~~菲菲~~ 發表於 2009-4-8 09:37:15

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-8 00:10 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

如果我冇記錯,呢個動作重點係連續提腿,腿下拍手純粹要令提腿有一定高度標準,其實唔係好算係手腳協調動作。ng30hgh

多謝提醒, 改返佢先~~~

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-16 13:17:37

這個復活節假實在太多節目, 冇時間update下個blog, 攪到沉晒底添
簡單記下上個星期的活動:

10/4 (Fri)
第一次去邪神分享會:
節奏跑了9個圈, 感覺几好, 不是太辛苦, 但左膝條筋又係一跑又痛......
做基本功時又得邪神指導姿勢
到衝圈時間: 共衝了3個target1:40, 每個中間休息1:40
估唔到自己都有兩個圈可以達標, 原來跟住米拿兄的節奏來跑好好多, 相比起自己之前亂衝, 衝完直頭想死, 今次感覺好好多

下午: 羽毛球2小時

11/4 (Sat)
青龍擺尾嘨長沙: 自己第一次行澗, 向難度挑戰, 途中驚險刺激~~~

13/4 (mon)
終於完成了獨木舟3星, 仲認識了同是跑友的教, 玩得好開心, 仲有順便請教埋自由式的划水姿勢, 實在賺晒呀~~~

瘋瘋 發表於 2009-4-16 13:24:15

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-16 13:27:27

14/4 (Tue) 游水

呢日主要想改善泳姿, 練習下新學的s字划水手勢, 同埋練習用埋左邊抖氣 (以前一向只用右邊抖氣的)
學習用左邊抖氣真係好難, 自己好似變回唔識游自由式咁, 每次向左手邊抖氣都想沉咁樣, 之後就在池邊練習左邊抖氣, 再接再厲......經過成個鐘後, 左邊抖氣依然唔係好順......現在非常後悔初學自由式時都冇一次過學用兩邊抖氣, 現在慣咗好難改:'(

學s划手果度, 都唔太知道自己做得啱唔啱, 好似感覺上係抱到水去水快咗咁, 下次再練習過~~~

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-16 13:30:08

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-16 13:24 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

菲菲ctse, 有腳痛去衝圈, 最好問下邪神或米拿意見先. 保重.
你的1:40同我差唔多, 我上星期衡左九個圈1:3x, 最後個圈仲要係1:44!:lol

瘋兄, 我只係衝3個, 最後個圈都要1:4x啦~~~
同埋我現在都休息多啲, 唔會亂來, 唔衝住啦~~~其實上星期五都諗住唔衝, 但咁多人一齊跑, 又見到係跑3個, 又忍唔住一齊跑:L

shogikin 發表於 2009-4-16 13:30:28

放鬆D便易做到
左手邊抖氣會游快很多

再放鬆D
可以游很多下才抖一次氣

Kin in Running

piyrag 發表於 2009-4-27 21:52:11

肥哥哥KC 發表於 2009-4-27 21:57:48

菲菲唔好掛住吹水唔update blog 喎...jhgjhgtk_10gjgj

cc 發表於 2009-4-27 22:37:09

火仔11 發表於 2009-4-27 22:42:34

我都係fans之一~

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-29 13:31:19

Wow, 原來有几位fans大駕光臨, 有失遠迎hg9bnvbn

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-29 13:37:43

記返記兩個星期的活動先

18�4: 黃雨下健步行 (fund raise walk), 由大潭到鰂魚涌
19�4: 去Gym + 踢腿 (做上身weight lift 最攰呀)
21�4: 游水 - 冇帶表計時, 又冇數游几多lap, 只係覺得好快就好攰, 無心機游, 最後游約40mins收檔 (繼續practice左右邊呼吸)
26�4: 游水 - 又係冇目標冇計時, practice姿勢多, 左邊抖氣順左, 但發覺左腳大脾連游水都會有少少痛, 有啲驚...最後游咗約1個鐘, 中間停咗好几次, 太約游k令

piyrag 發表於 2009-4-29 13:39:17

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-29 13:41:10

27�4: 去咗運動場慢jog5圈熱身, 好似冇乜事, 之後又做咗啲體能嘢......之後左大脾又痛返呀∼∼∼即時停操

仲有決定咗一定睇ec呀∼∼∼唔敢再由腳仔自己好

piyrag 發表於 2009-4-29 13:43:06

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-29 13:44:41

28�4: 下午去咗睇EC, 估唔到佢好順灘地即刻refer我去physio, 仲要响正我公司同一棟building, 仲要即日下午都有位呀.....咁大個女第一次去睇physio, 有啲緊張添.....

但係好好地, 佢都係話我應該係之前拉傷過啲肌肉, 唔係好serious, 做physio同埋休息一個week睇下點先喎∼∼∼

早知我早啲去睇ec啦, 咁而家咁多嘢等住我玩, 又冇得玩真係冇癮~~~

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-29 13:46:06

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-29 13:43 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

1/5有機會問一問邪神。

我會架啦∼∼∼
但我都係休息多啲先......多謝吹水吹到我blog度呀, 我update完畢啦, 慢慢睇!

piyrag 發表於 2009-4-29 13:47:00

大圍新跑手 發表於 2009-4-29 13:47:36

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-29 13:41 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
27�4: 去咗運動場慢jog5圈熱身, 好似冇乜事, 之後又做咗啲體能嘢......之後左大脾又痛返呀∼∼∼即時停操

仲有決定咗一定睇ec呀∼∼∼唔敢再由腳仔自己好
菲菲:
我都係妳fans呀,妳千奇要睇住對腳仔呀,唔好比佢地有事~hjhjD167hjhj

~~菲菲~~ 發表於 2009-4-29 13:50:29

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-29 13:47 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

菲菲:
我都係妳fans呀,妳千奇要睇住對腳仔呀,唔好比佢地有事~hjhjD167hjhj

係呀, 我怕到時9/5踩車都有心冇力, ec話游水都只可以hea游only, 皆因游水都係會用好多肌力架~~~
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 菲菲跑步日記

香港長跑網