叮叮噹 發表於 2009-3-8 20:07:26

7/3(六) Lantau International Beer Dash, 塘福麻布坪監獄>長沙海灘,5K
突破許多個第一次:
hjhjD098hjhj 女子隊際長跑hjhjD165hjhj Fun Fun RunhjhjD098hjhj 化妝扮鬼扮馬跑,
過程中又叫又笑, 又跑又跳, 又食又飲啤酒.....好盡慶而歸, 好難忘!

10am前到達塘福麻布坪監獄引水道, 變身化妝, 掛號碼膠片, 寄存行裝入行李車, 跟其他隊伍影相留念, 有毛毛動物隊, 英國金牛隊, 蘇格蘭裙隊, 醫生護士病人組, 警察, 日本妹, 爆炸頭組, 兔女郎組, 海盜農夫, 伯伯拖四隻狗仔........好似化妝跑會.

10:30am起跑, 每公里有啤酒站同小食, 未免跑到嘔, 都係淺嚐為妙, 影相為樂. 第三站有黑啤供應, 教練話補血, 女士唔怕飲, 大家都試呢隻紐西蘭黑啤, 初嚐陣陣咖啡香, 甘香冇苦澀味, 好好飲. 第四站有冰凍嘉x伯啤酒同Home made三文治, 大家都忍唔住飲飲食食, 不知不覺飲了一罐. 終點攞紀念T-shirt, 有冰凍澳洲啤酒, 好香麥味, 又有炸春卷, 係海灘邊玩邊飲, 氣氛一流, 拍照爬樹, 齊心掉大圍落海, 夾手夾腳將大嬴家小華拋上天空, 沙灘嘉年華hjhjD166hjhj 超正!
意外收穫hjhjD164hjhj11位(未計冇相認果幾位)長跑網友參加, 竟然攞走4個獎:
小華是也 - 全場男子個人冠軍, 特別獎(著拖鞋跑步)
Bunny女子隊(Runrun, ee, cc, 叮叮噹) - 最佳拍照造型
Batigoal - 最佳面罩造型
全場跑最慢, 渣溜灘冇飲啤酒(The best Cheater)......都有獎攞. 明年必玩項目, 超級好玩!

10個去大澳海韻素食館食飯, 行街街掃左唔少小食(炭燒雞蛋仔, 炭燒瀨尿蝦尤魚黃花魚春, 桂花糕, 蘿蔔茶果, 紅豆糯米滋), 又食又扐. 破例大開食誡hjhjD133hjhj , 超額進賬, 魔鬼教練話一次半次唔緊要, 明晚要盡全力上Wong Sir訓練班, 跑多幾個圈交功課.

歸家前再經東涌outlets(NB, Add., Nike)出血, 滿載而歸.

快活人 發表於 2009-3-9 13:44:19

ctse . 故吾到你是勁玩得之人.......hjkjhlkuiol
最衰趕時間走喇. 吾是可以同你地一齊出血ugjgyjfhf

叮叮噹 發表於 2009-3-9 13:56:30

原帖由 快活人 於 2009-3-9 13:44 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
ctse . 故吾到你是勁玩得之人.......hjkjhlkuiol
最衰趕時間走喇. 吾是可以同你地一齊出血ugjgyjfhf
小妹細時冇得玩, 大左勁貪玩hjhjD140hjhj .
全情投入......食, 睡, 玩, 學嘢 ,做事都係咁認真投入.

亞平 發表於 2009-3-9 14:20:19

嘩嘩嘩,叮叮噹昨日行程好豐富啊!

叮叮噹 發表於 2009-3-9 14:30:39

原帖由 亞平 於 2009-3-9 14:20 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
嘩嘩嘩,叮叮噹昨日行程好豐富啊!

明年好果再攪, 一齊去玩.

kandis 發表於 2009-3-9 14:44:24

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-8 20:07 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
7/3(六) Lantau International Beer Dash, 塘福麻布坪監獄>長沙海灘,5K
突破許多個第一次:
hjhjD098hjhj 女子隊際長跑hjhjD165hjhj Fun Fun RunhjhjD098hjhj 化妝扮鬼扮馬跑,
過程中又叫又笑, 又跑又跳, 又食又飲 ...10個去大澳海韻素食館食飯, 行街街掃左唔少小食(炭燒雞蛋仔, 炭燒瀨尿蝦尤魚黃花魚春, 桂花糕, 蘿蔔茶果, 紅豆糯米滋), 又食又扐. 破例大開食誡hjhjD133hjhj , 超額進賬, 魔鬼教練話一次半次唔緊要, 明晚要盡全力上Wong Sir訓練班, 跑多幾個圈交功課.

歸家前再經東涌outlets(NB, Add., Nike)出血, 滿載而歸.

