燉奶佬 發表於 2010-12-8 15:02:08

原帖由 大俠 於 2010-12-8 14:54 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

我家陣即刻覺得頭暈身慶 hjhjD170hjhj
咁快已經忍唔住慶烚烚啦,等我今晚好好招呼我既大恩客先!
今晚見!ng015hgh

miller 發表於 2010-12-8 15:28:31

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-8 14:37 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

因為我係識放唔係好識收個隻,跑感又唔及你地咁好,如果跟,好多時會跟過龍都唔知,一跌就死得好快,下次搵個10k試下學你咁講死跟先!多謝你!
你既病好番d未?

識放唔識收咪好咯,人始終都要爆一次,爆過你先知下次點先可以唔爆,跟過龍咪頂到尾咯,我相信半馬點爆都唔會差得好遠,全馬就唔好喇…10k就轟轟烈烈黎一劑先喇,跟住班36分 o既,目標頭5km18分15-30…

燉奶佬 發表於 2010-12-8 17:11:31

5/12 澳門半馬

今年原本沒打算報這賽事,一來大西北好像沒人去跑,二來十月先開始較有系統地練習,最後差不多截止限期前才找秘書報名,就當是台馬前的一個檢閱吧!畢竟有時比賽,可以增加練習的積極性。今年最特別的地方,就是可以同型男Terry 同房,與他一齊,就像有講不完的話題,跑步當然是最主要的篇幅!因為4/12晚一早約了舊同學去老師家燒烤,機會難得,所以較晚才去澳門,結果晚上6:45才於上環上船,一坐下便開始肚餓,因為方才的bbq,其實至在去拍照,見一見老朋友。一小時多的船程,加上過海關,出了碼頭找去酒店的專巴,已是接近八點,而專巴要八點十五分才有。Terry已經食緊飯,我抵酒店拿了房咭,便去食晚飯,叫了豆腐斑腩,等食物到來的時候型男傳訊息說會去運動場取選手包,我回覆吃完也去,可以約在那裡會合。他怕我吃得急,回覆說在酒店大堂等,然後一齊去取選手包,而酒店只離運動場幾分鐘的步程,太方便了。
因為已經很晚,場內人數寥寥,工作人員忙了整天,氣氛已變得散漫。拿了選手包又拍了幾張照片後,去了酒店附近的超級市場買早餐,多謝Terry附鈔。回到房間也近十點,洗澡後扣好號碼布,不久十一時關燈睡覺,才發覺右腳小腿有些緊,起身拉一拉再睡。睡時仍覺得小腿未完全鬆弛,但太睏了,很快便入睡。

比賽當日
早上六時開步,四時便起床,吃了同房Terry買的麵包,他跑全馬,當然要準備的事宜自然較多,吃的份量也多。吃完早餐,便預備五時十分出發,慢跑不一會就到達行李寄存,由於跑的人數不及香港渣馬多,所以只得數行隊,放好行李巧遇ET,當知他只參加迷李馬,少不免揶揄他一番,並祝他取得好成績。再慢跑入會場,未正式熱身,但已見有不少人上線,Terry建議快些上線,自己猶疑了一會,自行試試速跑,感覺還頗輕鬆,便與他一同上線,然後在人堆人遇見不少網友及其他跑友。
因為未做熱身運動,故此在人堆中扭來扭去,但始終好多部位由其大小腿的肌肉未拉鬆。 目標:正如上星期已在blog說,開頭8k 仍會以126的步速去跑,之後,看身體狀況如何,再作調整吧!

起步了,沒有像去年跟著大隊衝,用自己較輕鬆的速度去跑,首公里時間 : 4’04”,還頗不錯,但右小腿已有些微狀況出現,順住去跑吧,第2k : 3’59”,太快了點,3/4k 的速度放慢了些,但路標明顯不準,4k時3’51” 不太可能吧!此情況也出現在11k 至14k的距離,幸好我看見與前面的跑手距離沒太大變化,所以也沒有被打亂步速。
5k的時間是20’10”,非常理想,而不久與迷馬的人分道,沒人跟便放慢了下來。6k時終於找到3個同是跑半馬的跑手,不熟悉的身影,一個較高較胖在前(2340),一個瘦的在中間,一個矮的(2084)殿後, 2084較慢,便先爬過他,跟後再過那瘦的選手,但2340聽到我追他,便加快腳步,那我便當然跟著他,8k上橋2340發力上,慢慢拋離了我,我只順勢去,沒有加快去追隨他的步速。而8k 的總時間是33’02”,加上橋因素合乎126的部速,可否加速去拼更好的成績呢?礙於右小腿的問題,決定不能搏,跑完9k落斜,膝頭的老問題沒有發作,跑得很順有力,便大步大步的下橋,臨近10k水站,開gel 食,10k 時間40’50”,是半馬首10k的最快時間,心想跑126之內應沒大問題,然後那些里數牌,放得亂七八糟,所以穩穩陣陣,維持速度便算,以免打亂自己的步速。14k 時那日藉跑手2340又出現視線範圍,又近上橋,但見他已不像先前加力上,便慢慢過了他。

