MatthewTse 發表於 2011-2-18 00:52:12

記錄:17 Feb 2011 - 5.01 km 28分57 (平均 5'46 /1k)

備戰渣打馬拉松之33 5km Easy Run

話說覺得雙他化不適合, 小腿和腳肘地方微痛, Lunchtime 忍唔住去買番對 subthree (日), 有一種找回初戀情人感覺, 今晚好輕鬆慢跑, 到附近短程加速跑 6-7次. Then 慢跑回家按摩拉筋. Tonight 著住2XU訓加速愎元.

GPS:http://connect.garmin.com/activity/68718363

本月至今累積 139.87 km。

大B 發表於 2011-2-18 15:05:53

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-18 00:52 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
記錄:17 Feb 2011 - 5.01 km 28分57 (平均 5'46 /1k)

備戰渣打馬拉松之33 5km Easy Run

話說覺得雙他化不適合, 小腿和腳肘地方微痛, Lunchtime 忍唔住去買番對 subthree (日), 有一種找回初戀情人感覺, 今晚好 ...

著對新鞋去跑馬?會唔會激左D?有無可能腳痛唔係他化既關係, 而係最近訓練強度大左休息唔夠? hghface33gyhg

點都好, 好期待MT兄星期日可以有好表現!! yhgyface38gygy

MatthewTse 發表於 2011-2-18 15:15:25

原帖由 大B 於 2011-2-18 15:05 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

著對新鞋去跑馬?會唔會激左D?有無可能腳痛唔係他化既關係, 而係最近訓練強度大左休息唔夠? hghface33gyhg

點都好, 好期待MT兄星期日可以有好表現!! yhgyface38gygy

答案永遠沒人知, 但對新鞋和之前對 Gel Feather 平坦 適合我d.

今天自己買"X他靈痛貼"貼摸上去不感到痛了.

MatthewTse 發表於 2011-2-20 10:44:33

渣馬正式時間未知,米大夫我衝峙未穿314,超滿意,多謝米大夫。

longlx 發表於 2011-2-20 10:55:26

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-20 10:44 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
渣馬正式時間未知,米大夫我衝峙未穿314,超滿意,多謝米大夫。

弓起MATT MATT再創佳績~hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj

rock 發表於 2011-2-20 16:07:47

Congratulation!! Well Done!!(forgot to ask my son to take a photo of us today.)

rock 發表於 2011-2-20 16:08:15

Congratulation!! Well Done!!(forgot to ask my son to take a photo of us today.)

sunrise 發表於 2011-2-20 20:18:47

恭喜達標!
mt兄瀟灑地從我身邊經過那一影像, 令人畢生難忘呀!

miller 發表於 2011-2-20 20:35:33

MT兄,你今朝食左D乜跑咁快呀?

MatthewTse 發表於 2011-2-20 20:53:10

米大夫今日天時地利人和,雖然最後兩k冇力加祇可走到4分58,但其他真是很順很鬆,入到銅鑼湾知道達標,可以笑着和奶奶打招呼,衝線時大鐘仍未到314,真是好開心,報告慢慢寫。

MatthewTse 發表於 2011-2-20 21:01:01

朝兄在27里處看到你背心宣言,聽到你為我315打氣,你想像不到其實真是激励我很多。

喪Ken 發表於 2011-2-20 21:01:08

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-20 20:53 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
米大夫今日天時地利人和,雖然最後兩k冇力加力祇可走到4分58,但其他真是很順很鬆,入到銅鑼湾知道達標,可以笑着和奶奶打招呼,衝線時大鐘仍未到314,真是好開心,報告慢慢寫。

恭起恭起,期待你的報告呀...

大圍新跑手 發表於 2011-2-20 21:02:53

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-20 20:53 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
米大夫今日天時地利人和,雖然最後兩k冇力加力祇可走到4分58,但其他真是很順很鬆,入到銅鑼湾知道達標,可以笑着和奶奶打招呼,衝線時大鐘仍未到314,真是好開心,報告慢慢寫。
Matthew兄,
順利達標PB完成,真係恭喜使!

