大圍新跑手 發表於 2009-9-28 10:32:32

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-28 10:13 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

原來係咁,你呢排操山都好操勞,要注意休息呀~~hgjD088ghjg" />" />hj
好玩呀真係,未有正式結果,我尋日玩1:40,第一次玩好滿意呀~~hgj091ghjg" />" />hj
其實我算懶,咁既里數好難做到18個鐘...來緊唔夠一個月操練真係要dic起心肝加里數先得~
睇返d相見大家玩得真係好開心,就算唔玩比賽(主要原因玩三鐵都真係幾貴).....有時間都要跟大家操下單車同游水先得。

大圍新跑手 發表於 2009-9-28 11:29:57

2009.9.27 顯田遊樂場 ---> 雙橋 ---> 馬鞍山遊樂場 Easy Run 來回19K

星期日出完街夜晚返到屋企7:00度,見對腳除左有d酸基本上恢復得都幾好,加上幾次毅行長課反應里數真係不足,幾經考慮都係換鞋落街跑返轉,兩個選擇:(1) 走樓梯、(2) 走長課,最後都係覺得走樓梯太悶揀左走長課馬鞍山遊樂場來回,見夜晚涼涼地同埋諗住都係輕鬆跑所以冇帶水淨係帶電話同8仔。
去程都係用比較舒服既步速跑,跑跑下好似仲越跑越鬆,加上夜晚天氣涼涼地城門河畔仲有少少風吹下,汗都唔係流得好多,好自然開始慢慢少少咁加,沿途單車徑都幾多單車,為免發生不愉快事件全程盡量都係跑行人路,過左大水坑小橋之後跑入去已經部份開放既海濱長廊,可能因為天氣好所以都有好多人一家大細係度漫步,個人認為係度跑步都唔係咁適合,之後又轉返出單車徑沿住舊路跑到馬鞍山遊樂場,係度doo左罐運動飲品同埋少少水,休息大約5分鐘就回程。
回程初段都係keep住舒服步速,過左雙橋先開始加速,呢個時候個人都開始有少少攰但係都盡量比住比住咁跑,流汗明顯比去程多好多,成件衫都吸滿水好重下,不過都好快唔覺唔覺已經返返到屋企樓下遊樂場,因為好肚餓所以求其拉下筋算數走人去食飯。

報返個分段時間:
去程 : 1:02'
回程 : 55'

大圍新跑手 發表於 2009-9-30 10:56:06

2009.9.29 灣仔運動場 Interval Run 800m @5'30 x 8 sets

又係星期二泰基衝圈,呢日放工落住毛毛雨,其實都預左風雨不改,上星期衝完400m今次改玩800m,未跑之前覺得自己星期日晚長課之後恢復得唔錯,諗住keep到每 set 3' 左右,點知跑頭 set 已經發覺唔掂,腳好緊好似打唔開咁跑得好唔舒服,之後幾 sets 仲冇咩力越跑越慢,總結時間好差......
3'06"563'11"653'21"523'23"833'24"263'24"203'25"513'14"38 (尾2 set 加15秒休息時間)

4/10 有個10K越野賽,呢個星期唔會操毅行,可以乘機調整下準備比賽.....fgyhgjm

瘋瘋 發表於 2009-10-2 12:17:54

大圍新跑手 發表於 2009-10-5 16:19:51

2009.10.2 《夜來月.秋風影涼湖畔遊》西貢大網仔 <---> 萬宜西壩 15K

可能由於節日關係,呢晚約跑出席跑手除左我自己,仲有幾位馬鞍山街坊(瘋瘋、停雲、阿四),同埋根根、輝仔,大約8:30pm大家於大網仔停車場集合出發,開始今次既迎月跑。
去程照例由停雲ching快放帶領,今次我計劃全程盡跟操返課快功夫,準備4/10果個10K越野賽。因為天氣涼涼地都跑得幾舒服,加上停雲ching唔係拉得好快,半程尾段一跑拍住停雲兄跑到西壩尾時間為43'54,等左一陣瘋瘋、根根同輝仔都到埋,阿四ching因為唔舒服未好返使中途已經折返幫我地影相,大家係度休息、吹下水順便欣賞下夜景,過左成8分鐘先出發回程。
回程見冇人帶頭,唯有自己帶先,全程用大約Tempo咁既pacing keep住咁跑,我估跑左2,3K度,根根同輝仔已經追埋上來係後面拍住一齊走,佢地兩位不嬲都係快腳我都知一定唔夠佢地走,不過因為路程唔係太長所以都死頂照跟,就係咪你追下我,我又追下你咁好快唔覺唔覺已經跑返終點,睇下個錶時間啱啱39'比去程快好多,計埋休息時間全程1:31'10。

