第二個已經好辛苦先keep到,但係跑都已經好攰,第三個跑左冇耐個form已經開始亂,最後係腳軟軟既情況之完成,比起第二個慢成2x秒。

P.S. 咁耐都未試過連續兩日跑Interval,今次都係個好好既經驗,知道自己既能力暫時應該都唔適宜連續兩日操強度課。hjhj094hjhj

大圍新跑手 發表於 2010-2-8 11:40:58

2010.2.6 顯田遊樂場 ---> 城門河雙橋 ---> 元洲仔 ---> 城門河雙橋 21K

參考返上個星期個30K長課,用平均速度5'1x/K走30K尚算輕鬆,今次計劃試下用<5'/K走個長課睇下應唔應付到。
大約晚上7:00著返對Aero8由屋企樓下公園出發,沿著跑慣跑熟既路線去到雙橋,睇下個時間32'xx...勉勉強強達標,於是開始想慢慢加,唔知係狀態唔好定係Aero8相對來講冇Idaten咁適合自己,跑起上來好似都幾吃力,未到半程已經感到有少少攰,去到元洲仔時間比目標時間慢分幾鐘。
飲完水休息兩分鐘回程,果時其實都有d攰不過都想盡量keep住唔太慢既時間跑,之後果段路跑來個腦一片空白,淨係想快d跑返去,好辛苦卒之捱到雙橋之前埋下補給水既地方,即時停底一路行一路慢慢飲水休息,睇返回程呢段原來仲快過去程分幾鐘,唔怪得跑得咁辛苦。
飲完水已經唔係好想跑,諗住慢慢jog返屋企算啦,點知個人一決定放棄就真係會完全放棄,jog左一陣都唔想jog直頭淨係行,就係咁一直由馬場行到沙田運動場,再搭巴士返屋企完成呢個星期既操練。

分段時間:
顯田遊樂場 ---> 城門河雙橋 (6.3K - 32'51)
城門河雙橋 ---> 元洲仔      (7.5K - 38'18)
元洲仔 ---> 城門河雙橋      (7.5K - 36'54)
Total:                        (21.3K - 1:48'03)

kopo1128 發表於 2010-2-8 11:56:53

大圍兄, 以你的能力, 我覺得你以 5:00/km 來跑全馬應該沒有問題. 你今次跑得辛苦可以是操練較密集的關係. 如果在SCM前有足夠休息, 5:00/km來跑足全程, 應該沒有太大壓力.我唔係想比壓力你, 但我好有信心你渣馬可以sub 3:30.

加油呀!!!!:victory:

大圍新跑手 發表於 2010-2-9 14:11:20

原帖由 kopo1128 於 2010-2-8 11:56 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄, 以你的能力, 我覺得你以 5:00/km 來跑全馬應該沒有問題. 你今次跑得辛苦可以是操練較密集的關係. 如果在SCM前有足夠休息, 5:00/km來跑足全程, 應該沒有太大壓力.我唔係想比壓力你, 但我好有信心你渣馬可以 ...
kopo兄:
多謝你對我咁有信心, 信心我自己就一半一半啦, 不過放心啦, 我又唔會點有壓力既...反正獎又冇份攞既, 係咪?hjhjD170hjhj

大圍新跑手 發表於 2010-2-10 16:44:29

2010.2.9 灣仔運動場 Interval Training (2K x 2, 400m x 10)

