大圍新跑手 發表於 2008-10-24 00:06:22

10.23 大圍至馬鞍山遊樂場 Easy Run 9.5K
因為琴晚跑得8K唔係咁夠喉,所以今晚諗住去運動場衝吓圈,希望幫到來緊星期日個比賽可以跑快d。於是放工返到屋企就換衫落街,準備慢跑去沙田運動場熱身,點知跑咗唔夠一分突然唔係好想去衝圈,可能係覺得自己今日狀態唔好,如果去衝圈我怕好易受傷,即時跑返轉頭諗住係樓吓緩跑徑 jog 一陣算啦,點知咁啱撞到街坊跑友 loban 向沙田方向跑,原來佢約咗上次馬鞍山 8K 模擬跑個 queenie ctse 係城門河一齊跑,就係咁又掉返轉頭向沙田方向跑去,兩個人一路慢跑一路吹水,原來 loban ching 其中一個跑步既原因係減肥,其實佢一d都唔肥不過都希望佢成功減肥。跑過咗海鮮舫條橋已經見到ctse係度等緊,原來佢地之前未定路線,於是我提意不如跑去馬鞍山遊樂場,就係咁3個人拍住向馬鞍山進發,沿住城門河一路傾計一路慢慢跑真係好relax好舒服,知道原來ctse都報咗半馬,反而loban兄仲未決定報咩,我地梗係叫佢唔使諗報半隻馬啦。佢地兩個仲約好咗星期日朝早一齊上梅子林,練吓跑上斜落斜,咁有計劃渣打半馬應該難唔到佢地既。
唔經唔覺好快又跑到去馬鞍山遊樂場,queenie ctse本來唔夠仲想跑,我同loban都諗住陪佢一齊跑返去,但係ctse知道我星期日有比賽唔想我咁辛苦,所以決定唔跑去7仔買野飲然後一齊去搭小巴返屋企。

P.S. 報返個距離比 ctse 先,由公園起點去到馬鞍山遊樂場啱啱5K,時間 34'26 ,星期日兩位勇上梅子林比心機啦。

loban 發表於 2008-10-24 13:26:25

....吾該晒您引路先 la , 我地沙田街芳成日都會撞到 haha ~~~ hjokkjlkjlkjl
... Sunday 我地就上梅子林 , 您地就記住囉隻杯番泥la ~~~ add OILhgkjjhlkjlhgkjjhlkjlhgkjjhlkjl

大圍新跑手 發表於 2008-10-24 13:50:13

原帖由 loban 於 2008-10-24 13:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
....吾該晒您引路先 la , 我地沙田街芳成日都會撞到 haha ~~~ hjokkjlkjlkjl" />" />
... Sunday 我地就上梅子林 , 您地就記住囉隻杯番泥la ~~~ add OILhgkjjhlkjl" />" />hgkjjhlkjl" />" />hgkjjhlkjl" />" />
冇問題,水"杯"大把啦,使唔使幫你攞多隻呢?
如果想攞獎"盃"就唔使諗,我地成隊人一齊順利完成已經開心。

大圍新跑手 發表於 2008-10-26 21:01:26

10.26 香港長跑會第 31 屆半馬拉松
順利完成今季第一個半馬拉松賽事,今日天氣都幾熱加上賽前狀態麻麻,賽前只係希望可以跑到sub 2已經收貨,最後跑到1'47'20仲無厘頭咁第一次攞獎真係喜出望外。
分段時間 : 起點 ---> 烏蛟騰 34'53 ---> 鹿頸 18'11 ---> 烏蛟騰 21'02 --->終點 33'14
由於之前半馬有火既約跑活動已經跑過呢條路線一次,所以賽前約略都計劃過應該點跑。因為初段已經係有段路要上斜同埋知道要留力,開始都係順勢咁跑,跑到差唔多轉入烏蛟騰冇耐已經開始見到前列跑手折返,冇耐亦開始見到長跑網幾位快腳ching折返當然大家不忘互相鼓勵。
跟住跑到轉入鹿頸一大段落斜,由於怕傷腳都唔敢衝得太快,只係大步大步咁順勢跑又可以順便留力一陣折返跑長命斜,跑到10K個牌既時候望咗一次錶 51'xx,計一計時間又跑得唔慢wor就更加有返少少信心。
因為今日天氣熱所以每個水站我都有停低飲水,到咗鹿頸折返見到有 energy drink 梗係照飲啦,跟住就要對付果條長命斜,初時都唔知點只係順勢咁跑,好彩跑跑吓有個外籍女子過咗我,即時覺得搵到目標就死跟住佢跑,雖然距離同佢都逐少逐少咁拉開,不過一路跑都過咗唔少人,果然有人帶住唔覺唔覺咁就跑到上頂。
跑到差唔多烏蛟騰再次折返既時候,又見到幾位長跑網ching折返,到自己折返既時候感覺同佢地既距離應該係拉近咗,如果開始跑快d有機會追到其中1,2位ching,於是就開始發力加快少少咁追,跑咗唔知幾耐離遠見到有個我以為係daniel兄既跑手,我就當咗佢係目標咁慢慢追,我諗最少都追咗佢成15分鐘先睇到佢原來唔係daniel兄,到過咗呢位跑手既時間我又搵到我另外一個目標,冇幾遠就見到一個著長跑網衫既ching,原來係alex兄於是又死跟,跑到差唔多仲有1K既時候又見到MJ兄係前面,於是用埋最後既力追上去拍住佢地兩個一齊跑,就係咁3個一齊怕住好有氣勢咁衝過終點,過終點果刻真係覺得好開心。

大圍兄,
強啊! 上完條大長金仲有力捉人!hjikgyufyu

spmho 發表於 2008-10-26 22:45:37

147跑半馬......大圍兄已經進入強人堂了....

