may_may612 發表於 2015-4-26 22:51:17

vcbid 發表於 2015-4-26 20:49
2015年4月26日下午5時
起步既時候, 左腳有少少反應, 唔係好順, 跑跑下又無咩事, 去到黃金海岸好多人, 跑得 ...

上次有鬼妹睇,今次望咩望到差錯腳?:P

vcbid 發表於 2015-4-27 08:53:29

may_may612 發表於 2015-4-26 22:51
上次有鬼妹睇,今次望咩望到差錯腳?

無野睇呀, 太逼人我比人逼左落渠:Q

vcbid 發表於 2015-4-28 22:54:39

2015年4月28日下午9時半
天氣突然熱左好多, 照返上星期既PACING開始, 結果係太快, 到第3K已經要減慢少少就返心率, 最快同最慢1圈超過10秒, 自己好少PACING咁唔平均, 唔係好滿意

屯門鄧肇堅運動場 tempo 25MINS
TIME: 00:25:04
DIST: 6.02K
AVG PACE: 04:10
AVG HR: 166(87%)
MAX HR: 171(70%)

LAPTIMEPACEAHRAHR%MHRMHR%CAD
10:04:074:0415883%16687%97
20:04:044:0516888%17089%96
30:04:124:1116787%17089%95
40:04:104:1316888%17089%95
50:04:154:1416888%17089%94
60:04:114:1216888%17190%95
70:00:064:5416888%16888%82

vcbid 發表於 2015-4-29 08:57:54

vcbid 發表於 2015-4-28 22:54
2015年4月28日下午9時半
天氣突然熱左好多, 照返上星期既PACING開始, 結果係太快, 到第3K已經要減慢少少就 ...

Ah_Wing師兄: 我邊夠你快, 你遠在美國同我較量都要讓賽:P

vcbid 發表於 2015-5-1 20:50:56

2015年5月1日下午5時
唔知係咪尋晚做體能太落力, 今日起跑對腳已經好酸好緊, 加上天氣又熱又濕, 跑極都唔上力, 個人累連燈位都同我過唔去, 盞盞燈都過唔到, 哂左唔少時間, 為自己搵完一堆藉口, 最後當然係跑得又慢又辛苦:'(

屯門河畔>黃金海岸 90MINS

TIME: 01:28:52
DISTANCE: 15.27K
AVG PACE: 05:49
AVG HR: 142 (74%)
MAX HR: 157 (82%)

may_may612 發表於 2015-5-2 00:18:22

vcbid 發表於 2015-5-1 20:50
2015年5月1日下午5時
唔知係咪尋晚做體能太落力, 今日起跑對腳已經好酸好緊, 加上天氣又熱又濕, 跑極都唔上 ...

五一我都跑得好辛苦...

vcbid 發表於 2015-5-3 21:00:28

2015年5月3日下午5時

今日隻錶個GPS傻傻地, 距離唔多準, 叫做有個紀錄啦, 另外真係好熱, 跑起上黎幾辛苦

屯門鄧肇堅運動場30MINS SLR

LAP        TIME        DIST        PACE        AHR        AHR%        MHR        MHR%        CAD
1        0:05:00        0.89        5:38        134        70%        142        74%        91
2        0:05:00        1.04        4:48        146        76%        156        82%        94
3        0:05:00        1.13        4:25        157        82%        163        85%        95
4        0:05:00        0.75        6:43        150        79%        160        84%        91
5        0:05:00        0.77        6:30        148        77%        156        82%        94
6        0:05:00        1.1        4:32        160        84%        166        87%        96
7        0:05:00        0.76        6:35        150        79%        163        85%        91

vcbid 發表於 2015-5-4 22:56:03

2015年5月4日下午9時半
天氣好熱, 跑得辛苦, 開得快左少少, 第1K慢返幾秒應該會再平均D, 上星期係鄧記識左位師弟, 今日又見到, COOL DOWN時一齊跑左一陣, 吹下水時間都快過D

屯門鄧肇堅運動場 tempo 4K
TIME: 00:16:42
DIST: 4K
AVG PACE: 04:11
AVG HR: 166(87%)
MAX HR: 173(91%)

LAPTIMEAHRAHR%MHRMHR%CAD
10:04:0715983%16888%95
20:04:1216687%16988%94
30:04:1216888%17190%95
40:04:1117089%17391%95

vcbid 發表於 2015-5-12 23:08:06

2015年5月9日下午5時40
路段好窄, 好多地方要等車過馬路, 大部份路段要同摩托車爭路, 一邊跑一邊吸廢氣, 係咁咳住跑, 對比上年台北既賽事, 感覺真係唔多好, 加上30度濕度90, 真係好鬼熱, 跑得好慢:Q

不過值得一讚係佢除左跑步TEE外, 跑完有一件棉質完賽TEE同毛巾, 係未拎到行李前, 係幾貼心既設計

高雄PUMA螢光夜跑 19.56K
TIME: 01:37:36
AVG PACE: 05:00
AVG HR: 167(87%)
MAX HR: 173(91%)