呢晚雖然冇落雨,但係濕度非常高,而且又冇咩風好焗下,最慘今朝仲要驚凍帶錯件長袖跑衫,真係未跑已經知道今次將會係好甘既一課。
熱身10分鐘慢跑已經成身濕使,跟住拉拉筋就夠鐘開操,先來兩個2K連休12',時間記錄如下:
1) 1'32"931'40"631'41"121'39"831'39"19 (Total - 8'13"70)
2) 1'34"951'39"261'41"771'43"311'43"26 (Total - 8'22"55)
而家睇返時間,原來第二個慢左咁多,可能係不自覺留力玩part II,都唔記得幾耐冇衝過400m,渣打前個星期有個8K比賽,所以都想試下而家既速度可以走幾快,所以都跑得幾認真下,時間記錄如下(3'連休):
1'25"02
1'26"07
1'26"02
1'26"82
1'27"69
1'27"44
1'29"94
1'28"20
1'26"14
1'23"83
可能大家都好耐冇衝400m有d,大家都好盡力跑氣氛好好,互相鼓勵下估唔到可以咁順利完成。抖返順條氣再慢跑20分鐘cool down,最後拉埋筋沖身食飯,好滿足既一晚。 hjhjD104hjhj

711MF 發表於 2010-2-10 16:52:28

大圍新跑手 發表於 2010-2-10 17:02:55

原帖由 711MF 於 2010-2-10 16:52 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍 快咗好多喎..
7兄:
淨係睇呢課好似係既, 我諗係太耐冇衝400m所以今次特別起勁~hgjD115ghjghj

sunrise 發表於 2010-2-11 11:04:40

大圍兄狀態唔錯, 渣馬應該會有好架成績了!

大圍新跑手 發表於 2010-2-11 17:05:18

原帖由 sunrise 於 2010-2-11 11:04 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄狀態唔錯, 渣馬應該會有好架成績了!
thanks....朝陽ching都要加油~hgonion_icon_106ghgh

大圍新跑手 發表於 2010-2-14 00:17:41

2010.2.13 馬鞍山遊樂場 ---> 城門河雙橋 ---> 元洲仔 ---> 水陸墟 來回24.6K

今朝約埋一班ching ctse一齊走長課,不過離渣打淨返兩個星期唔想跑咁長同埋唔計劃跑斜路,所以冇跟大家上梅子林。
分段時間:
聽濤雅苑 ---> 元洲仔            (10K - 49'50,Avg - 4'59/K)
元洲仔 ---> 水陸墟 ---> 元洲仔 (4.6K - 22'17,Avg - 4'51/K)
元洲仔 ---> 聽濤雅苑            (10K - 47'51,Avg - 4'47/K)
Total:                               (24.6K - 1:59'58,Avg - 4'53/K)

711MF 發表於 2010-2-15 20:09:15

大圍新跑手 發表於 2010-2-18 14:19:50

2010.2.17 將軍澳運動場 副埸4線圈Interval Run (1,890m x 5)

來緊星期日要跑馬鞍山8K比賽,雖然話係純粹參與性質,但係都唔想跑得太過失禮,於是join埋長跑網TKO約跑操下interval希望到時可以跑快少少啦。
講真天寒地凍練跑都幾辛苦,如果唔係一班人一齊真係冇咩意志去跑,呢晚去到運動場大家已經係度做緊D拉筋動作,因為太凍冇join佢地自己慢跑熱下身先,之後先再跟大家做返少少拉筋動作。
原先計劃係跑外圍大圈1.9K,因為呢晚運動場冇咩人所以改係場入面操方便D,副場4線圈 x 6 大約1,890m 跑左5組中間休約3-6分鐘不等:
7'54"59
8'03"26
8'12"15
8'06"57
8'02"44
可能受到其他跑手影響,今次D時間都幾亂下,希望下次會再跑返好D~

大圍新跑手 發表於 2010-2-21 21:24:21

2010.2.19 茜草灣遊樂場 <---> 將軍澳MTR Easy Run 12K

呢晚長跑網茜草場班ching ctse搞左個開年約跑 + 打邊爐特訓,小弟有幸一齊參與真係好開心。
因為星期日有比賽,跑果part主要都係輕鬆跑下,時間大約1:14。 開年飯先係呢晚既主菜,兩張枱差唔多20人大家有講有笑開開心心迎接虎年既來臨。hjhj01218hjhj
頁: 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網