燉奶佬 發表於 2009-12-23 14:40:45

威威,隻腳無咩大礙嗎,鬼兄講得對,最緊要自已跑得順。加油呀:)

神童威威 發表於 2009-12-23 23:27:43

原帖由 鬼影 於 2009-12-22 23:01 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

唔錯啊! keep 到均速。
我自己覺得跨步跑同密步跑無話邊個好D,邊個正確,因人而定。重要睇跑幾長。
跑全馬我會用省力個form,10K用快D 嘅 form。加油!

鬼兄,
其實練跨步對我來說真係幾辛苦,一來冇時間訓練,二來平時跑開密步,
所以突然轉變步姿的確唔係好慣,加上大動作時膝蓋總是有點痛...
放心啦!我唔會勉強自己改善跑法。

神童威威 發表於 2009-12-23 23:32:46

原帖由 燉奶佬 於 2009-12-23 14:40 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
威威,隻腳無咩大礙嗎,鬼兄講得對,最緊要自已跑得順。加油呀:)

奶兄,
多謝關心!現在一星期只跑一次,隻玻璃右腳已經沒有之前咁痛,
希望總有一日徹底沒有痛楚出現啦!

running-sue 發表於 2009-12-24 09:14:03

神童威威 發表於 2009-12-24 23:09:07

原帖由 running-sue 於 2009-12-24 09:14 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

Sue姐,
多謝晒!我都祝妳聖誕快樂!場場比賽都攞獎:loveliness: !

神童威威 發表於 2009-12-27 21:28:35

12.26 大西北聖誕翌日攪 (跑+晚飯+交換禮物)
第二年參加大西北的聖誕約跑,今次的路線更加是第一次接觸,
在三選一的路線決擇下,最後選擇了長路線一試
(鄧記 - 公奄 單程 13.3公里,來回 26.6公里),結果在壞人ching的陪伴下衝返終點。
之後大家洗完白白前往餐廳擦一餐+換禮品。

今日約跑21K:loveliness:

神童威威 發表於 2009-12-29 00:10:49

Wong sir訓練班(第四十一堂)28/12
到場熱身五個大圈後,就做7式基本指定動作訓練,
跟住就開始今晚的主菜:玩衝圈(2 組 7 X 400m 每 400M 休息 1分半 , 每組間休息3 分鐘)
未跑前都有點擔心,因為上次右膝受傷都是由衝圈導致,
所以今次都唔知跑快d定係跑慢d才好:o ,
結果唔理咁多,落場睇感覺盡跑算吧!

今晚時間如下:
1'20"1'21"1'22"1'23"1'27"1'25"1'25"
1'23"1'26"1'22"1'22"1'27"1'25"1'16"

哈哈:D !亂跑一通,跑到亂晒龍...
唔緊要啦!最重要今次沒有再弄傷:loveliness: !
之後慢跑2個大圈+cool down放學。
經過今晚之後,神童要暫時缺席訓練班一段日子,希望盡快可以再來同大家玩過啦!
我會好好繼續自修嫁喇!

今晚約跑8.5K:loveliness:

oscar 發表於 2009-12-29 01:26:03

亞平 發表於 2009-12-29 01:34:14

原帖由 oscar 於 2009-12-29 01:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
神童兄︰唔使客氣不過書都係讀十幾年,做人就要做幾十年,你同個細路ge關係先最重要。我有個朋友之前都好擔心個細路ge學業,但佢依家擔心自己多啲,因為佢發現自己有腫瘤......
所以佢ge前途同埋學業唔係你ge ...

係囉.威兄...一日24小時...總可以擠d時間出來跑下既...oscar兄就是一個好例子.

燉奶佬 發表於 2009-12-29 22:01:18

有心,便會有時間架啦。

oscar 發表於 2009-12-29 22:54:51

神童威威 發表於 2009-12-29 23:21:32

原帖由 oscar 於 2009-12-29 22:54 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

我覺得ken老大個例子更好,佢可以操埋毅行添喎!