2015年5月11 日下午1時半

當日夜機走, 原意諗住行下食下就算, 但係係碼頭食完野, 見到一邊行四圍都無乜人, 天氣又好好, 就決定用腳跑跑, 跑下行下影下相, 唔覺唔覺又19K, 好舒服

vcbid 發表於 2015-5-17 20:50:58

2015年5月17日下午5時半
暫時未有比賽, 一切由基本開始, 慢跑加體能練習, 好耐無做BASE未掌握好步速有少少時間超標, 跑完走入鄧記做體能, 練好基礎核心肌群, 為秋冬跑得更快做準備

屯門河畔<>屯門碼頭 10.45K

TIME: 01:03:16
AVG PACE: 06:03
AVG HR: 132(69%)
MAX HR: 149(78%)

vcbid 發表於 2015-5-18 23:27:12

2015年5月18日下午9時半
今晚好熱無風, 跑完成身汗, 尋日做完體能對腳有D累, 慢慢跑左2-3K先至順返

屯門河畔<>屯門碼頭 9.58K

TIME: 58:28
AVG PACE: 06:06
AVG HR: 136(71%)
MAX HR: 147(77%)

vcbid 發表於 2015-5-21 23:28:58

2015年5月21日下午9時
自從開始跑得快左少少之後, 發現鞋底都係腳跟開始蝕先, 而最大問題係左右腳蝕既程度唔同, 好明顯係身體平衡同跑姿都有問題, 今日初次嚐試赤足跑運動場, 開始既時候有D就住就住, 同埋腳板好似比D沙石銀住銀住咁, 但跑落感覺同著鞋分別不大, 係跑完腳掌累少少同埋D腳皮花哂:lol

赤足跑完8K, 即時著返鞋跑200M, 好少跑短程, 跑返次先知自己好慢, 為左維持練BASE速度唔好跌太多, 應該會加返每星期一次200M既SPEED REPEAT

屯門鄧肇堅運動場 8K +200M X6 + 體能

TIME: 46:51
DIST: 8.24K
AVG PACE: 05:41
AVG HR: 136(71%)
MAX HR: 146(76%)

200M X 6

45s(睇錯線), 37s, 37s, 36s, 39s, 36s

多咀鳥 發表於 2015-5-22 11:22:03

能夠赤路跑8K,好厲害,我現就一圈就打柴:(

vcbid 發表於 2015-5-24 15:57:46

2015年5月24日下午1時

出太陽但有雨, 成個運動場好似蒸籠, 熱到爆, 開始睇少熱力既影響跑返5'40既速度, 好快就知搞唔到掂, 越跑越慢, 心率不停升, 到45分鐘已經去到7分幾1K, 原意跑1個鐘, 但勉強無幸福, 收腳

屯門鄧肇堅運動場

TIME: 47:00
DIST: 7.09K
AVG PACE: 06:38
AVG HR: 140(73%)
MAX HR: 148(77%)

vcbid 發表於 2015-5-26 00:18:52

2015年5月25日下午5時半
今日比起尋日好好多, 熱得黎有少少風, 跑起黎尚算可以, 到最後10分鐘明顯心率有少少失控, 夏天慢跑始終係個考驗, 跑完入運動場做左陣體能, 但係見到開始落雨, 拿拿聲走人, 返到屋企先拉筋

屯門河畔<>屯門碼頭 9.88K

TIME: 01:00:03
AVG PACE: 06:05
AVG HR: 140(73%)
MAX HR: 148(77%)

多咀鳥 發表於 2015-5-26 08:44:19

多咀鳥 發表於 2015-5-22 11:22
能夠赤路跑8K,好厲害,我現就一圈就打柴

唔知係唔係做錯動作,小腿越跑越實,請指點

vcbid 發表於 2015-5-26 09:36:04

多咀鳥 發表於 2015-5-26 08:44
唔知係唔係做錯動作,小腿越跑越實,請指點

我都係初哥, 跑過1次咁大把, 但感覺上赤足同著鞋最大分別, 應該係小腿肚同前脛肌既衝擊力, 所以跑既時候要比平日落腳更加輕同埋要步頻密D細細步跑

多咀鳥 發表於 2015-5-26 13:27:33

vcbid 發表於 2015-5-26 09:36
我都係初哥, 跑過1次咁大把, 但感覺上赤足同著鞋最大分別, 應該係小腿肚同前脛肌既衝擊力, 所以跑既時候 ...

多謝前輩指點,我會再試試:)

vcbid 發表於 2015-5-26 15:16:11

多咀鳥 發表於 2015-5-26 13:27
多謝前輩指點,我會再試試

我跑齡好短, 做唔到前輩, 大家可以一齊研究下:)

vcbid 發表於 2015-5-28 00:22:29

2015年5月27日下午6時半
跑緊BASE, 其實唔可以跑到咁高心率, 但係人總有任性時, 約左人跑無理咁多, 大部份時間都係5:30-6:00速, 去到8K左右係油站買野飲停低吹左陣水, 由於上落斜都KEEP住速度, 有2-3段心率都上到170, 整體路段由於有上有落唔算辛苦, 但馬騮多同太近, 有時幾驚, 車多空氣都幾差, 但幾個人跑下吹下水時間好易過

又一城<>大埔道<>培僑中學 14.88K

TIME: 01:38:42
AVG PACE: 06:38
AVG HR: 150(79%)
MAX HR: 174(91%)
頁: 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34
查看完整版本: VC的日誌

香港長跑網