燉奶佬 發表於 2010-3-23 00:16:32

其實我無咩速度感,都係找人跟下跟下,補充多少少,係美記衫同褲呀。賺晒:victory:

大圍新跑手 發表於 2010-3-23 00:19:34

原帖由 燉奶佬 於 2010-3-22 23:56 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
唔駛架,我都唔係會員,再有一齊去反啦,又可以識多d跑友。:)
好呀...到時記得通知我呀~hjhjD085hjhj

佐治男孩 發表於 2010-3-24 06:34:07

原帖由 燉奶佬 於 2010-3-22 23:59 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

佐治兄,你個面應該仲有d得意既比賽,得閒介紹下,等我地見識下都好呀。

幾年前曾經參加過一個很好玩的追牛比賽,構思源自西班牙鬥牛。賽會找了一些前和現在美加國家隊和附近大學隊隊員,裝成公牛和母牛,讓我們幾分鈡,然後他們用他們的超慢速來跑,如果我們贏了所有的牛,可以拿一個金牌,只輸給一只牛,可以拿銀牌,輸給兩只,拿銅牌,我好像拿了銅牌,比賽有分男女組。

比賽很好玩,而且有幾只“母牛“非常漂亮,我都搶著跟她們拍照。:D

燉奶佬 發表於 2010-3-24 10:36:58

佐治兄講呢個比賽都幾好玩,跑完仲可以找母牛影相,都幾盞。距離幾長架。可惜香港d大學都唔多重運動,中學生又只得牛犢,唔過癒。

燉奶佬 發表於 2010-3-25 09:40:15

22�3
跑步機
7:00
3k+2kjog
11'55+10'20"

23/3
16:00
青衣運動場
14k (1:01'48)
中學廿五週年,本想返去玩個3千米,下午跑校友接力,但因空氣指數問題,除消了所有二百米以上的賽事,只跑了4x100。因為其他校友隊都沒有到場,就同校長講橫掂得一隊不如同的社際隊跑下啦,又得喎,結果包尾而回。中午同老師們幾位舊生飲完茶後,自已去跑個14k變速。
本月已跑:84K

燉奶佬 發表於 2010-3-26 00:57:18

25/3
22:00 15c
青公葵涌段
4x 550 hill repeat
2'00"; 2'00"; 2'04";2'05"
有些少感冒,唔敢衝大多,隻腳都有力。

本月已跑 : 86.2k

叮叮噹 發表於 2010-3-26 12:13:17

原帖由 燉奶佬 於 2010-3-22 17:32 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
20/3
畢架山
9:00 21c
試路,跑下停下,影下相,都唔知跑左幾多k,好甘既斜路,上到去風景一流,可惜當日有 霧,影相的背景白濛濛。

21/3

吹水盃 10k 41'49"
第一次參加他們的活動,是一場別開生面的10k 賽,不是鬥快,是鬥準,比賽前,各人都不帶表,自己預估完成時間,比賽後,最接近預估完成時間為勝,我預計自己42'20"完成,結果快左31",最準個CHING 差一秒咋。點都好,幾好玩,因為比賽之前個個都唔肯講自己填左既時間,跑既時候都唔知跟邊個,比賽時個個又出口術,笑餐飽,而且唔理快慢,都有機會勝出,都幾得意,希望再有呢種比賽。

呢個比賽好似好好玩咁!
唔帶錶跑最準只差一秘, 超強!!

燉奶佬 發表於 2010-3-27 00:50:05

原帖由 叮叮噹 於 2010-3-26 12:13 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

呢個比賽好似好好玩咁!
唔帶錶跑最準只差一秘, 超強!!
係呀,幾過癮架,咩野等級既跑手都有機會贏,夠特別。
我諗佢地係訓練有素啦。

燉奶佬 發表於 2010-3-27 00:55:30

26/3
21:3018c
葵芳運動場
8k 34'34" (4'19"/k)
雖感冒未清,趁唔係大累,都係心思思想跑下,完成得幾輕鬆,唔好跑o甘長,星期日仲有長課。

本月已跑 : 94.2k

佐治男孩 發表於 2010-3-27 05:14:38

原帖由 燉奶佬 於 2010-3-27 00:50 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

係呀,幾過癮架,咩野等級既跑手都有機會贏,夠特別。
我諗佢地係訓練有素啦。

有否出術呢?

燉奶佬 發表於 2010-3-29 15:17:20

原帖由 佐治男孩 於 2010-3-27 05:14 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

有否出術呢?
有都唔出奇,:lol

燉奶佬 發表於 2010-3-29 23:33:36

28/3
青山公路荔瑤-大窩口-青公青龍頭來回
21:30
24k1:54'54"
渣馬後第一次長課想跑27k,都唔敢開快,5'00/k,至青龍頭之後加番快少少,去到大窩口個人覺得無晒油,唔想跑,行落地鐵買支水特,然後坐地鐵番歸。原來一支500ml既水跑唔晒27k。第一次長丹木課草草收場。

本月已跑 : 118.2k

燉奶佬 發表於 2010-3-31 23:45:39

30/3
18:30
跑步機
5k20'20"
跑到4k 已氣可喘如牛,狀態一般。

31/3
19:30
青衣運動場
15 x 400 3min 連休
1'15"; 1'14";1'14";1'15"; 1'14"; 1'15";1'15";1'15";1;18";1'20"(爆);停一個 1'19";1'21"
同跑步知既師兄一齊衝400,完來都好耐無玩呢個距離,15個應該開得保守d,但一開始卻
開快左,但又唔想收,睇下頂得幾多,第9 個開始跌,己比想像中好,跑完第10個就唔想跑,跟住再跑番,都無咩氣,收工。成個人謝晒。谷下狀態啦。