15k的時間是1:01”57” 比年頭的美記半馬還要快,而且開始下斜,便更放心一定可以126之內完成了。不久發現有人追上,是剛才的2340選手又殺上來嗎?待他超越之後,才知是那較矮的日本選手2084,只見他勢如破竹,一路馮人過人,超強的後勁,我沒隨他的步伐,但也過了幾名速度放慢的選手,自己16k 及 17k 的分段是3’50”及3’46”, 之後的18k及19k 便慢了下來,一是因為發力兩k有些回軟,另外是左彎右另的街道很難維持速度。

跑完19K的時間是1:17’47”,最後2.1K要保持4’/K便可以126內完成了,心中興奮起來,便加速衝線吧,20K 的段速是3’58” 又趕過了一些跑手,進入最後兩段大直路,然後右轉入運動場旁的直路,見到一名外籍跑手及稍前的亞裔跑手,與他們的距離愈來愈近,只見他們已放慢腳步,便順勢過了他們。想不到在直路盡頭的折返點,那外藉跑手竟卻又發力加速死追著我,進入球場感到他已貼在後面,入彎道我死咬住第一線,他仍是死命的追,從未試過在尾段衝輸過的我在最後直路,搏命擺手,提腿,衝呀,心想一定不會輸的,剛才他不是已經力盡才被我趕過的嗎?場上的觀眾看見有我倆在死拼,紛紛起哄吶喊,臨到壓線了,被他剛好趕過,然後我倆互拍膊頭,不住的彎腰扯氣,相視而笑,互道名字。因為他的緣故,我最後約1.1K 的速度是3’57”,那拼盡而敗的感覺卻是很喜悅滿足。

去年跑畢後,便留在場內看其餘大西北網友們衝線,今年卻立即去取相機去拍照。

燉奶佬 發表於 2010-12-8 17:23:52

原帖由 miller 於 2010-12-8 15:28 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

識放唔識收咪好咯,人始終都要爆一次,爆過你先知下次點先可以唔爆,跟過龍咪頂到尾咯,我相信半馬點爆都唔會差得好遠,全馬就唔好喇…10k就轟轟烈烈黎一劑先喇,跟住班36分 o既,目標頭5km18分15-30…
米拿兄,係唔係玩大左少少呢!我跑5k 都未做過呢個時間hg18bnvbn

miller 發表於 2010-12-8 17:30:26

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-8 17:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

米拿兄,係唔係玩大左少少呢!我跑5k 都未做過呢個時間hg18bnvbn

呢d叫「幾大就幾大,燒賣就燒賣」,比賽發揮應該比練習好,呢次係要試呢樣﹙當然搵場唔係咁重要o既黎玩喇﹚

再唔係慢少少,均速3:45/km,半程18:45,之後忍2km再走鬼,分段都幫你諗埋﹕

3:40, 3:43, 3:43, 3:45, 3:47 (18:43)
3:47, 3:47, 3:45, 3:45, 3:40 (18:44)
Total: 37:27

咁樣就pb架喇!

MatthewTse 發表於 2010-12-8 17:39:56

澳門半馬文~~ 喝采!!!

燉奶佬 發表於 2010-12-8 17:42:12

原帖由 miller 於 2010-12-8 17:30 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

呢d叫「幾大就幾大,燒賣就燒賣」,比賽發揮應該比練習好,呢次係要試呢樣﹙當然搵場唔係咁重要o既黎玩喇﹚

再唔係慢少少,均速3:45/km,半程18:45,之後忍2km再走鬼,分段都幫你諗埋﹕

3:40, 3:43, 3:43, ...

呢句咩黎加,笑死我啦!

分段都有埋呀!你真係呀!好啦
跑完個台馬係2/1個大埔試下食燒賣啦!哈哈哈!

不過我想食蝦餃!