我已經將你列為同711同級了

神童威威 發表於 2008-10-26 23:38:22

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-26 21:01 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
10.26 香港長跑會第 31 屆半馬拉松
順利完成今季第一個半馬拉松賽事,今日天氣都幾熱加上賽前狀態麻麻,賽前只係希望可以跑到sub 2已經收貨,最後跑到1'47'20仲無厘頭咁第一次攞獎真係喜出望外。2755
分段時 ...

大圍兄,努力的訓練終於得到理想的回報,1'47'20的時間真係好利害,看來迪士尼都過不到你喇!:'( :'( :'(

瘋瘋 發表於 2008-10-27 13:23:20

pwong5618 發表於 2008-10-27 13:34:11

大圍兄,

147 跑 鹿頸半馬.---------- 勁! 進步神速!

迪士尼半馬無咁難走 ------同你開盤 133

711MF 發表於 2008-10-27 13:35:34

pwong5618 發表於 2008-10-27 13:41:45

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-27 13:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

大圍兄, 俾147個"強"你! 咁既賽道你都跑到著火, 小弟全程係度捱, 要俾自己159個"弱"! hjhjD170hjhj

瘋兄:

無洗 2 個鐘完成159,你都進步唔少 --------- 强!!!
千奇唔好同人比,要同自己以前比!
禁你係米直得贊呢!hjhj04318hjhj

瘋瘋 發表於 2008-10-27 13:50:57

daniel0415 發表於 2008-10-27 14:33:55

大圍兄:

你的後勁真係強!最尾由烏蛟騰折返時,我看到你和MJ仲差約2分鐘的距離,咁都俾你追到一齊沖線。(不過我今次跑完,隻腳又傷上加傷了jklkjljkljk )

大圍新跑手 發表於 2008-10-27 15:00:55

各位 ching:
請放過小弟啦,其實當日跑得比我快既長跑網 ching 大有人在,我只係想係度同大家分享吓當日同大家一齊比賽既愉快心情。
成績有進步當然係好開心,但係呢個唔係我玩長跑既主要目標,我會參考別人既長處來改善自己(我經常都係度偷師),但係唔會同人比較,正如呢度都有位ching講過,你跑得點快都有好多人跑得快過你。所以我認為如果睇得個成績太重要既話,好快就會失去咗對跑步既興趣同埋樂趣。
希望各位都可以同我一樣咁享受跑步既樂趣,長跑長有(友)。

大圍新跑手 發表於 2008-10-27 15:11:56

原帖由 daniel0415 於 2008-10-27 14:33 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大圍兄:

你的後勁真係強!最尾由烏蛟騰折返時,我看到你和MJ仲差約2分鐘的距離,咁都俾你追到一齊沖線。(不過我今次跑完,隻腳又傷上加傷了jklkjljkljk" />" /> )
daniel兄:
你都好强呀,對腳有傷都跑得咁好。
回程既時勁搞野,我認錯咗一個跑手係你,係咁追住佢追咗成15分鐘先知認錯人,之後都見你唔到我估你應該係我前面過終點,不過之後你真係要好好養傷,好返之後又可以一齊再跑過。

大圍新跑手 發表於 2008-10-27 15:14:54

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-27 13:50 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

哈哈. 生平最怕斜路. 上第一個斜已經覺得幾吃力, 為怕突然休黑, 唯有有幾多跑幾多. 唔敢力谷.驚突然 ...ngD152hgh
睇怕要操多d梅子林先係上策 . ngD178hgh
瘋兄:
如果係咁,有冇興趣聽晚放工一齊來個夜探梅子林呢?

幾有隊形fgftk_06fgfg

瘋瘋 發表於 2008-10-27 15:32:35

desmond 發表於 2008-10-27 15:42:15

原帖由 Alex 於 2008-10-27 15:27 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
幾有隊形fgftk_06fgfg 你地三個一齊衝線個下真係好型,呢張相都可以放係我地網當眼處hjhjD135hjhj

desmond 發表於 2008-10-27 15:44:03

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-27 15:00 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
正如呢度都有位ching講過,你跑得點快都有好多人跑得快過你。所以我認為如果睇得個成績太重要既話,好快就會失去----->大圍兄講得好好hjhjD093hjhj ,我都好認同! 記得OnOn兄都講過: 最緊要好玩!

頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

香港長跑網