亞平 發表於 2009-3-27 14:27:21

叮叮噹:
雖說現時係3月天,春雨紛擾,但你呢個小園地裡的花花草草,仍需有人灌溉打理,施肥除虫.
唔好唔理佢,唔係辛辛苦苦建立起來既小花園,好快就變成荒地,咁就太可惜啦

叮叮噹 發表於 2009-3-27 14:57:40

原帖由 亞平 於 2009-3-27 14:27 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
叮叮噹:
雖說現時係3月天,春雨紛擾,但你呢個小園地裡的花花草草,仍需有人灌溉打理,施肥除虫.
唔好唔理佢,唔係辛辛苦苦建立起來既小花園,好快就變成荒地,咁就太可惜啦

園主係愛花惜花之人, 花了不少時間心血汗水才建立的小花園, 唔會咁容易放棄, 捨不得!
只是園主近日身心疲累, 係春雨紛擾的日子作病, 從胸口酸痛至小腿, 從頭赤赤至胃痛作嘔, 大腦震盪, 需要時間空間休息休息, 相信好快康復, 從新得力.

病的日子, 體會人間有情, 謝謝各位不同型式的慰問!
星期三晚係地鐵嘔到一地都係, 幸得小華陪伴轉車回家, 及時幫忙令小妹好感動同感激!

running-sue 發表於 2009-3-27 15:14:07

叮叮噹ctse, 保重呀!!!!
所有不愉快的事好快會過去, 我地一班好友會一直伴左右ng1hgh

山比 發表於 2009-3-27 15:15:08

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-27 14:57 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

園主係愛花惜花之人, 花了不少時間心血汗水才建立的小花園, 唔會咁容易放棄, 捨不得!
只是園主近日身心疲累, 係春雨紛擾的日子作病, 從胸口酸痛至小腿, 從頭赤赤至胃痛作嘔, 大腦震盪, 需要時間空間休息休息, 相 ...

叮叮ctse 無事呀ma?要好好保重呀~~~

叮叮噹 發表於 2009-3-27 15:25:35

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-27 15:15 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
叮叮ctse 無事呀ma?要好好保重呀~~~

今日好多了.
其實, 星期三下午已經開始頭痛胃痛心跳加速, 可能office空氣唔流通, 局一局作感冒,
晚上跑時仍有少少胃痛, 沒有跟你地衝, 同零下慢jog cooldown拉筋時又覺凍,
沖涼水又唔熱, 邊食邊打冷震, 食完已經作嘔, 係車一直作嘔唔舒服,
幸好, 同妳地分手後轉車就到美孚先嘔, 車上冇咁多人, 只有小華一個陪我, 冇咁尷尬.

711MF 發表於 2009-3-27 15:27:31

叮叮噹 發表於 2009-3-27 15:33:44

原帖由 711MF 於 2009-3-27 15:27 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
叮叮噹
事程不要太上心啦,.隨遇而安......好好休息下啦

不上心的就唔係真我, 叮叮噹一向對人對事都好上心,
或許有一日認為唔值得付出, 就唔會上心, 唔上心時已死心.
我會好好休息. 謝謝

花子阿DEE 發表於 2009-3-27 15:36:29

叮叮妳都病呀,嘔添牙,真係陰公囉...ng41hgh

唔係好睇得明大家講乜...總之咩病都會過去,好快又會迎來開心快樂,新奇刺激既新生活~~ng1hgh

上水馬王 發表於 2009-3-27 15:49:09

叮叮噹小心身體呀,呢排d天氣又濕又凍,真係好易病,take care!

stanwong 發表於 2009-3-27 15:55:51

叮叮噹ctse,take care~ 好好休息,相信好快好番:)

cc 發表於 2009-3-27 15:59:28

schnix 發表於 2009-3-27 16:10:49

叮叮噹ctse 休息下先, 食藥+VIT C+飲葡萄糖水, 會好快好番的
雖然唔知咩事, 不過只係想講一句, 加油~ghjgfvhfgjgf

肥哥哥KC 發表於 2009-3-27 16:43:36

而家D天氣真係好蝦人, 叮叮噹ctse 好好保重, 多多休息啦

叮叮噹 發表於 2009-3-27 19:24:59

3.21網友約跑-日落南生圍 20.2K

早少少入元朗陪三位高層(皇上,屈老大,NC姐)睇跑鞋,行街街督咖哩魚蛋.
3:35pm,到達元朗大球場門口,車隊單車隊陸續到達,許多跑友都早到換衫,部份跑友已經走後門入對面看台換衫.
4時正,運動場重新開放,大隊殺入去更衣室存物,吹水影相,三三兩兩跑圈熱身拉筋.
4:25pm,集合正門看台,六十幾人分四行排排坐,在藍天白雲下拍照留念.
4:35pm,網友,吹水會跑友,支援隊伍,七十幾人大隊向南生圍出發.

天氣悶熱,濕度高,起跑不久已經汗流浹背,拍住Nancy同雪梅跑了一大段,邊跑邊傾邊睇風景,好不容易才到達南生圍路口.

獨自減慢速度跑,欣賞南生圍的景致,一群又一群黑鳥有隊形地從右至左飛過頭頂(馬上請Kandis拍照),左邊是草地同河流,右邊的人工河上有不少白鷺同魚.太陽開始西下,沿路有微風吹拂,跑得比較輕鬆,踏著路邊的草地慢跑.一大班跑友夾道拍掌迎接我地跑完半程,跑完半程已經完成任務,很滿足!