跑完之後先開始呢晚既主菜.....大家係士多買d飲品,帶埋預先準備好既月餅、水果去到燒烤場賞月,停雲ching仲帶埋爐具同茶葉,沖靚茶比大家品嚐,真係好享受好滿足。hghonion_icon_082hgh

大圍新跑手 發表於 2009-10-5 17:36:27

2009.10.4 香港越野錦標賽2009

呢個比賽好耐之前已經諗住報名,後來聽返slowrunner ching講返先知呢個比賽,主要都係d精英運動員參加,當日真係見到大陪份都係d學校田徑隊同埋跑會既跑手,雖然自己唔係精英不過既然報左名都會盡力比賽。
雖然比賽係9:30am先起步(少年組9:00am起步),不過因為路途遙遠,所以自己一早5:30am就要起身準備,坐大會車去到黃石碼頭再轉船到比賽場地(西貢灣仔)都未夠8:30am好早呀,呢條賽道每圈2.5K,開頭約1.5K上斜之後1K大落斜,全程10K總共要跑4個圈(少年組跑2圈)。
換好衫仲大把時間慢慢熱身,可以沿住賽道慢跑1圈當熱身,順便實地了解下條賽道既狀況,個人覺得越野賽來講都算冇咩難度,難度只係在於全程一半上斜一半落斜幾考留放工夫。
做完熱身拉筋,少年組差唔多起步,反正都係要等於是攞部手機出來影下起步相,同埋第1圈過終點既情形既影片。http://picasaweb.google.com.hk/longrunwaiwai/20091042009#

9:30am到自己果組起步,因為人少少大家都冇咩需要上線爭位,賽事係冇咩緊張既氣氛之下起步,頭圈試速度都唔敢去得太盡,到第2圈比個同group既跑手過左,於是決定撘佢順風車,呢架車又撘得幾爽一路跟到佢過埋第3圈,最後1圈冇保留於是慢慢加,上斜中段已經過左果位同group跑手,幾經艱苦卒之到左上斜頂開始落斜,最後1K唔理咁多梗係盡衝啦,過終點自己計時51'36(分段 12'1913'0213'1712'58)。

大圍新跑手 發表於 2009-10-7 11:33:07

2009.10.6 灣仔運動場 Interval Run 1000m @6'30 x 6 sets

星期日跑完個越野賽好地地,唔知點解到星期一左邊大腿後面(股二頭肌)有d痛,連帶膝頭外側條ITB都有少少反應,搞到呢晚心大心細唔知去唔去操好,最後決定照去左先,如果到時衝唔到圈就改為慢跑同踢腿。
準時6:00放工即時鬆人,今次有多d時間可以慢跑熱下身,順便試試隻腳有冇問題,jog完10分鐘度雖然大腿肌肉仲有d痛,可幸膝頭條筋反而鬆左好多應該可以跑到,於是決定照跟操。
為安全計頭set都走得保守少少諗住睇定d,跑完唔覺得好辛苦,時間3'59"13又唔慢,睇來今次狀態唔錯,唔好使...腳有傷都唔理照操埋呢課先算,之後幾 set 都跑得好順好平均,尾 set 再加多少少衝埋佢,總結時間都唔錯 :
3'59"134'02"023'58"533'57"953'53"453'50"53 (尾2 set 加30秒休息時間)
cool down一陣再慢jog 2K + 拉筋收操。

p.s. 琴晚衝完圈今朝隻左腳仲係有少少傷咁,好彩感覺係冇惡化同埋正在恢復中,休息返幾日迎接來緊星期六既毅行終極長課4-10段。hjhjD134hjhj

~~菲菲~~ 發表於 2009-10-7 12:16:43

原帖由 大圍新跑手 於 2009-10-7 11:33 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
2009.10.6 灣仔運動場 Interval Run 1000m @6'30 x 6 sets

星期日跑完個越野賽好地地,唔知點解到星期一左邊大腿後面(股二頭肌)有d痛,連帶膝頭外側條ITB都有少少反應,搞到呢晚心大心細唔知去唔去操好,最後決定 ...

勁呀, 衝1k都唔使4mins, 繼續加油fghggvgjmjjfgh

大圍新跑手 發表於 2009-10-7 12:34:04

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-10-7 12:16 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

勁呀, 衝1k都唔使4mins, 繼續加油fghggvgjmjjfgh
菲菲:
我自己都估唔到可以咁快, 我諗一來琴晚狀態唔錯, 二來開始入秋天氣清涼同乾爽都有幫助.....
妳都好勤力呀, 充玩電返來係時候加質加量啦......大家一齊加油呀!ngD176hgh

Gills 發表於 2009-10-7 16:57:13

大圍兄真係勤力, 今年應該有唔少進步空間, 加油.