哈哈~~佢次次都係咁同我講架~~~gfyfgughj" />" />

叮叮噹 發表於 2009-3-9 14:53:47

原帖由 kandis 於 2009-3-9 14:44 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
哈哈~~佢次次都係咁同我講架~~~gfyfgughj

吓! 又中計.....須知道小妹幾聽教練話, 盡情地飲飲食食.
今晚要加操幾個圈, 平衡吓心理先得.

running-sue 發表於 2009-3-9 15:09:28

實在玩得好開心喎, 下年一於拉大隊玩餐飽ng1hgh

花子阿DEE 發表於 2009-3-9 15:25:57

睇你地真係好high 喎~~hjkjhlkuiol

睇到小華著拖鞋笑左~~ghjghiuijhkj

邊跑邊飲我訓低都似,出年拉大隊去啦,我做觀眾~~jhkhjyfufttf

叮叮噹 發表於 2009-3-9 15:30:54

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-9 15:25 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
睇你地真係好high 喎~~

睇到小華著拖鞋笑左
邊跑邊飲我訓低都似,出年拉大隊去啦,我做觀眾~~

唔洗飲足, 大會叫大家盡力而飲架!
唔飲都冇人理你, 志在Fun run, 籌款救救水牛.
小妹前cp1-3都係淺嚐, 都係cp4先正式飲, 飲完行番終點再飲過.

叮叮噹 發表於 2009-3-10 00:24:38

9/3(一) 跑步訓練班第二課 1200m
星期一放假, 可以早到運動場熱身, 見到Wong Sir, 白師兄, 屈教練, 梁兄, 蔡兄幾個師兄到場熱身, 打個招呼便馬上跑5大圈熱身, 拉筋吹水.

開枱: 熱身跑5大圈
頭盤: 8式 - 速度跑的輔助運動
主菜: 400mx3 Interval 3sets
收枱: 收操跑5細圈
餐飲: 體力好重要!
做輔助運動時, 身體比上次聽話, 手腳協調有改善, 感受到節奏感. 做完3sets已經氣喘, fhdfhdf 汗流浹背. 休息一會, 開始主菜.

每圈按錶時才望時間, 第一圈感覺很輕鬆, 望時間真係嚇一跳, 比5K圈速還要快十秒. 提醒自己唔好俾人帶快, 唔好心急, 放鬆跑, 第二三圈依然快了許多. 第二組明顯少少氣喘, 腳步仍然輕鬆, 跑慢少少有空間留意跑姿. 第三組更加氣喘, 腳仍然有力, 提醒自己放鬆跑, 擺手提大腿. Wong Sir係場邊大叫我放鬆跑抬大腿, 努力嘗試提腿, 跑了百多米已經感到腿很疲累同氣喘, 堅持一會望見終點就大步大步衝.

02'09"/ 02'08"/ 02'05"
02'03"/ 02'15"/ 02'17"
02'07"/ 02'13"/ 02'15"

白師兄特邀白夫人監場, 早少少放學, 22人去食飯, 提早同Wong Sir慶祝生日, 好熱鬧!

sleung2002hk 發表於 2009-3-10 00:31:11

仲快過5k圈速咁多~大把進步空間woo

叮叮噹 發表於 2009-3-10 00:35:34

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-10 00:31 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
仲快過5k圈速咁多~大把進步空間woo

但係練習指示唔係跑咁快架喎!
我都係按平日跑來回碼頭(10.5k)的感覺去跑, 唔知道點解會快咁多.

B 發表於 2009-3-10 00:39:04

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-10 00:35 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

但係練習指示唔係跑咁快架喎!
我都係按平日跑來回碼頭(10.5k)的感覺去跑, 唔知道點解會快咁多. 即係你0係不知不覺間進步了很多~
咁開心, 應該請食飯了~ yuytuyg

叮叮噹 發表於 2009-3-10 00:49:15

原帖由 BHa 於 2009-3-10 00:39 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
即係你0係不知不覺間進步了很多~
咁開心, 應該請食飯了~ yuytuyg
個5K時間係25/2做架喎, 點會兩個星期唔夠就進步呀ghjhgjnm
請食飯冇問題.......我進步就應該請Wong Sir, 白師兄, 屈教練 ,神童威威, 七兄, 細明哥, 魔鬼教練.......啦!
幾時輪到B哥哥呀? 你都未見識過我包艇公主的威力.

叮叮噹 發表於 2009-3-15 13:22:41

14/3/09 (六) 約跑: 屯門引水道公奄 (約15K)

27位跑友集合兆麟運動場,熱身拉筋,大合照後,沿置樂行石級上引水道.

謝謝Sue姐唔跑卻專程來幫大家拍照,跟大隊一起行上引水道,為起跑的時刻留影.白師兄簡介路線-引水道(4.5k)>落200m+大長甘(2k)>落黃泥敦水塘(1k)>公奄引水道(2k),齊齊向引水道進發.起跑時白師兄梁兄殿後,大隊慢慢拉開,不久勝哥接力留後為大隊殿後,白師兄飛快走人,話我同Iris好似鬥緊咁ngD179hgh ,我倆追來追去互相調節速度,好開心第一次同Iris拍拖跑,有傾有講好合拍.白師兄在分路口等大家,引路及拍照,hg9bnvbn 張相-小妹同Iris拍拖從引水道跑落斜.

