叮叮噹 發表於 2009-2-15 20:36:41

原帖由 peteruno 於 2009-2-15 19:19 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
平兄,帶佢環塘,等佢跑到變“大長甘”。

白 頭佬
跑到變“大長甘”即咩意思?ghjhgjnm

亞平 發表於 2009-2-15 20:55:20

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-15 20:36 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

跑到變“大長甘”即咩意思?ghjhgj" />" />nm

嘻嘻..叮叮噹跑完你就知啦..喂..白師兄開左聲,下次你就要到啦!

叮叮噹 發表於 2009-2-15 21:15:25

原帖由 亞平 於 2009-2-15 20:55 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

嘻嘻..叮叮噹跑完你就知啦..喂..白師兄開左聲,下次你就要到啦!

咁......下次去環塘, 小妹去試下囉! fghfghfghgfjn 最好秋天先去啦~
叫Ken俾定偷雞路線小妹, 我唔得會自動偷雞架.

亞平 發表於 2009-2-15 21:43:02

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-15 21:15 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

咁......下次去環塘, 小妹去試下囉! fghfghfgh" />" />gfjn 最好秋天先去啦~
叫Ken俾定偷雞路線小妹, 我唔得會自動偷雞架.

叮叮噹,如果係我地幾個屯門友自己上,可邊跑邊行,何需偷雞,大家共同進退吧!

叮叮噹 發表於 2009-2-15 21:49:12

原帖由 亞平 於 2009-2-15 21:43 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

叮叮噹,如果係我地幾個屯門友自己上,可邊跑邊行,何需偷雞,大家共同進退吧!

即係我係右邊跑時, 師兄係左邊行,我係左邊跑時, 師兄係右邊行, 咁樣共同進退ghjhgjnm
今次主要係班屯門鐵漢參加, 誇區都係少數, 唔得攪小圈子自己上架!

亞平 發表於 2009-2-15 22:04:25

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-15 21:49 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

即係我係右邊跑時, 師兄係左邊行,我係左邊跑時, 師兄係右邊行, 咁樣共同進退ghjhgj" />" />nm
今次主要係班屯門鐵漢參加, 誇區都係少數, 唔得攪小圈子自己上架!

要左右跑只可跑引水道,入到泥路只可一個跟一個,唔共同進退好易唔見一個.
點跑點搞可以遲少少再商量.

叮叮噹 發表於 2009-2-15 23:23:54

hjhjD134hjhj 09渣打戰場實錄

0442出發 : 跟半馬屯門友(屈教練, Wong Sir, 七兄, 神童, Bha, 阿徐, Oscar, 細明, Anson)一起乘西鐵出美孚轉地鐵到尖沙咀, 等半馬大軍大集會.

0555集合 : 幾十人半馬大軍準時集合, 換好長跑網綠色戰衣, 包好行李袋, 馬上影大合照, 吸引途人為我地拍照. 多謝Desmond & ee負傷做攝影師, 天未光到TST影大合照, 各自趕去另一位置守候, 影半馬及全馬跑友.

0710起步 :
飲水, 交行李, 放水, 十幾個跑友齊齊係彌敦道來回跑熱身, 挑戰組陸續上線預備起跑. 熱身後, 小妹又咳出痰, 喉嚨乾涸, 不得不飲水, 神童, ???陪小妹行去精英區飲水, 經過主禮台後有工作人員派膠哨子, 膠拍拍手掌同吹氣Bonbon棒, 我地唔怕羞攞了輕便的哨子同Bonbon棒, ???攞黃色, 小妹要求換個綠色, 行番去起點旁幫半馬挑戰組打氣, 邊等邊借行人路欄杆拉筋, 巧遇Hoihoi同成班同事剛到跳過欄杆上線. 眼見挑戰組相當擠擁, 起跑時有不少跑手跌倒, 險象環生, 提醒自己要小心. 挑戰組起跑後約5分鐘, 彌敦道起跑區內人潮漸漸散去, 小妹,神童,???三人並肩上線, 唔想企太前阻人, 又唔想企太後塞人, 我地退守四五行, 邊等邊同一班國內跑友打招呼. 威威提醒小妹起跑後踏紅地毯即按錶, 叮囑靠左邊跑唔好俾人撞倒, 唔好俾人帶快. 倒數....4,3,2,1鳴笛, 我謹記師兄提示, 漸漸靠左邊跑, 小心翼翼左穿右插避人, 順利轉左入柯士甸道, 順利展開人生第一個半馬.

