Cliff 發表於 2011-9-22 08:50:57

想请教下根兄,你跑量都唔算细,唔知你點樣保護膝關節同腳踝ga?
我初初跑時曾經因為跑得太長太快(相對自己而言啦),膝關節同腳踝都傷左,導致休左差唔多一個月,無得跑真系好難受。

kan0902 發表於 2011-9-23 00:14:54

原帖由 Cliff 於 2011-9-22 08:50 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
想请教下根兄,你跑量都唔算细,唔知你點樣保護膝關節同腳踝ga?
我初初跑時曾經因為跑得太長太快(相對自己而言啦),膝關節同腳踝都傷左,導致休左差唔多一個月,無得跑真系好難受。

Cliff 兄你好

查實呢,講起上黎真係慚愧
對於腳部雙腿保護
我其實非常不愛錫它
冇資格教人點處理

因為我非常之熱愛跑步
唔知點解
只有一日不跑我便非常不舒服
可能跑已經成為我生活一部份
所以我也重傷了兩次
一次差唔多4個月(2010年)
一次就5個多月(2011年即今年)
都係近呢兩年發生
也是前兩年前起我開始不停狂走
鐘意周街走
傷ge時間我極之不開心

我也正在尋求可以達到每天也能跑到至少一次而不會受傷方法

以一星期有7天一個循環為例
點運用佢好呢
我多數星期一至星期五會到運動場練習
多數係d interval ge 野 200m,400m,800m,1000m,2000,5000m 都有
但只會選擇2天係會盡全力跑(9至10成力)
其他只可以用5~7成力
或慢jog

而星期6,日 是放假的日子
我會好早起身便出街跑步
唔再係運動場兜圈自轉

都係一天hea跑 3~4成力 短短地8~12k左右
一天會用8~9成力 20~30k左右

即其實 只有3天係出真功夫練
另4天是慢慢跑 當recover

由於我地唔係專業跑手
往往會不自制地加哩數 再 加強度(因為目標越set就越高)
所以可能有氣不斷走(即走極都唔斷氣)
狀態越來越好
就是到了最容易受傷的時候
而身體上往往經過多年歲月而不支持可能有機會導致受傷
所以要控制自己 不能過份地 加加加

這是我個人睇法

kan0902 發表於 2011-9-23 00:25:26

2011年9月22日 星期4 晚上 8點

鞋類:adizero mana(紫)

沙田運動場

800m=2'58"
2000m=8'02"
2000m=7'36"

此終都係遲到..........

Cliff 發表於 2011-9-23 08:29:44

原帖由 kan0902 於 2011-9-23 00:14 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

Cliff 兄你好

查實呢,講起上黎真係慚愧
對於腳部雙腿保護
我其實非常不愛錫它
冇資格教人點處理

因為我非常之熱愛跑步
唔知點解
所以我也 ...

多谢根师兄,你ge經驗非常有借鑒意義,令我受益匪淺。
另外為左令自己ge膝關節更加堅韌,我開始嘗試練習一位師兄教ge下蹲(deep squat),每日早晨做30-40次,晚上跑前40次,跑完後40次。宜家只練左半個月,個人感覺,通過深蹲練習,腿部肌肉得到很好的鍛煉,這些肌肉對於膝關節的起到好好ge保護作用,而且覺得雙腳比以前有力左好多,特別是上斜,效果非常明顯。在此亦同根師兄分享。

kan0902 發表於 2011-9-23 08:33:23

2011年9月23日 星期五 早上 7點15分

鞋類:adizero boston(共走)

蒲崗村道--->鳳德道--->斧山道 x 2

5.5k=27'12"

Cliff 發表於 2011-9-23 09:02:17

原帖由 kan0902 於 2011-9-23 00:14 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

因為我非常之熱愛跑步
唔知點解

呢幾句真是心聲。
我ge同事得悉我中意跑步,會好意外gan問我:“你點樣可以堅持落黎ga”
我就quote左初上春樹ge話黎回答:“中意ge事自然可以堅持,唔中意ge事點都長久不到”

kan0902 發表於 2011-9-23 23:56:10

原帖由 Cliff 於 2011-9-23 08:29 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

多谢根师兄,你ge經驗非常有借鑒意義,令我受益匪淺。
另外為左令自己ge膝關節更加堅韌,我開始嘗試練習一位師兄教ge下蹲(deep squat),每日早晨做30-40次,晚上跑前40次,跑完後40次。宜家只練左半個月,個人感覺,通過深蹲練習,腿部肌肉得到很好的鍛煉,這些肌肉對於膝關節的起到好好ge保護作用,而且覺得雙腳比以前有力左好多,特別是上斜,效果非常明顯。在此亦同根師兄分享。