奧兄,
你同ken老大都是好好的例子,我當然會好好學習,
而你們對跑步的一顆"心",我更加值得學習,神童唔想打回以前的我(只為比賽而跑步)。

神童威威 發表於 2009-12-31 13:41:57

12月份訓練及比賽
6/12 澳門銀河娛樂國際馬拉松             21.1k(1:31'42")
14/12 Wong sir訓練班(第三十九堂)       體能+2.5k
21/12 Wong sir訓練班(第四十堂)          16k
26/12 大西北聖誕約跑                     21k
28/12 Wong sir訓練班(第四十一堂)       8.5k
共跑:69.1k :(   

總結:今個月參加左人生第一個海外比賽,成績好滿意。
         來緊的日子會減少去訓練班練習,自己要加把勁先得喇!

神童威威 發表於 2009-12-31 14:22:24

2009年神童的回顧
話咁快又一年,趁今天放假總結一下2009年自己的跑步日子。自從加入左長跑網這個大家庭後,
跑步不再是孤單的一個人跑,喺網內結識到好多大西北的ching ctse,一起的約跑,一起的比賽,
還一起參加了Wong sir三月份舉辦的訓練斑,雖然不是堂堂都有出席,不過每次的訓練總帶給我不少的動力,
而技巧方面亦改善了好多,在此再向Wong sir說聲:"多謝":handshake !
在過去的一年參加左9次長跑比賽,有幾個比賽仲係第一次參加...
11/01/2009    屯門區長跑賽2009                                  10K    46'48"(有獎,公開組第9名)
01/02/2009    馬鞍山8K長跑賽2009                               8K    33'14"
08/02/2009    渣打馬拉松2009                                    半馬   1:40'12"
05/04/2009    元朗大會堂元朗長跑比賽2009             5.5K   21'52"(有獎,組別第7名)
14/06/2009    元朗區青年節長跑賽                              8K   33'53"(有獎,組別第10名)
08/11/2009    2009香港地標半馬拉松比賽               半馬   1:43'16"
15/11/2009    香港10公里挑戰賽                                 10K      41'58"
29/11/2009    聯合國兒童基金會慈善跑                  半馬   1:32'35"
06/12/2009    澳門銀河娛樂國際馬拉松                  半馬   1:31'42"
亦好開心在3次的小型比賽中獲得獎項:loveliness: ,
不過最重要都係見到自己的成績比往年參加同類的比賽時有所進步,希望下年繼續再創佳績。
2010年,神童會繼續努力操練去迎接2011年渣打全馬進發,還有對玻璃腳唔好再受傷。

running-sue 發表於 2009-12-31 22:36:18

鬼影 發表於 2009-12-31 22:39:01

Day Day Happy!
Happy New Year 2010!

神童威威 發表於 2010-1-1 17:32:14

睇日出+青公漫遊
清晨參加了Wong sir舉辦的日出團,可惜太大霧關係,
等左一小時都見路唔到太陽伯伯出現,惟有再等明年啦!
之後約了同事漫遊青公,想一想都好耐冇跑過青公,
今次較特別是第一次清早跑青公及由屯門跑出荃灣。

今日跑的時間如下:
慧豐園至三聖       14'16"89
三聖至小欖          33'38"48
小欖至深井      34'56"04
深井至荃灣西鐵    34'49"66
總時間:          1:57'41"07(約19k)

洛虎添 發表於 2010-1-1 17:36:41

下次試下過檔黎我地果區去跑何文田山, 應該比青公更難跑..

何文田線.. 大有起伏.. 石鼓街最高斜度(~1:2)

上落斜平均斜度[條線] -> 約+/- 7.77%[唔包石鼓街] ; 約+/- 10%[包石鼓街]

神童威威 發表於 2010-1-1 17:39:19

原帖由 洛虎添 於 2010-1-1 17:36 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif下次試下過檔黎我地果區去跑何文田山, 應該比青公更難跑..何文田線.. 大有起伏.. 石鼓街最高斜度(~1:2)
你出post攪約跑,我來參加吖!

神童威威 發表於 2010-1-23 22:28:26

隔左廿多天冇跑過,趁晚飯前跑返一轉短課先...
跑下跑下...未到折返點心口突然有點痛:Q ,在折返點休息三分鐘先再跑,幸好跑完後沒有大礙。

時間如下:
龍門居 → 兆康    19'24"
休息                  3'00"
兆康 → 龍門居    17'04"

今晚跑了7.8K:)
頁: 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44
查看完整版本: 神童多謝大家支持!再見~

香港長跑網