賽道上實錄:
0-2k 留心克制速度, 仍然快了少少, 2K可以按自己速度跑. 起跑前飲水, 起跑後喉嚨非常乾涸, 心知感冒未清的身體反應.
2-5k 開始作嘔, 只好減慢速度, 深呼吸來舒緩不適. 心知作嘔不是速度快引起, 係感冒同飲食有關(另文檢討), 擔心身體能否支持跑畢全程. 一路考慮是否要靠路邊嘔完再跑, 過了4k陸續見到對面線挑戰組的網友迎面舉手打氣, 士氣提升, 支持我過度不適的時段. 同組網友許多個過我, 都為我打氣, 謝謝.
5-9k 胃氣頂住, 深呼吸, 嘗試吐出胃氣, 舒服許多, 加上迎面挑戰組的網友越來越多, 互相打氣, 精神一振. 多謝七兄係對面線幫我影相, 我個笑容好燦爛, 好開心! 不久, 見神童已經折返追過許多挑戰組跑手, 打油呀! 7k折返跑, 迎面見網友, 互相揮手打氣, 發現自己也過了許多挑戰組跑手, 人龍好長啊! 跑友們包括小妹為對面包尾的跑手拍掌打氣, 好快到折返點, 頂住啊!
9-12k 過了9k牌一, 見對面工作人員呼籲跑手唔好跑出賽道, 全馬就到. 後面有男士斥責前面跑手, 大叫"跑番入嚟, 唔好阻全馬, 你又唔係跑得快!". 見到對面有時間牌的大會車駛近, 時間00:12'xx", 不久見到全馬快腳迎面殺到. 小妹開始留意對面找尋網友, 走眼見唔到白師兄, 第一個全馬網友係梁兄, 離遠已經釘住他飛來, 想不到他先同我打氣, 好開心回應他. 陸續見到一個又一個全馬友, 許多是未見過面的, 小妹盡量叫出對方名字再互相揮手打氣, 士氣非常高漲, 不經不覺又跑了2k幾.
12-15k 準備迎戰西隧, 再次作嘔, 暗斜落也不敢加快, 深呼吸, 提自己放鬆, 唔好心急, 留力跑西隧打後的斜路. 繼續靠左邊跑, 近西隧收費亭, 喜見Desmond帶著相機蹲在路邊, 不忘揮手大叫小妹, 即時充滿力量, 超開心! 仍然有少少作嘔, 入西隧時有點緊張, 怕空氣唔流通會加劇不適, 聞到陣陣松節油味很難受好想嘔, 沒有心情加入大家一起大叫歡呼, 反而擔心大家情緒高漲可能出現混亂, 專心深呼吸慢慢上斜, 堅持唔好停低. 西隧內越來越多人步行, 後段超過三分一參與百萬行, 小妹不可靠左邊跑, 因為只有路中間有空間過人, 如此不際的身為狀態仍可以上斜過人, 此預不及. 眼見路旁越來越多人擦油拉筋, 越來越多人步行, 不斷叫自己慢慢跑唔好停低.
15-18k 開始上斜迎向西隧口的一道光, 隧道口的路面斜向一邊, 相當吃力地係路中間跑, 慢慢上斜轉個大U型上天橋, 繼續慢慢上慢慢上, 不斷超越身邊跑手們, 原來大部份跑手都放慢腳步步行上斜. 上環天橋上兩旁有不少面容扭曲的跑手停在路旁拉筋, 急救員係救傷站前列隊為跑友送上松節油, 物理治療義工忙於幫助帳棚內的跑手, 場景真係令人心寒. 我繼續上路, 為免抽筋, 盡量放鬆落斜, 留力上斜, 不知道上落了幾多個小斜坡, 感恩可以應付到, 上斜時有力扭人過人, 帶來快感. 終於到達中環, 左手邊隔離線馬路係有車使用的, 車輛內不少乘客望著我們跑, 感覺有點奇怪. 回望右邊, 竟然發現大隻兄慢行, 沒有力氣逼過去打招呼.   