多謝Cliff兄 分享
講得冇錯
加強肌肉就是可以令到關節有一定的保護作用

上斜係有力左
落斜都冇咁傷
但也不能忽視落斜帶來數倍壓力
越落斜得快加壓都一樣會增加
受傷機會率也相對增加

kan0902 發表於 2011-9-23 23:56:57

原帖由 Cliff 於 2011-9-23 09:02 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

呢幾句真是心聲。
我ge同事得悉我中意跑步,會好意外gan問我:“你點樣可以堅持落黎ga”
我就quote左初上春樹ge話黎回答:“中意ge事自然可以堅持,唔中意ge事點都長久不到”

真係0岩聽啦

kan0902 發表於 2011-9-24 00:04:22

2011年9月23日星期五 晚上 7點20分

鞋類:adizero adios(共走)

晒草灣運動場
(每圈500m)                     
                                        L-1   L-2    L-3   L-4   L-5    L-6   L-7    L-8   L-9   L-10   
10000米=38分49秒 pb(2'01"/2'03"/1'59"/2'00"/1'59"/1'58"/1'56"/2'00"/1'59"/1'56")
    半程時間=19'54"
                                        L-11   L-12   L-13   L-14L-15 L-16    L-17L-18L-19   L-20   
                                    (1'58"/1'58"/1'54"/1'57"/1'59"/1'56"/1'55"/1'50"/1'42"/1'41")

ya!!10000米再度pb
仲要係本星期連續兩次
快左成40秒
終於sub 39啦
非常興奮;P

晒草灣今晚有kf,迪迪仔,13,會長,非比佢地都很勤力

Cliff 發表於 2011-9-24 14:06:14

原帖由 kan0902 於 2011-9-23 23:56 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

上斜係有力左
落斜都冇咁傷
但也不能忽視落斜帶來數倍壓力
越落斜得快加壓都一樣會增加
受傷機會率也相對增加

收到!
有时落山跑到兴起真系会胆粗粗咁跑到飞起
其实真系好危险ge.

kan0902 發表於 2011-9-24 20:58:49

2011年9月24日星期六 早上 7點52分

鞋類:adizero boston(藍)

馬鞍山至大埔海濱來回

26.5k=2小時45分22秒

哎呀!!又係忍唔住中途做大事啦:Q

kan0902 發表於 2011-9-26 01:52:24

2011年9月25日 星期日 早上 8點45分

毅行第2課
麥徑雙坳

時間:10小時01分21秒
距離:53km

北潭坳至企嶺下:1小時43分25秒
企嶺下至基維爾:2小時24分30秒                (4小時09分30秒)
基維爾至獅子亭:40分24秒                        (4小時48分20秒)
獅子亭至大埔道:1小時10分06秒                (5小時58分27秒)
大埔道至城門 :45分18秒+休18分43秒       (7小時02分28秒)
城門至鉛礦坳 :1小時28分40秒                  (8小時31分09秒)
鉛礦坳至荃錦坳:1小時30分11秒                (10小時01分21秒)

今回總pk次數有:1次

今次最深刻印象係,因為天雨路滑一路一直係d山路好小心
,但睇小石屎公路即趴左街,重傷,好痛........
跌果時係向前衝180度急轉彎再剎停即跣到趴左落地,位
置係沙田坳道,飛鵝山道同扎山道交界

係度好多謝十卜team,9哥,非比,lulu姐,前進
兄(多謝你地支持)感激

一路上陪伴我左右有阿健同阿樊,冇你地我完成唔到

Cliff 發表於 2011-9-26 08:42:46

回復 713# 的帖子

祝賀根兄完成如此艱苦ge毅行。

100100100 發表於 2011-9-27 00:24:22

根根師兄保重呀!

kan0902 發表於 2011-9-27 01:44:59

2011年9月26日星期一 晚上 10點15分

鞋類:adizero mana(絆)

斧山道運動場

5k=27'17"

由於昨天操山趴街唔知傷成點
於是放工走去斧山運動場
慢jog睇下
測試隻腳有冇料到
點知又真係冇咩反應:loveliness:
今晚有Eric 陪我慢jog:lol

kan0902 發表於 2011-9-28 01:41:35

2011年9月27日 星期二 晚上7點30分

香港體院學院

鞋類:adizero mana(紫)

L-1   L-2    L-3   L-4   L-5    L-6   L-7    L-8   L-9   L-10   L-11   L-12L-12.5
5000米=22分23秒 (1'46"/1'46"/1'46"/1'47"/1'48"/1'47"/1'47"/1'47"/1'48"/1'48"/1'47"/1'47"/0'53")