瘋瘋 發表於 2009-10-7 16:59:49

大圍新跑手 發表於 2009-10-11 23:07:04

2009.10.10 毅行終極長課 麥徑4-10段

參與隊員:壞人、馬王、大圍, -R-
出發時間:08:30AM
完成時間:11:56小時

分段連休時間:
企嶺下       > 基維爾營       2:12
基維爾營    > 大逋道          2:11
大逋道       > 城門燒烤場    39
城門燒烤場> 鉛礦坳         1:53
鉛礦坳       > 大帽山         1:38
大帽山   > 大欖涌水塘1:33
大欖涌水塘 > 大棠      1:47

偷懶COPY壞人兄既報告算數,其實都有好多野想講,但係又唔知點講....

上水馬王 發表於 2009-10-12 00:43:49

原帖由 大圍新跑手 於 2009-10-11 23:07 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
2009.10.10 毅行終極長課 麥徑4-10段

參與隊員:壞人、馬王、大圍, -R-
出發時間:08:30AM
完成時間:11:56小時

分段連休時間:
企嶺下       > 基維爾營       2:12
基維爾營    > 大逋道          2:11...

x2

真係唔知點講,果種滿足感非筆墨可以形容

大圍新跑手 發表於 2009-10-12 13:08:34

2009.10.12 顯田遊樂場 <---> 城門河雙橋 Recovery Run 晨跑12K

今日請左一日大假原本諗住要來休息,朝早起身見幾精神對腳又好似恢復得幾好,於是心思思...食包餅著對鞋落街慢跑鬆鬆腳。hgj091ghjghj
去程沿沙田運動場馬場對出單車徑跑,去到雙橋就過對面跑回程,一個圈約12K,時間1:32~
全程落住毛毛雨好清涼,加上步速慢所以跑得幾舒服,係尾段覺得有少少攰.....
跟住洗個面去嘆個早餐先返屋企沖涼.....感覺真係好relax好enjoy,平日間唔中可以請日假又真係幾爽~hjhjD139hjhj

平日間唔中可以請日假又真係幾爽 x2hjkhjk

大圍新跑手 發表於 2009-10-14 11:10:00

2009.10.13 灣仔運動場 Interval Run 1200m @7'30 x 5 sets

琴日返工比較清閒,一到6:00即刻靜雞雞閃,去到運動場仲夠時間慢跑10分鐘熱身,對腳恢復得唔錯不過仲係有d緊。
今次又有新菜單...改玩1200m,心諗跑長少少好過走400m咁急,頭果 set 都係順跑試速度,感覺ok之後幾 set 就keep住呢個步速,最後果set試下快開跟住前列跑手,第1圈盡搶先勉強跟到少少...第2圈開始攰...第3圈乏力死頂...過終點想死咁濟~
時間:
4'45"304'49"744'47"054'48"514'43"92
最後慢jog數圈 + 拉筋....收操~

p.s. 今晚冇得休息,要跟TKO板新任-R-校長上堂學跑斜路!hjhjD119hjhj

stanwong 發表於 2009-10-14 11:13:47

大圍兄, 幾時再來北區和我地衝下圈呀?hjhjD119hjhj

大圍新跑手 發表於 2009-10-14 11:41:34

原帖由 stanwong 於 2009-10-14 11:13 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄, 幾時再來北區和我地衝下圈呀?hjhjD119hjhj
stan兄
暫時星期三應該都跟唔到你地操,一來星期二跟泰基衝完圈星期三唔會再衝,二來放工路途遙遠趕唔到入來,請見諒~
不過星期日既友情去"馬"就大把機會可以同你一齊操長操.....
你樂華盃跑得好好呀, 大家繼續努力~

stanwong 發表於 2009-10-14 12:01:14

係既, 友情去馬大把機會一齊操, 你毅行都要加油呀hjhj089hjhj

大圍新跑手 發表於 2009-10-15 14:53:12

2009.10.14 長跑網約跑 - 將軍澳 gathering 跑

路線:將軍澳運動場 ---> 壁屋 ---> 將軍澳運動場 (約14K)
時間:1:28 完成

P.S. 呢個week爆使燈,已經連跑3日...
頁: 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 [70] 71 72 73 74 75 76 77 78 79
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網