18-20k 落斜再上斜穿過小隧道, 就是愛丁堡廣場. 可惜, 小妹出隧道時已經敗於百萬行, 路比較窄, 九成九百萬行向小妹招手, 上斜迫人迫到似維園花市, 小妹意志力所餘冇幾, 冇鬥志再扭人過人囉! 竟然開始行, 一會兒內心一沉, 害怕冇力再跑返終點, 問自己點解要行? 很陌生的狀態........"師姐加油呀!"蓉蓉超越自己時輕輕一聲叫醒了沉睡的我. 再次提步慢慢跑, 第三次見面的Iris超越我, 面露關切的眼神, 為我打氣. 慢慢跑過灣仔會展, 碼頭, 尋找ee的身影, 終於到達最後一條天橋, 唔會投降架! 慢慢跑上橋見到20K牌, 立時充滿力量, 衝落天橋.

20-終點 衝落天橋時, 發現ee就在天橋下對面馬路幫大家拍照, 向我揮手示意, 超興奮! 轉左入駱克道進入銅鑼灣鬧市, 夾道有許多行人觀戰, 越接近終點越多觀眾. 右轉經過Sogo, 加快腳步, 左, 右, 左, 右, 最後一個左轉, 終於見到維園地上的藍綠地毯, 右手第一個廣告牌段有幾個唔認識的長跑網師兄為我打氣, 開始衝呀.....望著大鐘衝.....衝返終點. 終於完成了人生第一個半馬.

時間記錄:
05'46",06'04",06'36",06'50",06'40",06'14",06'15",06'18",06'38",06'43",(10k 1:04'08")
06'14",06'45",06'54",06'50",07'29",07'36",07'39",07'39",08'34",10'07",06'31".

半馬時間, 2:26'xx", 個人時間比大會時間慢10秒

亞平 發表於 2009-2-15 23:34:31

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-15 23:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

0442出發 : 跟半馬屯門友(屈教練, Wong Sir, 七兄, 神童, Bha, 阿徐, Oscar, 細明, Anson)一起乘西鐵出美孚轉地鐵到尖沙咀, 等半馬大軍大集會.

0555集合 : 幾十人半馬大軍準時集 ...

叮叮噹而家唔止用心跑,仲開始用心寫.好精彩詳盡的賽後報告,睇既時候就好似同你一齊跑緊,身歷其境.

TONNY 發表於 2009-2-15 23:43:02

回復 631# 的帖子

.,叮叮噹.越寫越長盡.睇尼,,對跑步越尼越投入

叮叮噹 發表於 2009-2-15 23:54:06

原帖由 TONNY 於 2009-2-15 23:43 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
.,叮叮噹.越寫越長盡.睇尼,,對跑步越尼越投入

小妹唔單止好投入跑步.......第一次參加長跑比賽, 第一個半馬, 意義重大, 當然要寫多少少.
跑友通常跑得越多, 就寫得越少. 小妹都要關blog, 專心跑步.

咁你都開個跑步blog, 互相交流吓!

B 發表於 2009-2-15 23:55:31

加油啊叮叮噹~ 下次一於完全擺脫百萬行0既魔力啊~

叮叮噹 發表於 2009-2-15 23:58:18

原帖由 BHa 於 2009-2-15 23:55 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
加油啊叮叮噹~ 下次一於完全擺脫百萬行0既魔力啊~

成你貴言, 唔知道點樣可以擺脫百萬行0既魔力.

B 發表於 2009-2-16 00:08:38

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-15 23:58 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

成你貴言, 唔知道點樣可以擺脫百萬行0既魔力.
首要認人要叻 d 囉~ :lol :lol :lol

講真都係練多 d~ 耐力夠咪得囉~
不過點快都好, 好多時你唔想百萬行都會比人阻到你百萬行~
所以參加挑戰組點都著數 d 0架~

schnix 發表於 2009-2-16 00:26:55

叮叮噹ctse 恭喜順利完成渣打半馬!!

你既努力得到回報, 我一直都相信, 一分耕耘一分收穫, 你就係一個好例子, 今次真係做得好好.ghjhkjhlkj

去年我第一個半馬時亦都為長長既百萬行而煩, 我既做法係, 一到水站就過人, 過得幾多得幾多. 而ctse 你上斜比人強, 就可以係哩d 位扭下人

尾段你係鬥志未夠, 所以先慢左, 今年參加多d 比賽會有幫助的
加油, 明年更進一步!!!