大B 發表於 2011-2-20 21:23:07

Matt哥!你真係好勁!講得出做得到!恭喜哂!:handshake

唯一係見唔到你親自同你影張相親自恭喜下你,不過大家一日都仲熱愛跑步,總有日在跑道上可碰頭!:lol

燉奶佬 發表於 2011-2-21 00:39:48

恭喜又大躍進!我就沒面見大夫啦!:lol

MatthewTse 發表於 2011-2-21 09:55:41

詳細報告等正式成績才寫,更重要是多謝所有跑友比我的鼓勵和指導。

多謝大西北,港區和Tk0陪我約跑青公,Tko,大尾督,和沙田的各位。
多謝平西和B哥令我完成苗圃,打下耐力根基。
多謝港區型男索女團,令我發覺跑步背後快樂既力量。
多謝大圍,你是我第一個啟蒙,尤其台馬後打開我系统訓練。
多謝朝陽兄,你在Yblog文,每篇我也看幾次,每次也有得着。
多謝Oscar,在很多又凍又濕晚上的花墟,我知有你在屯門一樣單幹。
多謝奶奶,吾理我既哀嚎吾理我既哭叫,令我冇机会偷懒,比赛前令我收起什么330 320目標時間,放下心理障礙。

最後的最後,當然是一月十八日開始指導我一課又一課,每次練到我大半死,但又冇大傷,質, 量和心理素质提升到大躍進到我兩個月前無可想像的狀態,令我把波士顿入塲券在剛好練跑的第24個月獲得,由2009渣打馬拉松當晚樓下跑十分钟都死死下到達313,多謝你!米大夫!

MT真係好勁, 恭喜恭喜hjhem49hj

MatthewTse 發表於 2011-2-21 23:48:56

記錄:21 Feb 2011 - 4 km 26分05 (平均 6'31 /1k)

Recovery Jog

到附近輕鬆慢跑回想許多練習片段, 回家按摩拉筋加速愎元.

GPS:http://connect.garmin.com/activity/69445970

本月至今累積 186.06 km。

MatthewTse 發表於 2011-2-22 15:20:43

記錄: 20 Feb 2011 - 42.195 km3:13:36 (平均 4.36 mins 1 km)

2011 渣打馬拉松 ~~

話說完成八星期33課地獄式特訓,尚有兩件事件解决。subthree 比赛鞋無故失踪,星期四忍不住去買回同款同碼,當晚試腳,重拾比赛感覺,今次冇作錯誤決定,可能會買多對。生理問題解决到目標心理問題,問重看奶奶09渣馬成绩和當時狀態參考,自己反複用跑步計算机評估練習數據,全馬projection 約318,自問渣馬跑道吾算太難,但波士顿320已经達標,315真是對自己信心不足...去片。

MT: 多謝兩位,Now 我開始可以諗下渣馬pacing 点開,目標第一 PB sub330,第二BBQ sub320,第三係315 見下阿奶媽。
奶奶: sub 咩330 呀!sub 你個頭呀!去大俠個post,print 張 315 pacing 啦!gogogo!Move it Move it. (圖像前臂見 pacing 手帶)
MT: 哎呀 ~~ 剛剛 Printer 無紙!
奶奶:所謂人急智生,.......用廁紙頂住先啦!tempo 呀,唔驚濕水,放入洗衣機洗都無問題!衝衝衝,衝去屎坑窿!
MT: 嘩! 蒼勁有力! 略嫌太嘔!
米大夫: 唔該3:15,寫o向前臂喇!
MT: 係! 即去寫!
奶奶: 大夫出毒手,mt 無得走!哈哈!
奶奶:係到扭扭擰擰拿,自己攞黎衰!知你啱啱支筆又無晒墨水架啦!駛唔駁借把cutter 過你界呀!
MT: 唔駛 ~~ 手背上紋 315!!! 蒼勁有力嗰隻!