慢jog 5分
                              L-1   L-2    L-3   L-4   L-5    L-6   L-7    L-8   L-9   L-10   L-11   L-12L-12.5
5000米=22分25秒 (1'47"/1'47"/1'48"/1'47"/1'48"/1'48"/1'48"/1'48"/1'47"/1'47"/1'46"/1'46"/0'51")

慢jog 5分
5000米=21分40秒 (1'46"/1'48"/1'46"/1'46"/1'44"/1'47"/1'45"/1'46"/1'46"/1'44"/1'40"/1'36"/0'41")

kan0902 發表於 2011-9-29 01:58:37

2011年9月28日 星期三 晚上9點

斧山道運動場

鞋類:adizero Adios(共走)

L-1   L-2    L-3   L-4   L-5    L-6   L-7    L-8   L-9   L-10   L-11   L-12L-13L-14L-15
6000米=24分00秒 (1'35"/1'34"/1'37"/1'37"/1'34"/1'36"/1'36"/1'35"/1'36"/1'35"/1'34"/1'35"/1'35"/1'37"/1'36")

3號風好食風

kan0902 發表於 2011-9-30 01:03:13

2011年9月28日 星期四下午 4點52分

鞋類:adizero boston(共走)

慈雲山--->竹園--->窩打老道-->歌和老街--->達之路--->奧運

11.37k=1:17'51"

旺角至斧山道運動場

5k=26'31"

落左8號出左去跑
好好風

kan0902 發表於 2011-10-1 01:02:39

2011年9月29日 星期五晚上 9點

鞋類:adizero mana(絆)

斧山道運動場

3k=14'50"

kan0902 發表於 2011-10-1 01:05:28

2011年9月份(1)距離(km)(2)距離(km)(3)距離(km)(1)時間(2)時間(3)時間地點備註9月1日星期四6.4  0時25分39秒  香港體院學院19月2日星期五6.77  0時48分01秒  慈雲山<--->飛鵝山來回29月3日星期六26  2時01分57秒  火炭至大埔元州仔 來回39月4日星期日50  9時39分34秒  麥理浩徑1至5段(M001~M050)49月5日星期一      休 9月6日星期二55 0時20分45秒0時21分05秒 香港體院學院59月7日星期三3610時14分42秒0時24分01秒0時03分05秒慈雲山中央公園+九龍灣運動場69月8日星期四60.4560時36分23秒0時01分26秒0時32分08秒香港體院學院至馬鞍山運動場來回79月9日星期五9.82  1時14分24秒  慈雲山<--->飛鵝山來回89月10日星期六11.0911.83 1時20分39秒1時18分42秒 將軍澳運動場至坑口永隆路來回+細圈來回99月11日星期日30  4時43分42秒  慈雲山--->獅子亭入麥徑5段至6段城門--->和宜合道--->慈雲山109月12日星期一4.5  0時22分27秒  斧山道運動場119月13日星期二      休 9月14日星期三      休 9月15日星期四4.84.5 0時19分40秒0時29分22秒 香港體院學院129月16日星期五2.20.9 0時14分56秒0時05分48秒 斧山道運動場139月17日星期六6.3220 0時30分10秒1時36分05秒 將軍澳運動場外圈+青公149月18日星期日35  3時03分38秒  慈雲山至屯門西鐵站159月19日星期一8  0時31分13秒  斧山道運動場169月20日星期二10  0時39分29秒  斧山道運動場179月21日星期三18.8  1時43分44秒  斧山道運動場(10隻1600米)189月22日星期四4.8  0時18分36秒  沙田運動場199月23日星期五5.510 0時27分12秒0時38分49秒 蒲崗村道--->鳳德道--->斧山道 x 2+晒草灣209月24日星期六26.5  2時45分22秒  馬鞍山至大埔海濱來回219月25日星期日53  10時01分21秒  麥徑雙坳229月26日星期一5  0時27分17秒  斧山道運動場239月27日星期二5550時22分23秒0時22分25秒0時21分40秒香港體院學院249月28日星期三6  0時24分00秒  斧山道運動場259月29日星期四11.375 1時17分51秒0時26分31秒 慈雲山--->竹園--->歌和老街--->奧運+旺角至斧山道運動場269月30日星期五3  0時14分50秒  斧山道運動場27 已跑哩數(km)444.55 總時間(hh:mm:ss)51:51:02 

本月哩數有444公里hgj091ghjghj
頁: 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45
查看完整版本: 阿根正傳2012

香港長跑網