曲奇 發表於 2009-2-16 00:34:55

叮叮噹ctse下年參加挑戰組,避過百萬行....
若然冇慘遇上百萬行的話,相信ctse你可以更快的成績完成首次渣打半馬...
加油之聲真是好緊要,能燃點你更多的意志...
寄望叮叮噹ctse下次半馬的PB,加油... ^^

叮叮噹 發表於 2009-2-16 00:42:58

原帖由 BHa 於 2009-2-16 00:08 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

首要認人要叻 d 囉~ :lol :lol :lol

講真都係練多 d~ 耐力夠咪得囉~
不過點快都好, 好多時你唔想百萬行都會比人阻到你百萬行~
所以參加挑戰組點都著數 d 0架~

俾師兄捉正添hjkjhk 改左啦! 希望有人嚟同我相認啦!
都係係醒目, 報挑戰組.
明年一於報挑戰組.

叮叮噹 發表於 2009-2-16 00:47:21

原帖由 schnix 於 2009-2-16 00:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
叮叮噹ctse 恭喜順利完成渣打半馬!!

你既努力得到回報, 我一直都相信, 一分耕耘一分收穫, 你就係一個好例子, 今次真係做得好好.

去年我第一個半馬時亦都為長長既百萬行而煩, 我既做法係, 一到水站就過人, 過得幾多得幾多. 而ctse 你上斜比人強, 就可以係哩d 位扭下人, 尾段你係鬥志未夠, 所以先慢左, 今年參加多d 比賽會有幫助的
加油, 明年更進一步!!!

多謝妳鼓勵.
我差唔多個個水站都停或慢下飲兩口水添!
決定今次參加幾個比賽, 練多啲上斜過人絕技旁身先.

細明哥 發表於 2009-2-16 01:27:26

叮噹姐~加油啊~下年渣打前練多啲~一定會進步~記得叫埋我練喎!!

jogging_cat 發表於 2009-2-19 23:11:50

原帖由 叮叮噹 於 15-2-2009 23:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

0555集合 : 幾十人半馬大軍準時集合 ... 叮叮噹姐果然夠耐力, 咁辛苦都可以克服, 佩服:loveliness:

叮叮噹 發表於 2009-2-22 23:51:53

渣打後, 懶寫blog, 係時候補番少少記錄.

8/2(日) 09渣打半馬, 21K
13/2(五) 鄧記跑圈, 4K
14/2(六) 行山大半天, 5hrs.

16/2(一) 約跑: 荃西<>青龍頭,16K
荃西碼頭>深井七仔       41'18"
深井七仔<>青龍頭橋底 27'10"
深井七仔>荃西碼頭       40'32"
第一次跑fgyhgjm 荃西<>青龍頭來回, 風景靚, 有上落斜, 好好玩, 值得一跑再跑的路線.
一行十幾廿人, 分A線(12K)同B線(16K)跑青公, 大部份人跑B線包括小妹. 溫度同濕度適中, 很適合跑步. 起跑不久已經分成四組跑, 深井補水後已經係3rd組尾, 4th組跑A線已經折返, 追呀追, 師兄們係青龍頭等大家, 指示折返點. 回程一段, Batigoal幫我攞水帶住我跑, 迫住我跟跑快少少, 教落斜路增加步幅, 俾佢發現小妹未用力跑, 用舉重比喻解釋點樣練習增強心肺功能.....真係hjhj04218hjhj . 汀九後, 他要留後陪另一位ching, 小妹獨自跑, 專心留意動作, 嘗試落斜大步一點, 平路用力一點, 好似真係快了, 不過好疲倦, 雙腳去到麗城已經想休息, 慢慢地跑回碼頭. 多得阿堅接力幫我送水, 陪大家慢跑返碼頭. 沖身後, 一行十幾人去x奶佬食宵夜, 邊食邊吹, 很開心!

荃西碼頭>深井七仔       41'18"
深井七仔<>青龍頭橋底 27'10"
深井七仔>荃西碼頭       40'32"

20/2(五) 約跑: 荃西>屯鄧, 20.5K

頁: 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 39 40
查看完整版本: 叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

香港長跑網