幾大就幾大,燒賣就燒賣,打印大俠張步速紙,315一鎚定音,掃徐心理障碍。

星期六算特别吃多些,晚上十時半上牀,有点緊張但尚可淺睡5小时。3点45分起床,早餐喝水特加五塊方包和芝士,帶上行李步向油麻地MTR往TST,放下行李拉筋行行,碰到Rock 兄和阿Po,6時上線排得相当前。

6時20分出發,感覺全開,小心翼翼在人羣跑,在左轉入加士居道(應該柯士甸道!),右後方感覺有人急轉,隨後一声撞響,肯定有意外,晚上知那跑友骨折,希望冇大碍。剛好前面見Patrick兄和流星ken二人大西北快腳組合,二人互相提点頭段不可過快,另外更前又有港區二人快腳組合wadee & Cu,今天战衣飛釘白小背心加超薄超短紅熱衭,極度sexy。但很快己经遠去,順着力跑,在大圍後方五步內,到了西九有点雨粉,但好彩維持三分鐘左右,老未上昂船州大橋有点內急,九公里處放水,見是清如水明如鏡,即身体夠水份,水站可淺淺一小口即可。

出来看見wadee 一個,Cu 已经遠去,本来想跟wadee 車,但不用一分鐘已完全無影,手錶開跑500米後才有信号,穿越隧道當然冇Pacing 睇,但影响比預期少。保持跑姿順着力,速度超过均速4分40很多,但放鬆再放鬆,記着米大夫指示快得來要鬆,pacing 祇要冇跌穿4分38就順着力,10 公里時間 46:29 平均 4'38"/k.

到14公里橋頂好大風,和大圍打招呼後繼續,半程花了1小時33分 04,半馬pb 時間平均 4'25/k。

折返(第一次)見Oscar 和平西,大声打招呼,體力充沛,地獄式特訓下練Tempo既加持連自己也想像不到,到27公里看到前面跑友背心宣言,知道是朝兄,上前手摰打招呼,朝兄雖然很艱辛仍大声鼓勵我“315 靠你啦!作為朝兄小粉丝,你们很難明白我忐忑心情,1k後見cu 慢步,打招呼後按自己均速跑, 30 公里時間 2:16:53 平均 4'34" /k.

力氣可以保持守著最重要的31到34公里部分,沒有特別搭順風車, 靜聽身體說話, 跑步中節制出一種平靜,跑步感覺毫不勉強, 姿勢如行雲如流水, 一路跑到西隧口, 確信已成功撐過那堵可怕的牆, 謝謝花子鼓勵.

落西隧長命暗斜, 聽到有人在背後大步大步追來, 和那跑友手摰打招呼後, 一起火力全開發揮, 猛進超過一路前面的跑友s, 看到上斜再提腿上拋離那跑友登陸港島. 追下一個追下一個, 越過我的跑手不多, 直至上到天橋頂左腳小腿後面抽一抽, 不期然放慢了腳步, 就算餘下以接近5'/K 315仍達標, 手上揸住3分鐘剩下五公里. 一路跑到灣仔依然保得住果兩分鐘優勢, 臨尾到 Sogo 皇室大廈看到奶奶灰灰好激動, 擺手打招呼(見圖). 同時 Patrick 兄和流星ken二人快腳組合在我身邊飛快閃過, 已經冇力加跑不動, 入到維園見到個大鐘 3:13:xx時, 只能用力抽手衝線, 印象中沒有看到 3:14.感謝Patrick 兄和流星ken2位帶著大會時間結果以3:13:48. 晶片時間: 3:13:36 雙PB完成.

參賽
比賽
大會
個人
10半程
30名次名次名次組別*編號時間時間公里
時間公里
時間時間24222056MMM1236273:13:483:13:360:46:291:33:042:16:53
http://img407.imageshack.us/i/img1666i.jpg/

波士頓既朝聖資格,諗起都興奮呀!

GPS:http://connect.garmin.com/activity/69136095

大俠 發表於 2011-2-22 16:45:01

恭喜晒 hjhj01218hjhj
頁: 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 [34] 35 36 37 38 39 40 41 42 43
查看完整版本: 男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

香港長跑網