打橫排列在路中間大合照,效果唔錯,正!
最開心係見到Parco爸的豆豆-好可愛,好熱情!

玩狗時,大隊開始折返,反正本週跑得太多,怕會過勞受傷,今日跑半程都夠囉!跟Watson兄攝影車走,打算同Runrun,NC, Watson兄傾吓計,點知大隻舉手示意要上車,只好換番正行去跑步.跑至南生圍路口,見到屈老大踩住"熟女型"單車,主動跟小妹對調,又轉項踩單車,一日玩足陸上三項,滿足三個願望,真開心!

回到大球場已經七時,洗白白拉筋,池記開三席食飯吹水,好暢快!

謝謝胡Sir私家車護送田門友,小妹, Nancy韋,Joe哥歸家,吹水吹到屋企樓下.

nc 發表於 2009-3-28 01:27:50

沒有上來一陣子, 剛剛才知叮叮噹病了, 請保重. 最近天氣時熱時冷, 再加上下雨, 很易中招, 有沒有看醫生??

叮叮噹 發表於 2009-3-28 01:46:19

23/3(一) 大西北訓練班 - 第四堂

大部份跑友星期六跑南生圍, 或星期日參加跑山比賽, 是日取消衝圈. Wong Sir特別為大家泡製"十全大補湯" - 全身體能訓練. 跑圈熱身拉筋時, Wong Sir, 威威, Sue姐, Lazyrunner忙於佈置場地, 善用跑道連兩邊看台而設站, 預備功夫不少, 辛苦曬幾位監場.

開枱: 5大圈熱身, 拉筋
前菜: 七小碟 - 速度跑輔助運動 x 3 sets

主菜: 12項Circuit Training體能訓練 x 3 sets
伏地挺起靠腰力, 向前向後再向前,
跳左跳右扭扭腰, 躺下曲腳鍊腹肌,
原地跳起要夠高, 單腳跳左又跳右,
舉起放下練臂力, 狂奔再接掌上壓,
打橫跳跑似螃蟹, 曲身後挺無影蹬,
喘氣狂奔二百米, 沖上樓梯考腳力.(鳴謝: 改自平兄創作的訓練詩)

收枱: 3小圈收操, 拉筋吹水
甜品: Sit up, 掌上壓, 鬆腰背

掌上壓pb! 成世人都未做過咁多掌上壓, 保證上身酸痛幾日.
廿幾三十人圍住個運動場做體能, 場面相當壯觀, 引來鄧記街坊注視的目光. 一班人好似回到中學時的PE課, 當然好玩過當年, 好似去嘉年華會玩攤位遊戲, 玩完一站又一站, 玩完一次又一次. 設計上明顯花了心思, 幾個站有一個回氣位, 感覺唔算辛苦, 不及衝圈辛苦. 知道自己上身同手臂比較弱, 需要多加操練, 夏天可以去游水同玩獨木舟.

叮叮噹 發表於 2009-3-28 01:53:25

原帖由 nc 於 2009-3-28 01:27 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
沒有上來一陣子, 剛剛才知叮叮噹病了, 請保重. 最近天氣時熱時冷, 再加上下雨, 很易中招, 有沒有看醫生??
少少唔舒服, 今日好多了, 相對新年果次, 今次唔算得病.
下星期三唔去斧山跑, 個人少少唔妥, 沖涼水唔熱又唔暖, 咁就中招.

nc 發表於 2009-3-28 02:00:43

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-28 01:53 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

少少唔舒服, 今日好多了, 相對新年果次, 今次唔算得病.
下星期三唔去斧山跑, 個人少少唔妥, 沖涼水唔熱又唔暖, 咁就中招.

下星期三仲有很多天呢!!! 妳係咪用了唔夠熱水那幾隔呢 ?? 向著廁所那一排是不夠熱水的, 除了最尾/頭那一間 (my 1st choice), 另外, 三間一排, 對著洗手盤的也很夠熱水的. 斧山d熱水ok喎!!!

叮叮噹 發表於 2009-3-28 02:10:23

原帖由 nc 於 2009-3-28 02:00 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
下星期三仲有很多天呢!!! 妳係咪用了唔夠熱水那幾隔呢 ?? 向著廁所那一排是不夠熱水的, 除了最尾/頭那一間 (my 1st choice), 另外, 三間一排, 對著洗手盤的也很夠熱水的. 斧山d熱水ok喎!!!
冇人話我知ghjhgkjfhfg用左向廁所果排中間隔,本想用第一隔,快活人剛剛用完應該o.k.,唔想好似摧催人走咁,又怕要人等我,咪去中間冇人用果隔.其實, 對著洗手盤的全部冇人用,我以為唔妥,唔敢用囉!走寶.

nc 發表於 2009-3-28 02:22:34

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-28 02:10 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

冇人話我知ghjhgkjfhfg 用左向廁所果排中間隔,本想用第一隔,快活人剛剛用完應該o.k.,唔想好似人走咁,又怕要等我,咪去中間冇人用果隔.對著洗手盤的全部冇人用,我認為唔妥,唔敢用囉!

中晒招, 我都中過啦, 基本上全試暈. 最正是死角位那間, 夠熱, 間房夠大. 跟著是一排對著洗手盤的也可以, 夠熱水的.

最緊要, 千祈唔好用其餘那些, 即是向廁所果排任何一間, 中過招 ghughufgj
頁: 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47
查看完整版本: 叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

香港長跑網