落斜約200米,於"2K大長甘"前髮夾彎路旁,出現一群為數約廿隻黑山羊,大大小小從草地行上路口,好可愛!我第一次在香港山上看見黑山羊,好像為迎戰攞命"大長甘"的戰士打氣ng19hgh .勝哥帶著Iris衝上斜,我獨自隨後慢慢上,"大長甘"九曲十三彎ng023hgh ,自我催眠hgonion_icon_092ghgh "轉個彎就到",轉完一個又一個 ,轉極到未到頂,救命!一個人跑實在冇戰鬥力,跑一段行一會回氣,跑一段再行一會回氣,只有自己的喘氣聲陪伴左右.堅及七兄健步如飛地超越,鼓勵小妹慢慢,上呀上,終於重遇喘氣中Iris,hjhjD106hjhj 復合拍拖攻頂.上完便落微斜,迎面黃泥敦水塘風光,水霸前看見梁兄同樂華明快腳折返.
我倆按原定計劃偷雞4Kghijkyukhjkl,於水霸折返歸途迎接師兄師姐,喜見白師兄為大家拍照,拍下我倆從心發出笑容,先苦後甜的路線,正!拍住拖心連心上斜,清楚聽到彼此的喘氣聲,回氣再上斜攻頂,打後輕鬆落"大長甘",邊落邊吹水邊睇風景,剛才上山的辛苦都回本,超爽!

最後上斜回歸全平路的屯門引水道,知道終點在望,我倆不約而同閉嘴專心向著終點跑.Iris提腿加速,慢慢離我去,我發現小腿和大腿近盆骨的肌肉疲累,知道身體未習慣跑姿,疲倦係好正常.第三位師兄鬼影追上,留下一句"重有2K就到",不久見到迎面散步談心的快腳梁兄同樂華明,知道終點在望,轉每個彎都期望見家鄉,轉完一個又一個,還有另外一個,時間好像慢下來,跑了許久才見到終點拉筋的Iris同鬼影.跑完吹水好開心!

15位跑友去置樂吃晚飯吹啤啤吹水,飯後有紅豆沙/綠豆沙送,先苦後甜!一班屯門友送區外跑友(catcat, NC, 堅)到車站,邊行邊吹水, 好開心!
ngD155hgh 白師兄帶我地跑新路線,沿途前瞻顧後,幫大家拍照留倩影.
"大長甘"並非浪得虛名,甘得好好玩! 白先生夫人去酒樓開定茶等大家食飯.
hjhjD106hjhj Sue姐專誠遠道而來拍照同打氣,祝早日康復再戰跑場,師兄等妳界佢地激發鬥心架!
hjhjD106hjhj多得Iris同我拍拖跑,迫我跑快左,邊上邊喘氣,邊跑邊吹水一樂也!最後3k妳提腿就上左電咁飛返終點,小妹身體未適應跑姿,大腿上方及小腿都疲累,冇力追妳添!

亞平 發表於 2009-3-15 20:13:44

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-15 13:22 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
14/3/09 (六) 約跑: 屯門引水道公奄 (約15K)
27位跑友集合兆麟運動場,熱身拉筋,大合照後,沿置樂行石級上引水道.

謝謝Sue姐唔跑卻專程來幫大家拍照,跟大隊一起行上引水道,為起跑的時刻留影.白師兄簡 ...

水壩再過1-2k度就係小弟張靚相所在處,亦係自己覺得全程最靚既地方,可以俯瞰成個元朗,腳下城市變得好缈少,人就相對好偉大,頭上藍天,好似置身於天地之間,有種大地盡在腳下的自豪.下次唔好錯過啦...

nc 發表於 2009-3-16 01:01:36

回復 702# 的帖子

除了大長甘有九曲十三彎外, 引水道如是, 每次心裡也會問轉完未呀!!!! :lol

下星期六應該有好日子過了, 元朗/南生圍好似係一個平原 :Q

叮叮噹 發表於 2009-3-16 10:51:48

原帖由 nc 於 2009-3-16 01:01 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
除了大長甘有九曲十三彎外, 引水道如是, 每次心裡也會問轉完未呀!!!! :lol

下星期六應該有好日子過了, 元朗/南生圍好似係一個平原 :Q

今次約跑係練自我催眠hgonion_icon_092ghgh 轉個彎就到hgonion_icon_092ghgh 轉個彎就到hgonion_icon_092ghgh 轉個彎就到,
元朗/南生圍係天堂, 唔洗轉咁多彎又唔洗上落斜, 只怕妳唔慣會悶.

曲奇 發表於 2009-3-16 12:25:35

回復 702# 的帖子

d 山羊仔真是勁可愛,我也是第1次在山頭上見到呀...
經過星期六的大長甘特訓,下星期跑南生圍一定容易應付得多啦..
頁: 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 [34] 35 36 37 38 39 40 41 42 43
查看完整版本: 叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

香港長跑網