燉奶佬 發表於 2010-4-8 08:00:11

2/4
7:00 雨 22c
福建龍岩
12k 58'32"
坐了通宵火車,去了老媽的鄉下,抵步後,都未沖涼,便落街跑陣先。當然不熟路,只找到條河跟住跑,後跑至龍岩大道,好直好長,很好跑,雨漸大,跑了12k 便收工。

4/4
6:00 陰 間雨 21c
夏門
27k 2:25'12"
3/4 中午舅父叫司機開車送我們去到夏門,住宿於夏門大學的招待所,較了五點半的鬧鐘,由夏大西門出,沿演武路慢步到濱海路,一路由南向東跑,跑在單車路,風景怡人,忍不住停下以手機拍照。去到會議中心折返,時間已不重要,很享受獨個兒的媛步跑,七點後,路上才見一些遊人及幾個跑友。回程時見時間已過了兩小時,要加快,因還要去鼓浪嶼玩呢。
本月已跑39k

6/4
21:00 23c
葵芳運動場
5.5k 22'45"
假期的最後一天,又是坐了十幾小時的火車,中午在家休息了一會,仍不想跑,晚上勉強自己去運動場跑下,跑完成個人舒服晒。
本月已跑44.5k

7/4
19:30 19c
青衣運動場
400x15 3分連休
1'18"; 1'17"; 1'15"; 1'15";1'16"; 1'14"; 1'14"; 1'16"'; 1'16"; 1'16";
1'17"; 1'16"; 1,18"; 1'22"; 1'10"

共有16~18個差不多的跑手一齊衝圈,有上星期的經驗,開始時放慢些少,順利跑完15個,很開心呢,今晚都有三名過江龍到場,他們輪流發力,幸好自己都是跑回自己的速度,沒有被拉爆,但都在爭先的情況下,大家都快了,一班人跑,係唔同,最後個隻,雖然己盡谷,但都係第三名完成。希望下次仍可有些氣氛一齊互片,好過癮。
本月已跑50.5k

大俠 發表於 2010-4-8 12:53:49

你噚晚巧勁喎

亞平 發表於 2010-4-8 12:58:40

原帖由 燉奶佬 於 2010-4-8 08:00 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
2/4
7:00 雨 22c
福建龍岩
12k 58'32"
坐了通宵火車,去了老媽的鄉下,抵步後,都未沖涼,便落街跑陣先。當然不熟路,只找到條河跟住跑,後跑至龍岩大道,好直好長,很好跑,雨漸大,跑了12k 便收工。

4/4
...

乜你返左我鄉下...早知搵定班人去伏你...好好"招乎"下你..

燉奶佬 發表於 2010-4-8 13:11:41

大俠,你一發力,就差你成十幾丈遠,臨尾仲要1'07"好勁呀,點追呀。

燉奶佬 發表於 2010-4-8 13:20:06

平兄你係福建邊樹加,就係知道係你地頭,所以先靜雞雞去,唔係既話都返唔到香港啦

燉奶佬 發表於 2010-4-11 23:09:00

9/4
跑步機
10k 45'16"
早上很疲憊,原本要跑15k,但時間不夠,跑住10k變速,也跑不起勁。

19:00
運動場
5k 19'03"
晚上隻腳,鬆了,不如跑多個5k,去交功課都好,跑得較合理,也沒有開得太快,步速也平均。算不錯。

10/4
20:00
葵芳運動場
7.5k 恢復跑
38'34"

11/4
7:25
城門引水道及下花山路
30k 2:32'56"

渣打後第一次30k,也不敢開快,加上下午還有畢架山約跑,慢慢跑就好。
只吃了個鳳梨酥,點夠呀,去到17k幾,便打鼓,腳浮浮,食包gel。這條路在渣馬前,都有許多人練習,但今天卻只有廖廖數人。大霧陰天之下,只用了500ml水便跑畢今天的長課。

下午
參加了畢架山約跑,集合時間13:30,起步14:00。但早上十點幾回家食了早餐後,睡意襲來,想小睡片刻,但醒時已一點十分,我是負責帶路的,不能失約,心想兩點先開跑,趕得切掛,預備出門時收到sue 兄的來電,知道我都未出門口,她也打定輸數,我趕不切跑上山吧。坐小巴去到麗景地鐵站,坐小巴時,盤算去石硤尾麥記買包應是最快了,但經過快餐店,又改變主意,食左個牛腩飯先算。兩點二十分去到,大隊仍未出發,但是都如箭在弦,幸好有danny兄借出半格locker,不然又要去借,就費時失事。臨急之際原來忘記帶網衣,齋食唔做的壞人話佢有一件,我望住體型魁梧的他,同他說,我點著你件衫呀,你大我成幾個碼wor,其另一半搶答話佢興著細幾個碼。果然,我都著到,佢呢個習慣要保持呀。我既意思係,唔跑都帶住件網衫呢樣野。

約10k

4月己跑113k

SLR
14K
1:03'37" 157/176

燉奶佬 發表於 2010-4-13 10:52:04

13/4
青山公路麗瑤段
5 x 500 hill repeat
2'16"; 2'20"; 2'15"; 2'12"; 2'13"

經過星期日的長課,加10k與競技遊戲之後,體力出現透支,兩晚都十一點幾就早早入睡,今朝都無咩力跑,完成左就算,不過右膝就好似好番d,無o甘痛同行樓梯無力。

本月已跑115.5k
頁: 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 39 40
查看完整版本: 獨跑樂

香港長跑網