jogging_cat 發表於 2012-1-18 16:54:49

原帖由 Tarry 於 18-1-2012 13:32 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

嘩!梗係啦~咁快 E家你都做到啦。

jogging_cat 發表於 2012-1-23 17:59:26

青公 38K 終極長課

星期五終極長課38k,由荃灣西鐵站碼頭跑入屯門黃金每岸來回,約33k再加荃灣碼頭來回1.5次,約5K砌夠38K。跟住朋友既GPS錶黎跑,頭23K大致上可以跟到阿sir比既全馬時間6:10 / K,都可以60%做到,後來朋友既GPS錶唔知點解收唔到訊號,跑跑吓亂晒龍,尾果15K平均成7分鐘1K,跌到好得人驚,真係好似阿sir話,後半要還凸好多好多。不過我前半都無跑快到,點解要還呀?10K時間1:05:57,21K時間2:14:35跑連休及補水(約5分鐘),23K時間2:27:00,尾10K時間1:13:54,最後5K時間34:14:07,總時間4小時15分49秒。點解後40%會慢得咁多,仲跑到好攰無力加速添,咁渣馬點可以做到,後半快過前半呀?究竟發生乜野事呀?攪到無晒信心可以快過上年。後來睇到阿sir既e-mail先知道,原來都係正常既,到調整好之後就可以做到的了,咁都無咁驚。

chusiuyee 發表於 2012-1-23 20:10:57

原帖由 jogging_cat 於 2012-1-23 17:59 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
星期五終極長課38k,由荃灣西鐵站碼頭跑入屯門黃金每岸來回,約33k再加荃灣碼頭來回1.5次,約5K砌夠38K。跟住朋友既GPS錶黎跑,頭23K大致上可以跟到阿sir比既全馬時間6:10 / K,都可以60%做到,後來朋友既GPS錶唔知點 ...

hg9bnvbn CAT師姐:小兒祝你身體健康!愈跑愈強!心想事成!
小兒會一直係妳既背後支持妳!渣馬努力呀!hg036bnvbn
其實量力而為就夠!跑步最緊要開心!ng1hgh

jogging_cat 發表於 2012-1-23 20:40:26

原帖由 chusiuyee 於 23-1-2012 20:10 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

hg9bnvbn CAT師姐:小兒祝你身體健康!愈跑愈強!心想事成!
小兒會一直係妳既背後支持妳!渣馬努力呀!hg036bnvbn
其實量力而為就夠!跑步最緊要開心!ng1hgh 多謝小兒,我都祝你新年快樂,身體健康,越跑越開心。

jogging_cat 發表於 2012-1-26 14:47:36

跑步班年初三新春跑大運

路程: 15km
路線: 畢拿山(古蹟)越野長跑賽。
畢拿山越野賽賽道獨特,風景秀麗,空氣清新,可飽覽維港景色。賽道路線橫越3個郊野公園(南區,東區及鰂魚涌)集上落斜路,山徑,石級,泥路極富挑戰性。沿賽道,滿佈古蹟(建築物)當中包括大潭水塘,水壩,水掣房,石橋,石砌輸水管,紀念碑,金督馳馬徑,石礦場,隱閉石窟,柏架山上的戰爭遺蹟,碉堡,彈藥庫,防空洞及爐灶等。
在8度的低溫天氣下,三十多人在香港網球中心集合,預計1.5至2小時完成。
大家一開始就照阿sir的吩咐保持持續慢跑,我手持相機邊跑邊拍照,可以享受大自然的美麗景色,天氣雖然寒冷但天色都算不錯,沒有下雨,途中阿sir為我們預備了三個小挑戰小遊戲,包括天、地、人三個挑戰,第一個挑戰就是全程用跑上到大風坳(約2公里斜路),以前我也行過上大風坳幾次,但跑上去倒還是第一次,大家都默默的跑上去,最終我們都做到了。第二個任務是要在5公里的泥路上,尋找不屬於大自然的東西帶走或放進垃圾埇內,原來沿途的垃圾都不算很多,可能是我們三十幾人,每人拾一樣都已拾得七七八八啦,一路跑一路要留意地上及周圍有沒有垃圾,原來都不是容易的,幸好跑了大約2公里都給我找到了,阿sir還擔心我們跑得慢的給前面的同學拾光了,幫我們找及告訴我們那裏有垃圾,幸好我們全部都可以自己完成任務。這時天氣越來越差,雨越落越大,我只好把相機放進我早已預備好了的密實袋中。第三個遊戲是最富挑戰性的,我們要分成二人一組,最好是不相熟或不認識的同學一組,然後其中一個要先閉上眼睛,另一個則負責帶領,上一條長長的山路樓梯,跟著是倒轉角色落樓梯,這遊戲是要訓練我們到別人的信任。我是先閉上眼睛上樓梯的,我的拍檔是一位不認識的師兄,幸好那師兄有帶領視障人士的經驗,我都放心一點,不過其實都有點懼怕的,最初都有少少想偷睇,但後來漸漸有了一點信心,可以全程放膽的走了,到倒轉角色的時候,我倒有點擔心自己的指示不夠清楚,會令到師兄失腳甚至受傷,不過在邊學邊試下,我終都做到了,真的很開心可以完成這三個任務,仲有阿sir 送的奬品,每個人的獎品上都有一句祝福的話,是阿sir精心送贈的,最終我以2小時45分完成整個旅。跟著大伙兒一齊去飲茶,吃了很多點心,大家都非常滿足。多謝阿sir給了我一份有意義又難忘的新年禮物。