燉奶佬 發表於 2010-12-8 23:43:57

8/12
19:30   18C
葵芳運動場

5k x 3 休8鐘

1'30"30;1'31"15;1'31"82;1'30"66;1'31"73;1'32"40;1'32"39;1'32"30;1'30"92
1'30"74;1'31"06;1'30"20;42"78(18'58"45) (3'48"/K)

1'31"98;1'32"17;1'32"10;1'30"92;1'30"18;1'31"81;1'30"09;1'29"60;1'31"17
1'30"47;1'30"75;1'29"91;43"88 (18'55"03) (3'47"/K)

1'29"95;1'31"66;1'31"42;1'32"87;1'32"79;1'33"87;1'33"81;1'32"60;1'31"71
1'32"77;1'31"80;1'28"46;38"88 (19'02"59) (3'49"/K)

是晚衷心感激大俠仗義相助,先之可以第一次練習時穿19',跑完要拉筋鬆弛好一段時間呢!如果頭兩隻不是跟著他跑,實在不可想像自己跑到如此時間,因為心中只想跑1'32-1'33圈速。

到自己跑第3隻時,不斷想是否收工算了,最後心中想起大俠鼓勵嘗試跑多隻19'內,但自己跑跑下開始發夢,又想不如跑到第8圈就收工吧,心中愈是想收工,便真的收慢了速度,到真是跑到第八圈,便告訴自己只剩4個罷了,便開始加小小力,但其實個人開始飄飄然,盡量放鬆去持速度便夠了,頂下頂下又一圈,大俠在旁邊鼓勵:仲有兩隻頂埋佢呀!好,跑埋佢,見到家鄉啦!跑完12圈,見時間係18'23"xx,唔理啦做好姿勢唔好散先衝得快,結果差3秒才可以再穿19' ,沒人帶係差d架啦!但點都要再多謝大俠的實際支持與鼓勵!恩客即是恩客!trtheartrtyrt

本星期已跑35k

大俠 發表於 2010-12-8 23:50:25

太得人驚喇, 再係咁落嚟搞我我唔擺得幾耐 gytysweathghg

燉奶佬 發表於 2010-12-9 00:03:57

回復 2130# 的帖子

你係咁依陪我玩吓之馬,就已經搞到我慾仙慾死,你仲大把貨啦,我死先都未輪到你啦!係我不自量力呀!

燉奶佬 發表於 2010-12-9 00:06:33

回復 2130# 的帖子

俾你搞到人地個心呀,家陣仲仆仆跳呀,你話點扇?

running-sue 發表於 2010-12-9 00:17:14

hg036bnvbn 奶媽, 勁呀

大俠 發表於 2010-12-9 00:19:07

原帖由 燉奶佬 於 9-12-2010 00:06 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
俾你搞到人地個心呀,家陣仲仆仆跳呀,你話點扇?

又要搞又要怕, 快啲食靜心啦

oscar 發表於 2010-12-9 00:26:06

燉奶佬 發表於 2010-12-9 09:36:42

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-8 17:39 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
澳門半馬文~~ 喝采!!!
吹水多,睇完就算!

燉奶佬 發表於 2010-12-9 09:38:44

原帖由 running-sue 於 2010-12-9 00:17 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
hg036bnvbn 奶媽, 勁呀
係呀,我都覺得自己勁呀!敢越級單挑佢!hg15bnvbn

燉奶佬 發表於 2010-12-9 09:41:02

原帖由 大俠 於 2010-12-9 00:19 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

又要搞又要怕, 快啲食靜心啦
咁先夠high 夠激架馬,搵唔到靜心,搵到靜宜咋!

燉奶佬 發表於 2010-12-9 09:47:50

原帖由 oscar 於 2010-12-9 00:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
hgjghjhgj" />" />ghj 變態,真係好變態!就用呢種變態ge心理同生理去跑個sub 3啦!

你講就容易,我自己知道跑長唔係我強項,係長課不足之下唔會搏囉。
同埋我一早講澳門半馬同台馬都唔係我目標比賽,你係都唔信,我都無計!

MatthewTse 發表於 2010-12-9 09:58:28

嘩!嘩!嘩!真係寂寞難耐去跑5k programs ,仲孖穿19,好high 啊!

sunrise 發表於 2010-12-9 09:59:19

1K又得, 5k又掂, 看來下次要跑返兩隻穿40架10k啦:lol
頁: 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 [101] 102 103 104 105 106 107 108 109 110
查看完整版本: 獨跑樂

香港長跑網