Tarry 發表於 2012-1-27 13:46:20

原帖由 jogging_cat 於 2012-1-26 14:47 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
路程: 15km
路線: 畢拿山(古蹟)越野長跑賽。
畢拿山越野賽賽道獨特,風景秀麗,空氣清新,可飽覽維港景色。賽道路線橫越3個郊野公園(南區,東區及鰂魚涌)集上落斜路,山徑,石級,泥路極富挑戰性。沿賽道,滿 ...

Cat 祝妳開跑大吉hjikgyufyu , 仲記得條路線嗎, 一下帶我跑一轉可以嗎?

jogging_cat 發表於 2012-1-27 16:53:54

原帖由 Tarry 於 27-1-2012 13:46 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

Cat 祝妳開跑大吉hjikgyufyu" />" /> , 仲記得條路線嗎, 一下帶我跑一轉可以嗎? Tarry,祝你聽日開工大吉。對唔住呀,我真係唔記得喎。

jogging_cat 發表於 2012-2-6 15:40:01

渣打馬拉松2012

一年一度的渣打馬拉松已經完滿結束了,除了有點不愉快事情發生之外,一切都順利完成了,那不幸的事再一次提醒大家要量力而為,跑步是開心健康的運動,希望未來的日子大家都可以繼續開心健康的跑下去。

今年的渣打馬拉松敎練給我的目標時間是6分鐘1K(即4小時13分完成全程),自覺無信心可以跑到這個時間,所以自己都是定了6:10 / 1K(即4小時20分完成全程)為目標。

完成了比賽但卻沒有去年的開心雀躍,不單只是成績未能達標,而是有很多失誤包括以下的幾點:
1) 時間控制:比完定出門的時間遲了15分鐘,是吃飯遲了,等MTR等咗好耐,所以好趕好心急,到達尖沙咀己經5時50分。寄存行李的時候同學都不見了,寄行李時又下雨又凍,好在都穿咗個膠袋可以擋吓雨(天氣因素影響了心理)。
2) 熱身時間不足及遲上線:要找個無雨的地方來熱身,浪費了一些時間,到6時14分排隊去廁所,去完廁所6時20分上線,比去年遲咗5分鐘,卻排得好後,四周圍一個同學都無,心想點解會排得咁後架,好想諗辦法排前一點,不過最終都沒有,幸好起跑前幾分鐘再向前行的時候,給我找到了同組的同學,心才放下了一點。
3) 起跑時可能太緊張:竟然按錯了錶,個心馬上亂晒,無辦法無時間都要繼續跑,好在後來都按返啱,總算有時睇住跑,個心先定返D。因今年排得後從嗚槍到踏到計時地毯要1分26秒(去年是20秒)。
4) 高估自己能力:頭半程又想試跑返6分鐘1K,起初是做到的,10K時間是1小時01分,到21K時都是2小時07分,跟住是要加速的時間了,慢慢加每K都只係加快幾秒,到30K的時候時間係3小時03分,跌了少少但仍然Keep到的,到35K時間是3小時35分尚算OK,但到36K開始速度明顯慢了很多,去到差不多7分鐘1K,這時正是出西隧的奪命斜路,去到37K有點抽筋,雙腳提唔起腿,盤骨位置有點痛,惟有減慢速度跑,辛好跑到38K之後上馬獅道天橋的時候又好了一點,可以加速了,跑到入銅鑼灣鬧市,兩旁的市民在打氣,增加了能量一直跑到返終點,衝線時大會時間是4小時25分,個人時間應該是4小時24分,與去年差不多。雖然時間都不算差,但實在做不到後半快過前半,可能前半應該跑返6:10 / K會好一點也未可知。
5) 這點可能並非失誤:由於今年挑戰組起跑時間比去年遲了30分鐘,撞正半馬的跑手殺到,好多人要在人群中左穿右插咁跑,消耗了許多體力,舊年問題好似無咁嚴重,這個是很難避免的情況。
6) 跟錯人:在西九龍公路那一段,很大風消耗了很多體能,四周只有一個比較大隻的師兄在前面,就躱在他身後跑,避一避風啦,不過他的速度似乎很慢,但前面又很遠才有人,惟有跟住先啦,跟咗差不多成K,無咁大風先飛甩咗佢,跑返自己速度。

除了失誤也有做得好的地方的,今次無走外圈,識得Cut直線跑,定速都算做得不錯,幾穩定,希望吸取了今年的經驗,出年可以跑得更加好啦。

fafa 發表於 2012-2-6 16:56:14

我覺得 catcat ctse能夠完成全馬已經很犀利了, 係度要恭喜ctse. 好同意ctse的話, 量力而為很重要 , 平時沒有訓練開便去跑對自己是一個危險的決定, 我今次第一次參加, 是10k 早上6時起步, 跑了約1k, 已經見到有救護車到抬了一個參加者上車, 未到2k, 已經有參加者行路, 好多人以為跑步是件易事, 係渣馬前一星期, 就有兩位朋友同我購報左10k, 但佢地從未練過, 佢地話跑吾到最多行路, 我想呢d想法可能係代表左好多人既心態.
至於我自己都好開心, 今次順利完成10k, 自己計時跑左01:07:40 (雖然比自己PB時間慢了半分鐘), 但因有d上落斜, 我都算滿意, 明年向半馬進發, 要繼續向ctse 多多學習.:)

小叻 發表於 2012-2-7 00:12:22

hello cat, 恭喜你順利完成, 有以下事下年可以做好啲~
1&2) 賽前一個鐘好到場預備喇~ 上線後才拉筋也可!
3) 按錯了錶唔駛急, 有次我起步按不到, 到2k後見到k牌才按返, 其實問題不大! 另外有次斷錶帶, 收埋咗隻錶, 差不多半程時才拎出來看一次, 只要跟平時練習的pacing跑便可!
4) 其實好多人都會30k打後跌少少, 我都會, 30k打段每k跌幾秒, 但唔好太心急追, 因為好多時落西隧太快, 上返時就開始抽筋! 注意返自己步姿比少少力水就唔會跌得太多了, 到出隧道後再加都未遲!
5) 無論任何比賽, 快人慢人都有機會被人阻, 你要做的是貼返一些全馬的人一起走!
6) 跟搵個比較大隻的師兄避一避風係可以, 不過一唔合pacing就要甩!

鋼條 發表於 2012-2-7 08:35:47

我也犯了"高估自己能力"的錯,所以在25K已爆了.當是吸取經驗.

queenielty 發表於 2012-2-7 08:59:54

cat cat ctse
能夠完成比賽, 已經是一件很好的事情, 不要太唔開心....
加油~
KEEP IT UP!
EVEN 出年跑得一般~ 但總算參加過.
:)

jogging_cat 發表於 2012-2-7 13:06:37

多謝Queenie,小叻,鋼條同花花師姐鼓勵。
小叻師姐多謝你的分享,吸取今次的經驗,希望出年唔會再犯同樣的錯。

阿聰 發表於 2012-2-8 00:18:14

回復 1208# 的帖子

Cat 姐,你能夠完成全馬已經好好了。
我不知道要何時才能上到全馬,但我都要明白到,要繼續努力。:)

jogging_cat 發表於 2012-2-8 12:39:38

原帖由 阿聰 於 8-2-2012 00:18 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
Cat 姐,你能夠完成全馬已經好好了。
我不知道要何時才能上到全馬,但我都要明白到,要繼續努力。:) 聰聰,繼續努力,你可以做到的,加油呀。

Tarry 發表於 2012-2-8 13:46:40

原帖由 jogging_cat 於 2012-2-6 15:40 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
一年一度的渣打馬拉松已經完滿結束了,除了有點不愉快事情發生之外,一切都順利完成了,那不幸的事再一次提醒大家要量力而為,跑步是開心健康的運動,希望未來的日子大家都可以繼續開心健康的跑下去。

今年的渣打 ...

Cat, 明年再戰渣馬, 一定可以報仇, 加油~hjokkjlkjlkjl
我希望苗圃2012報到仇啦!kljkljkl

jogging_cat 發表於 2012-2-9 08:26:08

原帖由 Tarry 於 8-2-2012 13:46 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

Cat, 明年再戰渣馬, 一定可以報仇, 加油~hjokkjlkjlkjl" />" />
我希望苗圃2012報到仇啦!kljkljkl" />" />你一定得啦,E家你咁fit,加油呀。

Tarry 發表於 2012-2-9 13:25:00

原帖由 jogging_cat 於 2012-2-9 08:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
你一定得啦,E家你咁fit,加油呀。

盡量啦, ng48hgh

Tarry 發表於 2012-3-15 13:34:56

原帖由 jogging_cat 於 2012-2-9 08:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
你一定得啦,E家你咁fit,加油呀。

e, Cat妳買咗相啦hgonion_icon_106ghgh ,我諗我唔買啦, 咗貴ng34hgh

jogging_cat 發表於 2012-3-16 08:15:58

原帖由 Tarry 於 15-3-2012 13:34 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

e, Cat妳買咗相啦hgonion_icon_106ghgh ,我諗我唔買啦, 咗貴ng34hgh我無買呀,我用小畫家整架,得唔得呀?hehe
頁: 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65
查看完整版本: CatCat 跑步日誌

香港長跑網